7 stvari, ki si jih moški v razmerju ne želijo

7. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Tako kot za ženske je tudi za moške značilno, da si lahko nekaj nadvse želimo, ko pa to dobimo, nas več ne zanima.

Mnogo moških namreč ni v prav sinhronem odnosu z lastnimi čustvi, prav tako se ne poglabljajo kaj dosti v namige, ki jim jih sporoča telo ali um, ampak bolj ali manj le sledijo neki lastni naraciji, pa naj bo ta smiselna ali ne. Da se moškim zato rado očita, da ne vedo, kaj hočejo od življenja, od kariere in celo od življenjske sopotnice, ni presenetljivo.

Pri razmerjih se tisto, kar si želijo moški, hitro omeji na najbolj stereotipna predvidevanja: torej, moški si v razmerju verjetno želijo predvsem seks, potem pa občasno še, da ona opere njegove umazane cunje in mu tu in tam pripravi večerjo, ki je ni stresla iz konzerve. In čeprav bi bil marsikateri moški morda čisto zadovoljen z le tem kratkim seznamom pričakovanj, je to poenostavljeno predvidevanje za marsikoga premalo. A če moški še sami ne vedo, kaj hočejo, kako lahko potem ta seznam kadarkoli nadgradimo? Tako, da vse skupaj obrnemo na glavo. Četudi moški morebiti ne vemo, kaj hočemo od partnerice, pa je namreč nekaj gotovo – zelo dobro vemo, česa nočemo.

1 Ona kot druga mama

Moški večinoma že imamo mamo. Zadnja stvar, ki jo hočemo, pa je še ena ženska, ki nam postavlja pravila in nas zaščitniško opozarja na vsakem koraku. Moški imamo radi nadzor, radi se čutimo močne (no, vsaj močnejše), zato z dekleti, ki se do nas vedejo, kot da smo stari dve leti, težko vzpostavimo spoštljiv in ljubeč odnos. Čeprav smo moških včasih res nekoliko nebogljeni – sploh glede stvari, ki nas niti malo ne zanimajo – od partnerice ne pričakujemo materinskega odnosa.

2 Poskusi, da nas spremeni

Večkrat se omenja, da ženske prepogosto vstopijo v razmerje z našim potencialom, in ne s tem, kakršni v resnici smo. Mislijo, da nas bodo v skupnem življenju lahko izklesale v točno takšnega princa na belem konju, kot so si ga vedno zamišljale, in tako na koncu uživale večno srečo ob moškem, ki ne gleda nogometa, ampak Kardashiane, ne odlaga svojih cunj kar kjerkoli, ampak v točno določen koš za perilo, ima v omari več kot dva para hlač in nikoli ne pogleda drugih deklet. Razlog, da veliko žensk verjame v možnost njegove preobrazbe, tiči v tem, da smo moški na prvi pogled resda precej prilagodljivi in vodljivi, zaradi česar smo idealni kandidati njenega projekta. A smo obenem tudi intuitivni. Začutimo, kdaj smo vodeni v smer, kjer nam ni več prijetno. Nočemo biti spolirani in sijoči, želimo biti le to, kar smo, z vsemi napakami vred.

3 Siljenje v druženje z drugimi moškimi

Tisto, ko se dve prijateljici dogovorita za kavo in s seboj pripeljeta svoja fanta, čeprav se ta dva sploh ne poznata. Kot mamice, ki na skupna druženja pripeljejo svoje otroke, da se ti potem igrajo drug z drugim. To morda deluje pri otrocih, pri odraslih moških pa redko pade pa plodna tla. Moški se ne družimo kar tako, ker smo pač v bližini še enega moškega. Biti prisilno posajen ob nekega tujca v pričakovanjih, da se bova spoprijateljila (ali vsaj našla dve skupni temi za to eno kavo), je mukotrpno in nadvse neprijetno. Kot večkrat povem svoji dragi, ki se ji pogosto zazdi, da bi se moral več družiti z izbranci njenih prijateljic – pri svojih letih ne potrebujem novih prijateljev. Še za tiste tri komajda najdem čas.

4 Pasivno agresivna komunikacija

Ženske so mojstrice pasivne agresije, za njih je to že skorajda komunikacijska umetnost. Dvoumna sporočila se razvijejo v dolgovezna poigravanja z zajedljivimi opazkami in vse skupaj je potem le ena velika nerešljiva agonija. Moški se v takšni komunikaciji zelo slabo znajdemo, ker smo bolj neposredno naravnani in imamo raje konkretne probleme, za katere lahko poiščemo konkretne rešitve. Razbiranje subtilnih sporočil, ki se skrivajo pod fasado cinizma in emocionalnih igric, ni naša vrlina, zato se takšen pristop pogosto ne konča po pričakovanjih niti zanj niti zanjo.

5 Siljenje v nakupovanje

Mnogo moškim že samo ideja nakupovanja povzroči metabolične motnje in pritisk v možganski veni. Vsak nujno potreben nakup je mukotrpno opravilo, ki se pri tako široki ponudbi vedno spremeni v gromozansko izgubo časa in utrujajoče odločanje med izdelkom A in B. Zato moški radi prisegamo na en tip obleke v variantah treh odtenkov sive ali tiste kavbojke, ki nam jih je pred štirimi leti po spletu okoliščin uspelo ugledati, izbrati in kupiti v sedmih minutah. Nakupovanje z žensko je zato prava nočna mora. Vse tisto, kar najbolj sovražimo pri nakupovanju, je z njo samo še potencirano. Zato ima večina moških raje, če jih ženska pusti v kakšnem bližnjem lokalu s časopisom in pivom, medtem ko se ona besno zakoplje med pet tisoč obešalnikov za nakup ene mini majčke.

6 Ko nam poskuša prebrati misli

Ženske ne poznajo koncepta, kjer je človek tiho in so njegove misli prazne. Če je ženska tiho, se v njeni glavi preklada na stotine misli. Dlje ko je tiho, bolj se mora moški bati teh misli. Pri moških pa je ravno obratno. Ko so usta pri miru, so pogosto tudi misli popolnoma mirne. A ženske mislijo, da je s tišino nekaj narobe – zato začnejo vrtati. Kaj je narobe? Si jezen? Me ne maraš? Misliš na drugo? In seveda ni nič od naštetega. Naši možgani so preprosto v leru in počivajo. Moški naravnost obožujemo mir. In tišino. Tisto idilično obdobje, ko ni prepira, ko ni pregovarjanj, ko ni nenehnega ustvarjanja nekih daljnosežnih načrtov, ko se ni treba za nič zagovarjati. Ko so le spokojnost, občutek varnosti in emocionalno brezvetrje.

7 Ustvarjanje drame

Analitičen ženski um nenehno obrača naokoli raznovrstne scenarije. Ženske so namreč veliko boljše v prepletanju informacij, medtem ko smo moški bolj vizualna bitja in imamo zato v glavi radi informacijski red. Zato drame niti ne znamo ustvariti, tudi če bi jo namensko hoteli. Ženske pa to počnejo skorajda nezavedno. Z mamo, s prijateljico, s sodelavko in, seveda, s fantom, ki sedi ob njej in si samo želi prej omenjeni mir. Drama se ustvari na podlagi neke popolnoma nepomembne malenkosti ali trivialne tematike in se potem razpoči v popolno vojno stanje. Včasih je zato za ženske bolje, če preprosto globoko vdihnejo in se po pravilu mentalne odraslosti odločijo za hitro in diplomatsko razrešitev.