Zakaj varajo moški in zakaj ženske?

Zakaj varajo moški in zakaj ženske? (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 11. 2020

Je varanje postalo nov standard naših romantičnih življenj?

Debate o varanju in mladih ljubicah so ves čas v zraku. Sredi poletja morda naključne novice dobijo še večjo težo, kot bi jo morda sicer, obenem pa je medijski svet tako ali tako nagnjen k divjim špekulacijam in odkrivanju globokih zarot.

Saj se spomnite zgodbe o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in njegovi direktorici strateških komunikacij Hope Hicks? Hope je sicer 28-letna bivša manekenka in piarovka, ki v Trumpovi administraciji dela že od začetka njegove predsedniške kariere. A ker se je pred leti zgodila Lewinsky in pred njo Sally Hemings (z Jeffersonom), Lucy Mercer (z Rooseveltom), Kay Summersby (z Eisenhowerjem) in kakopak Monroe (s Kennedyjem), so seveda po spletu začeli ugibati, ali je Hope morda Trumpova ljubica, to pa podprli z opazovanji bojda ohlajenih odnosov med Trumpom in njegovo ženo Melanio.

Dokazov seveda ni, so pa ta ugibanja in slepa teoretiziranja privedla tudi do bolj širokega pogovora o poročenih moških (in ženskah), ki se ne glede na položaj, vpliv in javno izpostavljenost odločijo za romantično afero.

In tako se je pogovor od predsednika obrnil k še enemu aktualnemu fenomenu – Ashley Madison.

Da se ne boste trudili spomniti, kdo je Ashley Madison, naj vam kar takoj povem, da to ni oseba, ampak spletni portal za zmenke, ki je v zadnjih nekaj letih zabeležil rekordno rast uporabnikov.

Kar je pri tem najbolj fascinantno, pa je seveda to, da je portal Ashley Madison specializiran zgolj za organizacijo romantičnih afer. Njihov moto je Življenje je prekratko, imej afero, njihovo poslanstvo pa, da združujejo poročene moške, ki želijo varati, s poročenimi ženskami, ki si takisto želijo skočiti čez plot.

To je osnova tega portala – oba, udeležena v varanju, morata biti poročena, tako da imata enako izhodišče. Torej, da v tem dejanju noben od akterjev ni nedolžen.

Pri Ashley Madison so dolgo trdili, da so njihovi uporabniki skorajda enakovredno razdeljeni med moške in ženske, ko pa so jim pred časom hekerji vdrli v sistem in razgalili imena uporabnikov, se je pokazalo, da je ženskih uporabnic le okoli 15 %. A število na obeh straneh raste. Tako intenzivno, da so nekateri strokovnjaki zunajzakonsko razmerje že skorajda označili kot 'standard'. Kot nekaj pričakovanega.

Najpogostejše vprašanje, ki se ob tem pojavlja, pa je seveda, zakaj ljudje sploh varamo?

Zakaj se odločimo storiti dejanje, ki je po vseh raziskavah dokazano najbolj uničujoče za razmerje in obenem dejanje, ki ga partner običajno nikoli ne opraviči, če že, pa zagotovo nikoli ne pozabi.

Varanje uniči zvestobo, zaupanje, temelj vsakega zdravega odnosa.

Zakaj so afere potemtakem tako zelo pogoste in tako zelo utečene, da od njih lahko zelo dobro živi ne en, ampak kar nekaj specializiranih spletnih portalov?

Tokrat so na to vprašanje poskušali ponovno odgovoriti z obširno anketo, ki so jo izvedli med ameriškimi in evropskimi prebivalci.

Zakaj varajo ženske?

Ženske k snovanju novega odnosa pristopajo drugače kot moški.

Iščejo druge stvari in niso ves čas vodene primarno prek vizualnega. To se potem odraža tudi v njihovih odločitvah za varanje.

Čeprav številni trdijo, da se za afero v povprečju odloči vsaj toliko žensk, kot moških, to ne drži. Precej manjši odstotek poročenih žensk realizira romantično afero, kar je po svoje potrdilo tudi razkritje uporabnikov portala Ashley Madison.

Razlog za manjši odstotek je deloma tudi v tem, da se ženske večkrat podvržejo t. i. emocionalnemu varanju. Emocionalnega varanja številni moški morda niti ne bi označili kot varanje, čeprav je vsaj tako destruktivno za odnos. A ker pri tem ne pride do fizičnega akta, ga včasih kar spregledamo.

Emocionalno varanje je iskanje čustvenih potešitev pri drugih, ko vse svoje čustvene potrebe izpolnimo pri osebi, ki ni naš partner. Ta oseba nas tako zadovolji na morda še bolj intimni ravni, kot če bi šlo le za seksualno dejanje. Da nam varnost, zaupanje, razumevanje, pozornost. Gradnike odnosa, torej.

Na prvo mesto razlogov za varanje so tako ameriške kot evropske ženske soglasno postavile najbolj očiten razlog – njihov uradni partner jim je prenehal izražati pozornost, ki jo potrebujejo.

Ta čustveni primanjkljaj lahko potem ženske rešujejo pri drugih moških, ki pa ni nujno polnovredna romantična afera.

Kako veste, ali partnerja čustveno varate?

Pomislite. Imate veliko skrivnosti, ki jih ne delite s partnerjem? Si ogromno dopisujete z nekom, ki ni vaš partner? Se kdaj zalotite, da drugo osebo omenjate pogosteje kot sicer? Ste pri intimnih stikih s partnerjem mentalno izklopljeni? Ste do partnerja bolj kritični? Vse to so lahko znaki emocionalnega prešuštvovanja.

Preostali razlogi, ki so jih ženske podale za varanje, so nekako podaljšek tega primarnega razloga.

Omenile so namreč še, da so se za afero odločile, ker so imele dvome, da njihovo razmerje še ima smisel in prihodnost, in pa, da je bila oseba, s katero varajo, vedno na voljo. Le nekaj odstotkov se je za varanje odločilo zato, ker je bil ljubimec preprosto – privlačen.

Zakaj varajo moški?

Za moške se zgodba o anamnezi seksualnih afer ameriških predsednikov morda zdi popolnoma plastična.

Že v tej zgodbi o Trumpu in Hope se izraža skorajda filmski scenarij, ki v bistvu ne skriva nobenih presenečenj. Kar nekako preveč preprosto bi bilo opravičiti to morebitno afero.

Za moškega so namreč v tem primeru izpolnjeni vsi pogoji, ki bi ga enostavno premamili v skok čez plot. Ona je mlada. Ona je seksi. Ona je nova. Ona je lokacijsko dostopna. Je blizu. Na dosegu roke. Skupaj sta cel delovni dan. Le kako naj ne bi, kajne?

Na drugi strani je proti-argumentov za moške na tem področju je strašljivo malo. Od moških se skorajda pričakuje, da se bodo v primeru potencialne afere odločili narobe.

Strokovnjaki za razmerja namreč potrjujejo, da ne varajo samo ljudje iz razpadajočih, nesrečnih razmerij, ampak tudi partnerji iz popolnoma funkcionalnih in srečnih odnosov.

Odgovor na vprašanje, zakaj varajo moški, bi potemtakem lahko bil čisto enostaven – ker lahko.

Najpogostejši odgovor moških v anketi tako niti ni presenetil. Ameriški in evropski moški se strinjajo, da je primarni razlog za varanje pri moških preprosto to, da je ženska privlačna.

Kot se je v anketi še razkrilo, se moški namreč zelo težko uprejo, kadar se ženska z njimi začne spogledovati v javnosti.

Ženske imajo pri takšnih dejanjih veliko več kontrole, zato moški posledično bolj gravitirajo k fizičnemu dejanju varanja. Češ, če se pojavi privlačno dekle, ki je na voljo, bo njemu težko reči ne. Ne glede na to, da ima doma morda ravno tako privlačno dekle, s katero ima čisto zdravo razmerje. Moškim poletje tako vsekakor ne piše uvidevnih zgodb o zvestobi.

K tem vzvodom za afero so anketiranci dodali še poslednji razlog: da doma ne dobijo dovolj seksa.

Razlogov je torej na obeh straneh dovolj. Prav tako ne manjka ponudbe. Kar pomeni, da bodo portali, kot je Ashley Madison, vedno imeli dovolj uporabnikov.

Zato niti ne preseneti, da so v sodelovanju Trumpa in Hope vsi nemudoma in brez oporekanj pomislili na afero. Ker če to postaja ustaljena praksa, bomo ljudje, ko bomo videli v bistvu kateregakoli moškega skupaj s katerokoli žensko, ki ni njegova partnerica, verjetno popolnoma upravičeno najprej pomislili na možnost kršenja tiste sedme (ali šeste, odvisno, katero pobožno čtivo berete) božje zapovedi.