Eno preprosto vprašanje, ki lahko reši vajino zvezo

Eno preprosto vprašanje, ki lahko reši vajino zvezo (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2021

Radovednost lahko uporabite tudi za to, da ustvarite prostor za zaupanje in izražanje čustev in postavili boste trdne temelje za partnersko zvezo, ki bo trajala.

Predstavljajte si, da pride partner po dolgem dnevu domov. Skočite pokonci, mu/ji greste naproti, pozdravite, na njem/njej opazite nekaj novega, kar mu/ji pristaja in v isti sapi poveste še, da ste komaj čakali, da se vidita …

Kako je reagiral/a? Imate občutek, da verjame in zaupa vašim besedam, ali se zdi, kot da vse vaše komplimente presliši in/ali je postal/a celo slabe volje?

Profimedia
Čeprav je ljubezen kvaliteta, ki jo zelo radi poveličujemo, je v partnerski zvezi zaupanje prav tako nepogrešljivo. Je zelo pomemben element ljubezni.  
Če želite poglobiti zaupanje s partnerjem, to lahko storite na zelo preprost način: z enim vprašanjem.

Naj razložimo ...

Nizka samozavest posega v zaupanje

Raziskovalci univerze Waterloo so opravili pet raziskav, v kateri so bili vključeni pari z eno težavo:

  • Eden od partnerjev je imel zelo nizko samopodobo oz. je imel slabo mnenje o sebi.

Zaradi te negotovosti bo partner zelo verjetno zavračal pohvale in komplimente ter izražanje spoštovanja – celo tiste, ki jih prejema od najbližjih – in bil tako precej nezadovoljen v partnerski zvezi.

Če vaš partner verjame vase, bodo imele občasne pohvale želen učinek – potrditev, da vam lahko zaupa. Kar seveda krepi vajin odnos.

Profimedia

Če pa je partner negotov, lahko pohvale sprožijo ravno nasprotno reakcijo ali celo občutek tesnobe. Pohvala tako postane povod za dvom v iskrenost partnerja, ker pohvala nasprotujem vsem negativnim občutkom, ki jih negotova oseba goji do sebe.

Eno vprašanje, s katerim boste partnerju pokazali, da vam lahko zaupa

Raziskovalci so ugotovili, da se lahko nesporazumu v komunikaciji izognete z enim preprostim, a zelo pomembnim vprašanjem in tako pridobite zaupanje:

Preprosto vprašajte ga/jo, kakšen je bil njegov/njen dan.
  • In potem pozorno poslušajte – pokažite resnično zanimanje in mu/ji posvetite vso pozornost, ko spregovori o svojem dnevu, počutju in občutkih.

Druga, bolj specifična različica vprašanja, ki prav tako deluje, je denimo tudi: Kako je bilo danes na tečaju? ali Kam si šel/šla na kosilo?

Profimedia
Zanimivo, da pri tem ni bilo opisovanje dneva tisto, kar je osebi pomagalo, da se je počutila bolje, temveč dejstvo, da je slišana in da v tistem trenutku nekdo skrbi zanjo, je pokazala raziskava.

Pri osebi, ki je negotova, bo takšna radovednost ter pozorno poslušanje, vzpostavila zaupanje. Raziskava je pokazala, da poveča tudi občutek zadovoljstva v odnosu, ne glede na to, ali je eden od partnerjev negotov ali se s tem spopadata oba.

Presenetljivo, radovednost ni prinesla enakega rezultata v vseh odnosih. Pri parih, pri katerih je bila stopnja samospoštovanja in zaupanja običajna ali nadpovprečna, raziskovalci niso opazili bistvenega poskoka, ko je šlo za zadovoljstvo v odnosu.

A kljub temu – pozornost, ki jo boste namenili partnerju in njegovemu oz. njenemu počutju, ne bo škodila nobeni zvezi, se strinjate?

Ali kot so zapisali avtorji raziskave: izkazovanje pozornosti in zanimanja, še posebej v tako hektičnem življenju, ki ga živimo, je lahko pomemben signal, da vam resnično ni vseeno.

Vir: www.mindful.org

Preberite še:
Ali pa: