Ljubezenska zgodba: Farrah Fawcett in Ryana O'Neala

Ljubezenska zgodba: Farrah Fawcett in Ryana O'Neala (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Deško čedni Ryan O'Neal je v sedemdesetih letih veljal za najbolj vročega zvezdnika, zlatolasa zapeljivka Farrah Fawcett pa je prav takrat po zaslugi vloge v Čarlijevih angelčkih postala eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov Hollywooda.

Njuni hollywoodski začetki so obljubljali bleščečo prihodnost, vendar se jima načrti o uspešni igralski karieri niso izšli – dolgoletno razburkano razmerje, spori z otroki in nenehni boji z odvisnostjo so postali veliko bolj znani kot katerikoli izmed njunih filmov.

Ljubosumen na hčerkin uspeh

Ryan O'Neal, ki so si ga predvsem gledalke še najbolj zapomnile po vlogah v pocukrani žajfnici Mestece Peyton in v Ljubezenski zgodbi se je poročil že pri 22 letih s sedem let starejšo igralko Joanno Moore. Hčerka Tatum se jima je rodila novembra 1963, manj kot leto dni pozneje je na svet prišel njen brat Griffin. Ni trajalo dolgo, da je Ryan zahteval razvezo od neuravnovešene žene, otroka pa sta se z mamo preselila na neko zapuščeno farmo v Kaliforniji.

Zapito in zadrogirano Joanno so kmalu zatem strpali v psihiatrično kliniko, sedemletno Tatum in leto dni mlajšega brata Griffina pa k Ryanovim staršem. Ko je Tatum leta 1973 skupaj z Ryanom zaigrala v filmu Papirnati mesec, se je zaradi snemanja preselila v njegovo vilo v Malibuju. Ryan se ni preveč obremenjeval s tem in je deklici celo dovolil spati v svoji postelji, tudi kadar je z zabav domov pripeljal ženske.

Tatum je gledala, kako se ljubi z njimi, najbolj pa jo je prizadelo, kako je z njimi ravnal – zjutraj jih je grobo pospremil iz hiše ali celo dobesedno vrgel na cesto. Papirnati mesec je deklici prinesel oskarja, ljubosumnega Ryana pa je že hčerkina nominacija tako razjarila, da se slovesnosti sploh ni udeležil.

Začetek romance s Farrah

Potem ga je najboljši prijatelj, igralec Lee Majors, prosil, naj medtem ko bo on na nekem snemanju v Kanadi, popazi na njegovo ženo Farrah Fawcett, seks bombo, ki je postala slavna, ko je v rdečih kopalkah pozirala za poster, ki je v naslednjih letih krasil stene osmih milijonov spalnic, garaž in avtomehaničnih delavnic.

Izida ni bilo težko napovedati – v nekaj dneh je afera napolnila naslovnice rumenega tiska, Farrah pa se je iz Majorsove vile na Bel Airu preselila k Ryanu. Pozneje sta povedala, da sta se prvo noč pri Ryanu ljubila tako strastno, da so jima krvavele ustnice. Rodil se jima je sin Redmond, leta 1997 pa sta se po nešteto vzponih in padcih, skokih čez plot in pretepih po 18 letih razšla.

Za to je bila kriva Ryanova afera z igralko Leslie Stefanson. Obupana Farrah je tolažbo iskala pri režiserju Jamesu Orru, ki pa jo je napadel, ko je leta 1998 zavrnila njegovo ženitno ponudbo. Odnesla jo je z razbito ustnico, on pa z obtožbo za napad.

Sinova zasvojenost

Na psu ni bilo le njuno ljubezensko življenje, prav tako hitro sta propadali njuni karieri. Zato ni čudno, da sta se osramočena za nekaj let umaknila z oči javnosti. Šele ko je Ryan leta 2001 zbolel za levkemijo, je Farrah pozabila na stare zamere in mu priskočila na pomoč. ''Spet sva prijatelja in predvsem zadnje pol leta je najina zveza čudovita. No, saj je bil že čas,'' je takrat pripovedoval Ryan. Tudi njuni prijatelji so bili navdušeni, da se je par končno pobotal. '

'Res je, da sta imela v vseh teh letih kup težav, kljub temu pa se nikoli nista nehala ljubiti. Prepričan sem, da jima je usojeno, da se skupaj postarata,'' je dejal eden od njih. Toda potem, ko so se v javnosti že pojavile govorice o poroki, je njuno razmerje naletelo na nove ovire. Farrah je namreč Ryana javno obtožila, da je kriv za sinovo zasvojenost z mamil. Ta se je po njenih besedah z njimi prvič srečal že pri 13 letih, ko je - tako kot prej Ryanova hčerka Tatum - prvi džojnt dobil od očeta.

Tudi njegov prvi sin Griffin je ni odnesel bolje, saj ga je Ryan zaposlil tako, da je zanj kupoval drogo. Farrah je najbolj zamerila to, da je Redmonda nekoč odpeljal z zdravljena na kliniki Betty Ford, ko ga je za to prosil: ''Različni pogledi na starševstvo so krivi, da nisva skupaj. Za Redmonda je bilo življenje z očetom kot obisk Disneylanda. Ne bom rekla, da je Ryan popolnoma zanemaril sinovo početje in nisem povsem prepričana, da sta droge uživala tudi skupaj.''

Razburkano razmerje

Skoraj pol stoletja dolgo razmerje med igralcema je celo po hollywoodskih standardih veljalo za burno. Izmenično sta bila najboljša prijatelja in najhujša sovražnika. Kljub temu je bil Ryan prvi, ki ga je Farrah poklicala, ko je zbolela za črevesnim rakom. '

'Seveda sva v vseh teh letih imela težave, natančno dokumentirane težave. Ampak pomembno je, da sva se vedno lahko obrnila drug na drugega. Ko sem zbolel za levkemijo, mi je stala ob strani, zdaj moram biti jaz močan zanjo. In bom,'' je zatrdil Ryan, ki je, ironično, v Ljubezenski zgodbi zaslovel prav v vlogi moža, ki stoji ob strani za rakom umirajoči ženi. Za Farrah je bil rak usoden, saj je 25. junija 2009, v 62. letu starosti umrla.