Varanje, ki ni fizično, a je lahko za vajino zvezo velikokrat hujše

Varanje, ki ni fizično, a je lahko za vajino zvezo velikokrat hujše (foto: Profimedia) Profimedia
20. 12. 2019

Varanje ni nujno zgolj intimno srečanje z drugo osebo. Obstaja mnogo oblik obnašanja, ki razdira zaupanje med partnerjema in lahko privede do razpada zveze. Ena od najbolj bolečih tem, ki poraja sumljivo obnašanje pa je …

Denar!

Lahko rečemo, da imajo prav vsi pari v dolgoročnih odnosih nekatere skrivnosti. Morda vaš partner ne ve, da si dopisujete s sodelavcem ali sosedom, in da vsebina, čeprav platonično, občasno posega na zelo osebno področje.

Laganje ali prikrivanje resnice?

Tehnično ne gre za »nezvestobo«, ker ni prisotnih nobenih fizičnih, spolnih stikov, vendar se bojite, da si bo vaš partner tovrstno komunikacijo razlagal kot obliko varanja.

Druge oblike nezvestobe se morda zdijo bolj subtilne, na primer, nagnjenost k prekomernemu trošenju, ko vas spletne ponudbe vabijo z mamljivimi popusti. Našli ste način, kako dokaze skriti pred partnerjem … A če bi bil vaš odnos popolnoma iskren, ne bi imeli razloga za prikrivanje teh 'malenkosti'.

Finančna nezvestoba ima lahko skrajne oblike, kot je opisano v nedavnem članku v stolpcu nasvetov New York Timesa, ki govori o "Social Q's", kjer strokovnjak za svetovanje Philp Galanes ponuja nasvete za reševanje neprijetnih situacij.

V tem primeru žena, ki sebe imenuje 'ga. Ed' dela za svojega moža, ta pa ji nič ne plača. Namesto tega: "Po potrebi položi naključno količino denarja v skupni tekoči račun. Reče ji: "Plačam te toliko in toliko na leto.'' Zato gospa Ed nikoli ne ve, koliko si lahko privošči za potrebe skupnega gospodinjstva. Galanes svetuje, naj se gospa Ed z možem odkrito pogovari o denarju, pri čemer ugotavlja, da "obstaja milijon stvari, ki bi lahko otežile odnos v zakonu, toda (ne)pravično plačilo ne bi smelo biti ena od njih.''

Profimedia

Denar je pogost vzrok za prepire

Ta primer je morda nenavaden, vendar prikrivanje finančnih informacij med partnerjema ni.

Nedavna raziskovalna študija Michelle Jeanfreau in sodelavca Univerze v Južnem Mississippiju (2019) ponuja nekaj vpogleda v to, kako se to področje goljufanja prilega širšemu vzorcu zavajajočega vedenja zakonskih parov.

Kot ugotavljata avtorja: "Čeprav je težko določiti pogostost finančnih prepirov med pari, je več raziskav pokazalo, da lahko finančna vprašanja vodijo do ločitve." Dejansko so prejšnje raziskave, ki so jih navedli avtorji, pripisale veliko resnost finančnemu sporu, morda celo večjo od nesoglasij zaradi tašč in tastov. 

Jeanfreau verjame, da kar tretjina vseh zakonskih zvez vsebuje takšno vedenje, kot na primer skrivanje nakupov in laganje o stroških kupljenega izdelka.

Tudi razmeroma nedolžne laži ali napake lahko "privedejo do vprašanj zaupanja v odnosu in do morebitnega razpada razmerja."  Če spadate v to skupino, se bo treba s težavo soočiti, preden odnos razpade.

Pomembno je medsebojno zaupanje!

Partnerstvo naj bi temeljilo na medsebojnem zaupanju in občutku, da se na svojega dragega ali drago lahko vedno zanesemo, kar vključuje tudi ravnanje s financami. Med težave, povezane z denarjem, spada tudi pomembno vprašanje vloge moči in nadzora.

Na podlagi vzorca 414 poročenih posameznikov, ki so bili del večje kvantitativne študije, je raziskovalna skupina Univerze v Južnem Misisipiju analizirala odgovore 182 posameznikov.

Raziskovalna skupina je izbrala poročene ljudi, ker v zakonu ljudje drugače tretirajo poslovodenje gospodinjstva kot samski in tisti pari, ki živijo ločeno.

Odgovori, ki so jih avtorji izbrali za analizo, so bili sestavljeni iz vprašanj s kratkimi odgovori, ki so bila priložena spletnemu kvantitativnemu raziskovanju. Povprečna dolžina zakonske zveze anketirancev je bila 14 let; 71% vprašanih je bilo ženskega spola.

Profimedia

Vprašalnik o finančni nezvestobi, uporabljen v tej raziskavi, je zajemal širok razpon vedenj,

 • od skrivanja ali prikrivanja nakupov,
 • uporabe kreditne kartice brez poročanja zakoncu ali njegove / njene privolitve,
 • laganja in prikrivanje dolga,
 • iger na srečo,
 • porabe denarja za pornografske materiale ali 'gentleman klubov'.

Anketiranci so poročali tudi o tem, kako je v gospodinjstvu prišlo do odločanja glede financ, vključno z vprašanjem, ali je zakonec kdaj lagal o denarju. Pojavila so se tudi vprašanja o oceni konfliktov na splošno in o bolj tradicionalnih oblikah nezvestobe v odnosih, kot na primer preživljanje časa s kom drugim, namesto s partnerjem.

Ali tudi vi varate?

Vprašajte se, kako bi ocenili finančno nezvestobo v svojem odnosu. Ste kdaj lagali o denarju, da bi se izognili prepirom?

 • Če je odgovor pritrdilen, se strinjate z 41% vzorca.
 • Če ste kdaj porabili denar samo zato, ker ste to želeli, ste kot 29% posameznikov, ki izpolnjujejo ukrep finančne nezvestobe.
 • Le 11% jih nikoli ni zavajalo partnerja glede denarja.

Po ugotovitvah znanstvenikov, k nesoglasjem največ prispeva osebna poraba (28%) in dolgovi na kreditnih karticah (14%).

Skrivnosti in argumenti o denarju niso bili edino področje potencialnih konfliktov, saj je več kot tretjina anketiranih priznala, da nekam gre, ne da bi to delila s svojo boljšo polovico.

Profimedia

Večina teh 'neopravičenih odsotnosti' se ne zdi tako hudomušna in ponavadi zajema zgolj  kavico ali večerjo z nekom drugim.

 • To počne kar 30 % vprašanih,
 • medtem ko se jih 15% zaplete globlje – druženje vključuje spolni stik.
 • Skoraj tretjina tistih, ki so preživeli nekaj časa z nekom drugim (kar je manj kot 10% vzorca), je poročalo, da so se srečali z bivšim ali imeli afero.

Večina vprašanih (77%)  poročala, da so z zakoncem delili finančne odločitve, slaba polovica pa je imela skupaj z zakoncem skupne bančne račune in so si delili vse bivanjske stroške.

Kdaj je skrivnosti preveč?

Morda mislite, da občasno finančno laž ali celo skrivno srečanje z nekom drugim ni toliko zaskrbljujoče, ko gre za zdravje vašega odnosa.

Dejansko avtorji ugotavljajo, da "je povsem običajno, da se poročeni pari drug drugemu ne povedo prav vsega'. Vendar obstaja razlika med tovrstnim podrobnim računovodstvom in ohranjanjem skrivnosti, finančne ali drugačne narave, zaradi erozije zaupanja, ki lahko odnos uniči.  

Galanes je gospe Ed svetoval, naj se s partnerjem odkrito pogovori, naj določita skupna pričakovanja in cilje ter uporabljata prijazne, neprovokativne besede. Pomembno je, da razgrneta na mizo vse karte, ki se tičejo finančnih stvari – kako nameravata porabiti svoje mesečne prihodke in kaj je treba omejiti. Priporoča 'mesečni sestanek', kjer se naredi načrt in potem čez nekaj časa preveri, ali sta se ga oba držala.  Če se s temo denarja ukvarjamo bolj redno, je pritisk manjši.

Za izpolnjen odnos je potrebna velika mera zavzetosti in zaupanja ter pravična delitev moči in nadzora. Finančna poštenost se vam zares izplača.

Preberite še:

ali pa Naj denar ne bo vaš vladar, ampak prijatelj 

Vir: Psychology Today