25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Finančna partnerska problematika

Finančna partnerska problematika (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2017 Vir: liza.aktivni.si

O partnerskih tegobah, razpotjih, pomanjkanju komunikacije in vesele spolnosti sem že pisala, in to večkrat. Vse to tvori jedro mojega vsakodnevnega poslanstva, ki je pomagati in svetovati parom in posameznikom, ko zdrsnejo vsak v svojo 'črno jamo' obtoževanja, pasivne agresije, žalosti in jeze.

Eno od izjemno pomembnih področij, sama mu pravim kar minsko polje partnerskega odnosa, je poleg vzgojne strategije še finančno področje. Kot verjetno že dolgo veste, se pri denarju vse konča ali kot pravijo modreci 'čisti računi, dolga ljubezen'.

No, pri razmerju dveh odraslih ljudi, ki sta se odločila, da delita med seboj tako dobro kot slabo, se res pogosto zatakne pri denarju. Finančni vidik je tisto področje, na katerem smo vsi še posebej občutljivi, saj dnevno delamo nekje po osem do deset ur in dobimo tistih nekaj fičnikov, ki jih nato 'izgubimo' nekje v podzemlju vseh svojih stroškov. Včasih se mi zdi, da denar kar izginja z obličja zemlje, četudi si redno in vestno pišem vsak izdatek v tabelice. Pa se ob koncu meseca še vedno čudim, kam vse je šel denar.

Ko moškega preziraš, a ostaneš z njim zato, ker ti nudi luksuzno udobje

Poglejmo primer, ko je žena obsojena na moža, saj je od njega finančno odvisna, četudi je visoko izobražena in dela v podjetju, v katerem plače niso tako nizke. Ima moža, ki je podedoval dobro utečeno družinsko prakso, ter sina v osnovni šoli. Gospod jemlje svojo ženo kot statusni simbol in kot lastnino. Ker je bil včasih športnik, pravi, da je ne bo spustil, ker je naučen, da vztraja do konca, pa še malo naprej.

Ona ga ne mara, pravi, da ga nikoli ni zares imela rada, ni bila nikoli zaljubljena in vmes nekje med njeno dilemo, ali naj ga zapusti, ko sta bila še fant in punca, je zanosila. Pozneje se je zaljubila v drugega moškega, bila skrivoma in v ukradenih trenutkih z njim v nebesih in razmišljala, kako bi zapustila moža ter začela živeti z ljubimcem, ki jo je čakal, kaj se bo odločila.

Vsakdo je svoje sreče kovač, kot pravijo. Ona ljubi drugega, a ne more zapustiti moža, ker kot pravi, ji mož nudi luksuzno udobje, ki ga sama nikoli ne bo mogla nuditi sebi in sinu. Ne more si zamisliti, da bi zmogla sama preživeti z dvema tisočakoma plače, ker je navajena na pomnoženo cifro omenjene. Nikoli ni živela sama in jo groza zgrabi ob misli, da bi nekje sama obtičala, pa še otrok ne bi bil konstantno ob njej, ko bi bil pri očetu. Prizna, da je 'sponzoruša', kot pravijo ženskam, ki se pustijo kupovati z luksuzom, da so ob moškemu, četudi izjemno nesrečna v dno duše, ne more niti pomisliti, kako bi živela brez ugodja.

Ja, ljudje smo si res različni. Mnogo parov je v globoki stiski, saj bi se že zdavnaj ločili, če bi imeli finančna sredstva za najem ali nakup svoje nepremičnine. Ker si tega ne zmorejo privoščiti, tičijo skupaj zagrenjeni in jezni, osamljeni v svoji čustveni odnosnosti, četudi uradno v partnerskem odnosu.

Tako nesrečni starši dajejo seveda kaj slab vzgled svojim otrokom, ki čutijo in opazujejo dva odrasla človeka, kako sta nemočno obsojena drug na drugega, čeprav ju to počasi čustveno in osebnostno ubija.

Gospa ne bo odšla od moža, ki ga prezira in se ji gnusi (to so njene besede), ker nima kam in noče odvzeti udobja otroku.

Vse lepo in prav, a vseeno ostaja vprašanje, kako bo sin opremljen ob njeni čustveni jezi do očeta in kaj bo sin povzel od očeta kot odnos do žensk, saj je tudi oče jezen na ženo.

Tako kreiramo s svojimi odločitvami posledično težke pečate svojim otrokom. Ker je denar sveta vladar, je toliko bolj pomembno, kakšno vrednoto za nas predstavlja vrednost denarja in ali se naučimo ustrezno ravnati z njim. Da je v vsaki družini finančna problematika na dnevnem redu, pa tudi vemo, kajne?

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na info@svetovalnica.si ali pokličite na 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica in www.svetovalnica.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri