Ista punca, boljši seks

27. 3. 2008

Že res, da se medsebojna spolna privlačnost sčasoma ohladi, toda to ne pomeni, da je ni mogoče znova 'pogreti'. Kako bi opislai svoje spolno življenje v jeziku gurmanov? Kot kepico tretjerazrednega sladoleda ali vznemirljivo eksotično jed s priokusom medu in vročega pekočega mehiškega feferona?

Vseeno je, ali ste z nekom pet mesecev ali pet let. Seksualni odnos med dvema človekoma se nenehno spreminja. In to ne nujno na bolje! Vroča in poltena strast postane sčasoma udobna, topla nogavica. In če nismo pozorni, se nehote, kot da bi jo začaral zloben čarovnik, spremeni v mrzlo in neudobno klet. To pa vsekakor ni to, kar bi spolnost morala biti.

Seksologi pravijo, da se to lahko zgodi v obdobju od dveh mesecev do dveh let. Tako širok je namreč razpon, kdaj posamezniki začnejo zaznavati partnerjeve skrite napake. Nenadoma spoznamo, da je naša najdražja nagle jeze, da rada kuha mulo in da je vse preveč ukazovalna. Tovrstne zamere pa lahko uničijo seksualno kemijo.

Ko pride do tega, se večini moških zazdi, da je njihova zveza obsojena na propad. Vendar pa ta domneva ni nujno resnična. Treba je le doumeti, da sprememba čustvovanja ne pomeni, da ljubezni ni več. Najverjetneje gre le za nove izzive. Ponujamo vam pet načinov, kako spremeniti rutino in ohraniti pohoto.

1. Preizkusite vsako igrico vsaj enkrat

Morda se vam zdi, da se seksualni repertoar večine parov sčasoma razširi, a je zaradi lenobne udobnosti, ki se sčasoma prikrade v razmerje, v resnici ravno obratno. Zaradi tega sta moja znanca, recimo jima Luka in Mateja, sklenila poseben dogovor: “Nič ni prepovedano. ”

Luka mi je povedal, da sta nazadnje preizkušala sila zapleten položaj, med katerim je Mateja ležala na hrbtu in pokrčila noge, da jih je imela skoraj pri glavi, medtem ko se je sam povzpel nanjo. “ Mateja se je norčevala, da je vse skupaj bolj po­dobno cirkuškim akrobacijam kot pa seksu, toda v resnici je neskončno uživala v tem, da sva si lahko med koitusom zrla naravnost v oči. ”

Strokovnjaki za biološko antropologijo so znanstveno dokazali, da sveže domislice netijo spolno strast, saj se nam zaradi njih zviša raven živčnega prenašalca dopamina, ki je povezan z občutkom zaljubljenosti in spolnim poželenjem v možganih. Če si torej vsakič izmislimo kaj novega in drugačnega, s tem potencialno podaljšamo življenjsko dobo romantične plati svojega razmerja.

Toda kako pripraviti partnerico do tega, da si bo nadela usnjene spodnje hlačke in nam mahala z bičem? Preprosto jo vprašajte. Ne pozabite ji tudi razložiti, da ji tega ni treba ponoviti, če noče. In ji hkrati obljubite, da boste tudi sami ustregli vsaki njeni želji. Vsaj enkrat.

2. Rast mišične mase krepi moč orgazma

Telesna vadba nima čudodelnega vpliva le na vaše telo, ampak tudi na vašo žensko. Ali kot pravi moja znanka Anja, ki vedno vadi skupaj z možem: “Skupna telovadba resnično krepi strastnost najinega razmerja. ” V čem je skrivnost?

Telesna vadba, kot je denimo tek ali kolesarjenje, učinkuje poživljajoče, saj med tovrstno vadbo telo sprošča endorfine, ki izboljšajo naše razpoloženje in nas sprostijo. Po 30 do 40 minutah aerobne vadbe je temperatura kože še nekaj ur povišana, hkrati pa je večja tudi naša občutljivost za dotik. Zato je čas po vadbi idealen za posteljne igrice.

Anja in njen mož, ki sta skupaj že pet let, vedno vadita doma, in to v spodnjem perilu, saj pravita, da ju to vzburja tudi vizualno in jima daje dodatno motivacijo za spolne radosti. Sklece in dviganje uteži so za njiju del predigre. Anjin mož pravi, da pogosto vadita tako, da sta si zelo blizu, čeprav se v bistvu ne dotikata.

Anja denimo dela sklece, medtem ko njen mož stoji nad njo in dviga drog z utežmi. Ali pa Anja stoji in dviguje uteži, medtem ko njen mož pod njo dela trebušnjake. Med tem početjem se pošteno segrejeta, prepotita in vzburita, tako da sta prav kmalu pripravljena na čisto drugačno vrsto telovadbe – posteljno.

Nikar se ne sramujte, če ste prepoteni. Vonj po potu je namreč afrodiziak. Govorimo seveda o svežem potu na čisti osebi, da ne bo pomote. Poleg tega so po vadbi naši možgani skrajno vzburjeni. In obstaja tudi velika verjetnost, da je tudi naše telo.

3. Podarite ji kupon za seks

Ste se v najstniških letih kdaj igrali slačipoker ali cigareto resnice? No, kajenja vam ravno ne priporočamo, toda morda je skrajni čas, da v vajino razmerje vpeljete kakšno igrico v tem slogu, seveda veliko manj nedolžno kot v najstniških letih.

Jaka in Suzana, ki sta par že deset let, se dostikrat igrata vislice, in tisti, ki zmaga, dobi od partnerja za nagrado tri minute seksualnih uslug po lastni želji.

Predlogi? Kaj pravite na masažo, oralni seks, prostaško govorjenje, trebušni ples . . Kar vam je pač najbolj všeč.

Zadnjič je Jaka prosil Suzano, naj zapleše striptiz. Zdelo se je že, da se bo čisto slekla, a je obdržala hlačke. Tri minute so pač prehitro potekle!

Smisel tovrstnih igric je seveda draženje. Med igrico možganom pošljemo sporočilo, da je čas za seks. Igra sicer počasi izgubi privlačnost, zlasti če se eden izmed tekmovalcev trudi predvsem za to, da bi zmagal. Kako je možno, da otročje igrice vzbujajo poželenje? Če vzamemo v posteljo predmete, kot je šahovnica ali karte, se hkrati prisilimo k temu, da razmislimo, kako bomo to izkoristili sebi v prid. Pozitivne izkušnje so prava mana za naše razmerje in krepijo medsebojno ljubezen.

V bistvu je čisto vseeno, ali igramo damo ali človek ne jezi se ali celo Monopoli. Bistveno je, da nam ni treba več ugibati, ampak lahko na zabaven način ugotovimo, kaj si želi partner, in povemo, kaj si želimo mi sami.

4. Postanite maratonec

Kakovost seksa je premo sorazmerna s tra-janjem spolnega odnosa. Namesto ‘brzaka’ si vzemite čas za dolgo mečkanje. Lahko se dogovorita za obvezen ‘sestanek’, na primer vsako sobotno jutro bosta eno uro ležala skupaj v postelji. Morda bosta samo klepetala, morda pa razcefrala vse pernice, ki sta jih dobila za poročno darilo. Oboje bo krepilo zvezo.

Morda imate otroke kot moja prijatelja Valerija in Gregor, ki si tudi ob nedeljah in praznikih ne moreta privoščiti spanja dlje kot do pol sedmih zjutraj. Valerija mi je pripovedovala: “Ko sva se z Gregom spoznala, sva seksala vsak dan najmanj enkrat. Zdaj pa je treba pogrevati mleko in menjavati DVD-je z risankami, zato seksava samo še enkrat na teden. Vendar si takrat privoščiva vsaj uro ali dve vsestranskega obdelovanja, ki zaleže za ves teden. ”

Par, ki je skupaj že deset let, počasi stopnjuje napetost z dolgo predigro, ki lahko traja celo uro ali še dlje. “Začneva čisto počasi, ” se je zadnjič pohvalila Valerija, “samo prepletava roke, telesa in jezike. Potem pa se nenadoma zadeva prelevi v pravi seks. Sproti se odločiva, ali bova šla na hitro, počasno ali nežno varianto. Grega po navadi zdrži celo uro, preden eksplodirava. ”

Vam bolj leži sprint kot dolge proge? Z naslednjimi triki lahko pridobite vztrajnost, ki je tudi v postelji lepa čednost.

  • Za 10 do 20 sekund prenehajte suvati oziroma porivati s penisom. Sprostite se in se namesto na spolovila osredotočite na dihanje.
  • Ulezite se na hrbet. Zaradi sile težnosti bo nekaj krvi odteklo iz vašega nabreklega uda. Če že ležite hrbtno, malce dvignite boke.
  • Najlaže prezgodnji izliv preprečite tako, da se sprostite, globoko dihate in umirite. To je lahko storiti, če igrate pasivno vlogo, zato naj bo ona zgoraj. Prosite jo, naj za trenutek preneha ali upočasni, preden dosežete vrhunec. Lahko vas še naprej boža in ljubkuje po vsem telesu, razen po penisu.

5. Privoščite si seksualni izlet

Seveda nimam v mislih 12-letnih tajskih deklic. Za mojega sodelavca Toneta in njegovo Zdenko seks ni samo del počitnic. Je glavni, skorajda edini razlog za potovan­ja. Izkoris­tita vsak trenutek, tudi sicer dolgočasno in utrudljivo vožnjo. Neizmerno sta se zabavala, ko sta seksala na stranišču v letalu med poletom v Bruselj, pred vrati pa je mencal in se jezil neki polikani evrobirokrat.

Lani pa sta s spalnikom potovala po čezsibirski železnici do Pekinga. “Vožnja je trajala deset dni! ” je še vedno navdušena Zdenka. “Štiri dni nama je v kupeju delala družbo neka stara babuška, zato sva morala biti zelo tiho na pogradu. Mislim, da ni ničesar opazila. ” Možnost, da vas odkrijejo, naredi iz vsega neznansko vznemirljivo pustolovščino, ki lahko podeseteri pohoto.

Seveda pa ni treba, da bi zaradi dobrega seksa potovali v Peking ali Bruselj. Imeniten seksualni izlet lahko priredite, če kakšno dolgočasno ponedeljkovo jutro vaši dragi zavežete oči in jo namesto v službo odpeljete na samoten prostorček kje v naravi. Med vožnjo bosta njena vznemirjenost in pričakovanje ves čas naraščala.

Ko prispete, ji odvežite oči, nato pa podrite sedeže ali pa na bližnji jasi razgrnite odejo, kakor vam je ljubše in kakršno je pač vreme. Tudi med odmorom za kosilo lahko kdaj namesto na vedno enake špagete ali solato s tagliato skupaj smukneta v bližnji hotel. Gotovo bo bolj zabavno, kot pa premlevati spremembe davčnih predpisov. Tudi če bo trajalo le urico, se bosta počutila prerojena, kot da sta prišla s počitnic.