25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Izkazovanje pozornosti na nematerijalen način

Izkazovanje pozornosti na nematerijalen način (foto: profimedia) profimedia
1. 11. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Kdo ima rajši dokaze pozornosti, moški ali ženske? Vem, večina vas bo takoj odgovorila, da so ženske tiste, ki želijo, da jim partnerji izkazujejo pozornost, da od njih dobijo materialne dokaze o tem, da moški mislijo nanje, in s tem mnogo žensk enači tudi njihovo ljubezen.

Prevedeno bi to lahko pomenilo, da večje in bolj razkošno darilo je dobila, bolj jo njen moški ljubi. Morebiti je res tako pri nekaterih parih ali pa smo se tega naučili v hollywoodskih filmih. Jaz pa vseeno trdim, da dragocenost darila ni tisto, kar nam da vedeti, da smo partnerju pri srcu. Pozornost se lahko izkazuje na mnogo načinov. Najbolj staromodno je seveda še vedno, da moški svoji dragi prinese rože, s čimer ji pokaže, da je mislil na njo. A kaj, ko se večina moških na takšno darilo spomni približno dvakrat na leto: ko ima najdražja rojstni dan in običajno še za valentinovo.

Kaj menite, je to dovolj in ali niso tudi moški upravičeni do pozornosti svojih žensk?

Kot je lepo prikazala neka hecna življenjska situacija, smo ženske tiste, ki od partnerjev pričakujemo in želimo pozornost. Ker je ne dobimo v takšni meri, kot smo si zamislile, da bi jo morale, nastanejo zamere, očitki in prepiri. Žalostno, kajne? Da se partnerja ne moreta dogovoriti niti o tem, ali naj si sploh izkazujeta pozornost z 'materialom' ali raje s pristnimi čustvi, ali vedno samo moški ženski ali tudi ona njemu, če že trdimo, da smo enakopravni.

Kaj pa tisti moški, ki jim je takšno izkazovanje pozornosti nerazumljivo? Ki nič ne dajo na to? Ki raje svojo drago vsak dan stisnejo v objem in ji zašepetajo, da jo ljubijo in da so srečni, ker lahko skupaj gradita odnos in družino? No, v tem primeru mora verjetno ženska biti zadovoljna s takimi izkazi ljubezni in pozornosti ter pri takem partnerju ne more pričakovati, da bo dobila paket rož ali ogromno čokolado. Vseeno bi ob tej priložnosti poudarila, da je primerno, da se o različnih dojemanjih izkazovanja pozornosti in ljubezni partnerja o tem odkrito pomenita, kaj jima to pomeni in kako si želita izkazovati svoja čustva ter pozornost. Brez tega bo žena možu hitro začela očitati, da nič ne misli nanjo, da ona vsak dan kuha in pospravlja, on bi se jih pa lahko zahvalil s kakšnim darilcem in podobno. No, to je sicer res nekak stereotip, vendar še vedno značilen za številne pare.

Nekemu gospodu je na primer žena očitala, da je hladen in neodziven v odnosu do nje, da si želi njegove pozornosti in da je premalo, če ji je na začetku zakona enkrat samkrat izrekel čarobni besedici ljubim te, kar naj bi po njegovem zadostovalo do konca dni. Spomnili smo se, da bi lahko mož svojo privrženost ženi, ki izkazovanje pozornosti dojema z darili, dokazoval tako, da bi na travniku utrgal navadno vijoličasto ali rumeno ali belo rožico, storž z drevesa, vejico dišeče lipe ali cvetoče češnje, ji prinesel kamenček s poti in kar je še drobnih darilc. Mož je bil srečen, da ne bo izgubljal časa in živcev po trgovinah, žena pa je dobila zagotovilo, da vedno in povsod misli nanjo. Praktično in iznajdljivo, pa še trgovci z novci ne bodo zaslužili, ampak bo glavna njuna ljubezen.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na družabnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri