Je čas, da odjadrate drugam?

26. 2. 2004

Razmerje te nekega dne pripelje do mrtve točke, ko se je treba odločiti: naj ostanem ali grem?

Se je vredno privezati na dekle, ki sploh ni napačno

in je v bistvu vse v najlepšem redu, ali iti na lov za nečem boljšim, idealnejšim, lepšim?

Moja izbira je vedno ista. Odidem. Kot pri večini moških je tudi na moji zmenkastični poti mogoče odkriti ponavljajoči se vzorec: z dekletom hodim pol leta, mogoče leto – potem pa jo pač pustim. Pa sploh ne gre za to, da mi ne bi bila všeč. Nasprotno. Samo neka nemirna sila mi preprečuje, da bi se navezal na osebo nasprotnega spola.

In to sem jim (vsem po vrsti) tudi priznal. In priznal sem sebi. Nekega dne pa sem se odločil,

da ostanem.

Kot že nekajkrat poprej sem bil z izbranko že eno leto. Prosila me je, naj ne omenjam njenega imena, zato jo bom imenoval . . hm . . Petja. Petja je bila čudovita: blond, priljubljena, simpatična in še bi lahko našteval. Pa je nekaj zmotilo najino idilo, če sem natančen, dva prijatelja sta objavila svoji zaroki v istem dne-vu. Ko sem prejel veselo novico, sem storil tisto, kar bi storil vsak nevezan moški: ustrašil sem se. “Kam sploh pelje moje razmerje? ” sem se spraševal. Ker pravi odgovor ni in ni švignil skozi mojo glavo, sem storil to, kar sem storil vedno. Obiskal sem Petjo in ji povedal, da je med nama konec.

Na srečo pa so njej pretekle izkušnje dale moč za spoprijemanje s stresnimi situacijami. Namesto da bi vame vrgla kozarec in me spodila iz hiše, mi je preprosto predlagala: “Zakaj tokrat ne poskusiš in vidiš, kaj se bo zgodilo? ” Vprašanje me je zadelo v sredino srca, čustva so se začela mešati in iz mene je planilo: “Da! Zakaj pa ne? ” Kaj če bi res storil tako? Kaj bi se zgodilo? Ne vem. Nikoli še nisem poskusil druge strani medalje. Obljubil sem njej in sebi, da ostanem, in ko sem ji na dušo pihal dovolj časa, je tudi ona opazila, da mislim resno. In potem sva storila nekaj neskončno romantičnega: kupila sva si hamburgerje in si sposodila DVD Pobegla nevesta.

Na žalost Petje ne bo vedno tam, da bi vas ustavila, ko se boste odločili, da stisnete rep med noge in jo ucvrete drugam. Naslednjič ko se boste soočali s trenutki odločitve, premislite o nekaterih stvareh - mogoče so kar pomembne.

Slab razlog, da jo pustite, št. 1: Druga ženska

Ostanite, če . . vidite, kako trava raste.

Razmišljanje o drugih ženskah je za moške nekaj . . običajnega. Toda če mislite, da se boste razšli z eno in padli v naročje svoji duši dvoj-čici, ste se pošteno zmotili. Ljudje smo zapletena bitja. Če na njej obstaja 10 idealnih stvari, je tudi 10 malenkosti, ki vam pijejo kri. Tudi jaz nisem pretirano navdušen nad tem, da moram skoraj vsak dan pomivati posodo in odnašati smeti, ampak sem se vse to naučil sprejeti. In kako naj vem, da vroča bejba, ki se mi smehlja za sosednjo mizo, ni kakšna vudu obsedenka s šestimi prsti na levi nogi?

Razmišljanje o tisti drugi se verjetno poveča, ko v razmerje zapiha vihar. Največja napaka, ki jo lahko storite, je, da primerjate začetek razmerja z njegovimi poznejšimi obdobji. Preden dokončno zategnete vrvico, premislite, v kaj se spreminja vaše razmerje. Mogoče ni več tako iskrivo, užitki pa so lahko nepopisno boljši.

Odidite, če . . sedite na dveh stolih.

Če jo varate, imate težavo. Preden odvržete revijo, češ da so moje besede brez veze in da vsak otrok ve, da varanje povzroča težave, razmislite raje o oblikah varanja. To, da se spravite na tajnico, je vsekakor možna varianta. Obstajajo pa tudi druge oblike. Afere niso nujno vedno fizične. Včasih psihične zadeve naredijo še več škode.

Se vam dogaja kaj podobnega? Odgovorite na naslednja vprašanja: Ali obstaja oseba (nasprotnega spola), ki ji zaupate stvari, ki jih parterju ne bi nikoli? Ali obstaja oseba, ki ji ne bi želeli predstaviti svojega partnerja? Če so odgovori pritrdilni, imate morda afero, za katero niti ne veste. In, dragi moji, če imate afero, pri kateri ne dobite niti seksa, imate veliko težavo. Vam ni nič več jasno?

Slab razlog, da jo pustite, št. : Prepir

Ostanite, če . . je boj pošten.

Včasih sem mislil, da se je razmerje končalo tisti trenutek, ko so nastopili prvi prepiri. Ne, ne, pa ni tako. Konflikti so v zvezi neizogibni. In lahko so zelo koristni. Pari se tako bolje spoznajo in (če spore rešujete zrelo) poglobijo svoje razmerje. Če se prepirate, pomeni, da med vama še vedno gori lučka strasti, kar je vsekakor dobro znamenje. Torej, kako se prepričate, da so vaši prepiri tisti pravi? Najbolje je, da začnete poslušati, kaj vam ima povedati, namesto da takoj razmišljate o vaši naslednji poplavi neprivlačnih besed. Če preprosto rečete, da jo razumete, in obnovite zahteve, ki so vrele iz nje, bo prepir hitro zajezen. Poslušajte jo in ona bo začela poslušati vas, vajina zveza pa bo čedalje trdnejša.

Odidite . . če se prepiri povsem razplamtijo.

Pri vsaki stvari obstaja meja zdravega okusa. Tudi pri prepirih. Včasih je dovolj že osnovno matematično znanje: Ali je več slabih kot dobrih dni? Mogoče je čas, da odjadrate drugam. Drug način je neprepiranje. Če vse zadržite v sebi, kmalu nalete na mino, ki bo eksplodirala. Če med vama ni snovi niti za prepir, je bolje, da poiščeta srečo drugje.

Slab razlog, da jo pustite, št. 3: Nesreča

Ostanite, če . . vaše življenje nima pomena,

a le občasno. Če je vaše življenje polno kreganja in kuhanja mule, čestitamo! Mogoče ste zelo srečno zaljubljeni. Imate težave v službi, z mamo ali morda z novim položajem pri jogi? Težave, ki izbruhnejo v razmerju, imajo pogosto izvor v stresnih dejavnikih, ki nimajo nič skupnega s partnerjem.

Raziskava, narejena na več kot sto ljudeh, je namreč dokazala, da ljudje z majhno samozavestjo dvomijo o naklonjenosti svojih partnerjev. Če se torej soočate z osebnimi težavami, počakajte, da se vsa stvar nekoliko pomiri, šele potem se lotite drastičnih ukrepov v svoji zvezi. Saj veste, nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Ko dojamete, da vaš partner ni kriv za vaše osebne težave, bodo dnevi veliko svetlejši. V dvoje gre veliko laže in mnoge stvari niso več tako hude, če ob vas stoji oseba, ki jo ljubite.

Odidite, če . . si sami uničujete življenje.

Si prizadevate, da bi zasedli vodilni položaj v podjetju, imate trikrat na teden tečaje tujih jezikov oziroma treninge borilnih veščin, ste prostovoljec, ki pomaga otrokom z učnimi težava- mi? Se vam zdi, da vse skupaj lahko škoduje vaši zvezi? Raziskava dokazuje (statistika včasih tudi odpre oči), da moški, ki imajo zelo ambiciozne karierne načrte, mnogokrat pogorijo v zasebnem življenju. Če padete v past, obstaja možnost, da se načrtno izogibate svojemu partnerju. Imate težavo?

Slab razlog, da jo pustite, št. 4: Obvezovalna fobija

Ostanite, če . . si želite poskusiti.

Čeprav razmišljate o razdoru zveze, to še ne pomeni, da je vaša odločitev ustrezna. Si želite vsaj poskusiti rešiti težave? Če ideja o odhodu povzroči tesnobo v vašem srcu, še obstaja upanje za romantično idilo. Ko mi je Petja postavila prelomno vprašanje, sem se vprašal, ali si želim spremeniti življenje z njo. Ko me je zadelo in sem ugotovil, da je odgovor pritrdilen, sem moral poskusiti in tvegati prvič v življenju. In ni mi žal.

Odidite, če . . si želite okušati sadove ločitve.

Ideja o razdoru zveze za določen čas je iz trte izvita. Ničesar ne boste pridobili oziroma spremenili. Če razmišljate o tem, odidite za vedno in se ne vračajte. Tom Hanks v filmu Brodolom lepo pove: Jutri je nov dan in sonce bo zopet vstalo. Le kaj bo prinesla plima?

Znamenja, ki sem jih opisal, so zelo grobo zasnovana in težko jih je ugotoviti. Mogoče pa vam bodo vseeno pomagala, da se ne boste znašli v mrtvem razmerju ali zdrveli stran, še preden se bodo stvari začele resnično razvijati. Lahko se zgodi, da najdete noro, iskreno ljubezen. Takšno, kot jo imava s Petjo. No, zdaj sva zaročena. Zasnubil sem jo na istem kraju, kjer sem se prvič odločil, da ostanem. Življenje je lepo! Pa srečno, dragi moji!

Igor Kovačič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri