25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Joj, mami!

Joj, mami! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Noben odnos nas ne oblikuje tako globoko in v nas ne sproži toliko vprašanj. Imamo pa nekaj odgovorov.

Je naša največja ljubezen. Človek, s katerim smo si kot otroci bile tako blizu, da sploh nismo vedele, da je mama ločena oseba. Predala nam ni le svojih genov, temveč tudi svoj pogled na svet – in me bomo to dale naprej svojim hčeram.

Čustveno je v nas 'položila' vse, za kar rečemo, da iz nas dela žensko. In vse to se odpira vedno znova – če hočemo ali ne. Nič čudnega, da je odnos med mamo in hčerko dokaj vsestranski: pogosto čudovit, včasih pa tudi nadvse zapleten. Naši namigi vama bodo pomagali, da se sprostita v odnosu druga do druge in uživata v tistem lepem med vama.

Koliko lastne matere se skriva v nas?

Zelo veliko. Tudi če si prostorsko ali miselno nista blizu, ne morete izbrisati oblikovanja v zgodnjem otroštvu in vpliva vzgoje. Prav nasprotno: sociologi pravijo, da z leti postajamo vse bolj podobne svojim materam.

Kako težko je biti (dobra) mama?

Pravzaprav ne tako zelo. Pretežno število mater je sijajnih. Od njih se včasih zahteva toliko, da so nujna tudi razočaranja. Na obeh straneh. Pa še psihoterapevti tako radi pripišejo toliko krivde materam.

Zakaj nas lahko tako hitro razjezi?

Ker vez, ki vaju povezuje, traja vse življenje. Nikoli je ne boste popolnoma pretrgali. Obe strani se podrobno opazujeta. Matere se vmešavajo, hčerke se delajo brezčustvene. Hitro priplavajo na plan stare zamere iz otroštva. Rešitev: hčerke ne smejo razmišljati kot otroci in tudi ne čutiti tako. In matere? Priznati morajo, da so njihove deklice odrasle.

Morajo biti mame in hčerke prijateljice?

Predvsem v puberteti zna biti problematično, če se mati s svojimi skrbmi in vprašanji obrne na hčerko. To preobremeni vsakega otroka. Ko je hči odrasla, sta si lahko blizu tudi po prijateljski plati. Toda odnos ne bo nikoli tak kot denimo s prijateljico. In prav je tako.

Je sinovom lažje?

Ja in ne. Sinovi se težje odlepijo od mame. Jasno, fant se ne sme vesti kot mama. Od njega se pričakuje, da bo robusten, uspešen in čustveno manj občutljiv. Zato so sinovi pogosto deležni manj nežnosti in bližine kot hčerke.

Koliko moramo skrbeti za mamo?

Mama nas je rodila in vzgojila. Lepo je, da ji nekoč vrnemo del te skrbi in to je povsem normalno. Predvsem, kadar več ne zmore sama. Ni pa se nam treba žrtvovati zanjo – pa naj se sliši to še tako brezčutno.

Kaj se spremeni, ko hči postane mati?

Odnos takoj postane spet bolj intenziven. Pride lahko do več harmonije ali več težavnih pogovorov. Odvisno od vajinega prejšnjega odnosa in od tega, ali zna babica svoje nasvete včasih obdržati tudi zase. Večinoma se odnos izboljša, ko otrok malo zraste.

Kako najti (več) miru?

Vživljanje I.

Rane, ki naj bi se pozdravile, morajo na plano. Vi kot hčerka se poglobite v lastne občutke. Odgovorite si na vprašanje, kaj vas je razžalostilo? Kaj vas še žalosti? Kaj potrebujete? In odločite se, da pozdravite te rane.

Priznajte prizadetost

Mami odkrito povejte svojo verzijo preteklosti. Povejte ji, kako ste doživeli svoje otroštvo. Vedeti pa morate, da tega ne bo enostavno sprejela. Morda bo celo menila, da pretiravate in da je bilo povsem drugače. Nič ne de! Ne gre zato, kdo ima prav. Gre za to, da zberete pogum in spregovorite o svojih občutkih.

Vživljanje II.

Poskusite si predstavljati življenjsko zgodbo svoje matere. Povprašajte jo po njenem otroštvu. In videli boste, da je naredila najbolje, kar je lahko.

Trije tipi težkih mam

Izsiljevalka

Kar naprej vas čustveno izsiljuje. Njeno sporočilo: ne gre mi dobro in če ne boš naredila tega, kar hočem, se bom počutila še slabše. Kot hči morate paziti, da vse, kar naredite zanjo, naredite na prostovoljni osnovi.

Hladna

Redko se smeji, tudi objema vas zelo malo. Težko pokaže čustva. Kot hči se morate zavedati, da ste vredni ljubezni. In da vam mama ne počne tega, da bi vas prizadela. Ne zna drugače. Ugotovite, da vam svojo ljubezen kaže na drug način.

Zaščitnica

Kar naprej pomaga, se vmešava – skratka, nenadomestljiva je. Svojo 'punčko' poskuša rešiti pred vsemi čermi odraslega sveta in neizpolnjenimi sanjami. Hči mora v tem primeru kdaj pa kdaj nastopiti tudi malce bolj grobo in poskrbeti za zdravo mero distance.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri