25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj ima seks skupnega z ljubeznijo?

Kaj ima seks skupnega z ljubeznijo? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 8. 2015

Ljubezen je nemogoče izmeriti, brez merjenja pa ni znanosti. Kadar beseda nanese na ljubezen, smo vsi v mraku, pravi Alfred Kinsey, eden izmed očetov moderne seksologije.

Ali sta seks in ljubezen ločeni zadevi ali sta povezani? To je eno najpogosteje zastavljenih vprašanj, ki jih slišim pretežno od ženskega spola.

Seveda lahko enostavno rečemo, da sta ljubezen in seks dve ločeni zadevi, dve različni doživetji, ki se lahko ali pa tudi ne preklapljata. Človeška seksualnost je neodvisna od ljubezni. Čustveno zbliževanje je samo ena od funkcij naših seksualnih aktivnosti (pod pogojem, da so ugodne), kot tudi pri številnih živalskih vrstah. Seksualnost se ne more nanašati na nič drugega kot na željo po potomstvu, zakonsko/partnersko zvezo in na izkazovanje ljubezni – brez pritiska in trpljenja. Predolgo smo prenašali družbene prepovedi in omejevanja v imenu ljubezni ali znaka predanosti temu ali onemu – Bogu, morali ali državi.

Kaj ima pravzaprav ljubezen skupnega s seksom?

Čeprav je tudi to nemogoče izmeriti, sem prepričana, da večina naših seksualnih aktivnosti, tako nekoč kot danes, vključuje minimum ljubezni, če sploh.

Seksualna motivacija v večini primerov prihaja iz potrebe po užitku, igri, dolgočasju, ekonomski izmenjavi, napetosti, ki jo je treba zmanjšati, ali iz konfliktov, ki jih je treba razrešiti. Seks pogosto vključuje čustva, vendar redko, ali pa morda samo za trenutek tako globoka, da bi jih lahko imenovali ljubezen. Velikokrat gre za ljubezensko momljanje, v katerem partnerji, zaslepljeni s strastjo in vrhuncem, ki se približuje, drug drugega zasipajo s tako imenovanimi ljubezenskimi izjavami. Logično bi bilo zaključiti, da se izjave, ki so izgovorjene minuto pred orgazmom in po njem preprosto ignorirajo.

Seksualna strast in užitek sta preprosto premočno doživetje, da bi nam dopustila treznost. In tiste, ki pri seksu ostajajo prisebni, bi morali po zakonu preganjati.

Ljubezen in seks sta kot Sherlock Holmes in Dr. Watson. Dve popolnoma različni in praktično nezdružljivi osebi, po drugi strani pa spet sopotnika, ki si ju je težko predstavljati razdvojena. Seks je impulziven, egoističen in neredko samodestruktiven kot Sherlock Holmes, ljubezen pa je skrbna, organizirana in včasih naporna, tako kot Dr.Watson.

Ali torej lahko imamo eno brez drugega?

Lahko, vendar to eno ali drugo dela nepopolno.

Zmeden pa je tudi naš odnos do ljubezni. Ko o njej pojemo, pravzaprav mislimo na seks. Ko jo častimo v filmih, je to, kar prikazujemo, zaljubljenost, in ne ljubezen. Ko o njej pridigamo v cerkvi, jo paranoično želimo zaščititi od seksa. Ko o njej razglabljamo s prijatelji, govorimo o čustvih do svojih otrok ali staršev. Potemtakem zelo lahko zaključimo, da ljubezen ni seks.

Odnos med ljubeznijo in seksom – kadar obstaja – je pravzaprav obraten od tega, kako si ga zamišljamo. Čeprav je seks včasih mehanizem, s katerim obnavljamo ljubezen, je ljubezen pogosteje, kot globoka čustvena povezanost, ki temelji na medosebnem poznavanju in sprejemanju, tista, ki osvežuje seksualni interes. Dober seks ni nujno kazalnik ljubezni, vendar pa je ljubezen znak seksualne skupnosti, ki gre dobro v korak s časom.

Dejstvo, da se prej ko slej vsakdo izmed nas znajde v pričakovanju vznemirljivega seksa z nepoznano osebo, pa je samo potrditev naše ljudskosti.

Ljubezen je smešna ali žalostna, tiha ali pa je nora, dobra ali pa je slaba – ali pa je čudovita ... In čudovito je poskušati, pa čeprav nas to pelje v prepad ali pa tudi ne ...

Za revijo Lisa napisala Vesna Jarc

Vesna Jarc je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani in študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Opravila je še specializacije iz različnih smeri v psihoterapiji (Sistemska družinska terapija, Transakcijska analiza, EMDR, Seksualna terapija, Mediacija, NLP ipd.)

Zadnja leta se osredotoča in dela predvsem seksualne terapije, delavnice seksformacije za ženske, moške in pare, delavnice komunikacije, delavnice za mamice po porodu ter uči starše kako se z otroki pogovarjati o seksu. Prav tako je soustanoviteljica projekta Seksovnik, v sklopu katerega pripravlja radijske in TV-rubrike, delavnice ter 3- in 15-dnevne bootcampe za pare. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si in www.seksualna-terapija.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. svetovanje, na tel. št.: 040 712 027.

Preberite tudi: Kaj sploh je seks?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri