25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj je demiseksualnost

Kaj je demiseksualnost (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 6. 2015

Priznam, da se tudi sama zelo učim, ko spoznavam nove strokovne termine za določene pojave, ki definirajo nekatere posameznike.

Spoznavam vse več moških, ki pravijo, da ne morejo imeti spolnega odnosa z žensko, če niso vanjo res zaljubljeni in če do nje ne čutijo čustvene napetosti, ki vodi v erekcijo. Torej bi vsaj v primeru teh moških lahko rekli, da ne velja stereotip, da vsi vedno mislijo zgolj na seks.

Američani so našli tudi besedo za tovrsten pojav in so mu nadeli ime 'demiseksualnost'. Po definiciji je demiseksualnost spolna usmerjenost, v kateri posameznik občuti spolno privlačnost zgolj do osebe, s katero ga povezuje čustvena vez. Če ni te čustvene komponente, moškemu ni do spolnosti z osebo, do katere pač ničesar ne čuti.

Kje se lahko zaplete?

Problem seveda nastane, ko tako orientiran moški stopi v razmerje z žensko, ki je vanj zaljubljena, on kmalu ugotovi, da sam očitno ni, saj ga njegovo spolno orodje ne uboga, ni zmožen penetracije in ne dosega spolne zadovoljitve.

Ženska oziroma partnerica se v takšni situaciji počuti izigrano, neprivlačno pa seveda tudi nezadovoljeno, kar sčasoma začne najedati odnos, ki običajno ne zdrži zaradi pomanjkanja spolne združitve oziroma ljubeče spolne zadovoljitve. Četudi se takšna partnerja kot osebi lahko dobro razumeta, sčasoma primanjkljaj spolne privlačnosti moškega spodje zaupanje in odnos, ki je slej kot prej obsojeno na prepad.

Ker se o tem ne govori kaj dosti, pojem demiseksualnosti pa je dokaj nova terminologija, tako zavrnjene ženske težko sprejmejo in razumejo dejstvo, da one kot takšne ne povzročajo nezmožnosti spolnega stika temveč gre za to, da moški vanjo ni zaljubljen oziroma ni čustveno povezan. In opažam, da je res vse več tovrstnih moških, ki tudi k meni v Svetovalnico pridejo po odgovor ali je z njimi kot moškimi kaj narobe, ali pa gre res za to, da morajo ljubiti, da se lahko tudi spolno angažirajo.

Kot vedno so čustva in njihova povezava s spolnostjo zapletena reč, ki je enostavna le na prvi pogled. Kadarkoli se malce poglobimo v delovanje srčka in v delovanje spolnih žlez in hormonov, ugotovimo, da je le malo zmagovitih kombinacij, v katerih bi se res vsi faktorji poklopili. Danes ozaveščam tako moške, ki se soočajo z opisanim dejstvom, kot ženske, ki niso postale srčne izbranke teh moških, da z njimi kot takimi ni popolnoma nič narobe. Le njuna kombinacija žal ne 'pije vode'. Življenje gre naprej.

Ob vsem tem naj napišem še to, da demiseksualne osebe imajo spolno slo, ki pa je vezano predvsem na osebo, s katero je čustveno povezana. To je predpogoj. Ob tem jih ne smemo enačiti z osebami, ki so aseksualne, to so tiste, ki nimajo nobenega zanimanja za seks, ne glede na to, ali so čustveno povezane ali ne. Aseksualnih posameznikov spolnost ne zanima in ne čutijo potrebe, da bi bili spolno aktivni.

Če sem iskrena, je takšna spolna orientacija za moš­kega res bolj neprijetna. Zamislite si par, ki ima veliko skupnega, prijetna sta, spoštljiva drug do drugega, imata skupne hobije in si znata popestriti vsakdanjik. A ko pride večer in bi dama rada bila spolno pocartana, tega njen moški ne zmore, saj ne čuti čustvene povezave do nje. Torej ne more igrati in sebi pa tudi njej lagati, da sta srečna in zaljubljena, če to pač ni res, saj njemu njegov spolni ud sporoča, da nič ne bo.

Vsekakor ne moremo trditi, da zgornji primer velja zgolj za demiseksualnega moškega. Zgodi se lahko komurkoli. Tudi med žensko populacijo so zagotovo takšne posameznice, ki si ne želijo spolnega odnosa s svojim izbrancem, ker vanj niso zaljubljene in ni vzpostavljena čustvena vez. A ženske to lažje skrijejo kot moški.

Naj poudarim, da je pomembno, da se partnerja odločita za odkrit pogovor, in če je treba, tudi za iskanje strokovne pomoči, da se preveč časa ne izgubi v zanikanju, ki ne nosi sreče in miru.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri