Kaj je eden od najpogostejših razlogov za razpad zveze?

Kaj je eden od najpogostejših razlogov za razpad zveze? (foto: profimedia) profimedia
20. 10. 2018

Tokrat ne mislimo na varanje in nezaupanje, ampak na ...

Kako bi ravnali v naslednji situaciji?

Partnerju omenite nekaj, kar vas v zvezi moti, on pa tega ne vzame resno. Zato poskušate zadevo spet omeniti oziroma namignete, da vas še vedno moti, pa naletite na še en brezbrižen odziv oziroma se partner začasno potrudi, nakar hitro zapade v stare navade. Boste težavo omenili še tretjič? Kaj pa četrtič? 

Eden izmed najpogostejših vzrokov za razpad dolgoletnih zvez nastopi, ko se eden izmed partnerjev neha pritoževati nad nečem, kar mu je res pomembno, ker je drugi njegove ali njene prejšnje pritožbe ignoriral. Morda se nehajo pritoževati, težava pa ostaja, zato se v njih nabira zamera in se čustveno oddaljijo od partnerja, dokler se zveza ne znajde v krizi.

Ko se drugi zave, da je celotna zveza ogrožena, je povsem osupel.

»Tega že mesece nisi omenil/a! Kako pa naj bi vedel/a, da te tako zelo moti?« 

»Neštetokrat sem ti omenil/a,« je tipičen odgovor. »A nisi ničesar storil/a.«

»Ker si se nehal/a pritoževati v zvezi s tem, sem mislil/a, da je vse v redu!«

Stvari seveda že dolgo niso bile v redu. Občajno je tako hudo, da je zvezo težko ohraniti, tudi če se oba resnično trudita, da bi rešila situacijo. Nekateri pari pa vseeno vztrajajo v nezdravem razmerju. 

Zakaj se to zgodi? 

Obstaja nekaj razlogov, ki enega od partnerjev zadržuje v zvezi, čeprav sam dobro ve, da bi jo moral končati. 

1. Strah

Ta nujni preživitveni mehanizem naše rase je eden od poglavitnih razlogov, ki nas zadržijo v nezdravem razmerju daleč prek smiselnega roka trajanja. Ni treba poudarjati, da se v vsakem odnosu naberejo nekateri pozitivni aspekti, brez katerih si po dolgih letih v dvoje težko predstavljamo nadaljnje življenje.

2. Nizka samozavest

Obstajajo ljudje, ki so povsod drugod v svojem vsakdanjem življenju energični, aktivni, ustvarjalni, pozitivni, ki odlično funkcionirajo na delovnem mestu, so družabni in zabavni, srce vsake družbe. So torej definicija samozavesti na dveh nogah. V odnosu pa vsa ta njihova čarobna samozavest skrivnostno izpuhti.

3. Upanje

Naši možgani so močno orodje. In to moč lahko izkusimo tudi takrat, ko nas lastni možgani pričnejo prepričevati o lažnih scenarijih. Tako si v razmerju, za katero globoko v sebi vemo, da ni zdravo, ustvarjamo lažno upanje o drugačni realnosti, namesto bi se z realnostjo, v kateri smo, soočili. 

4. Ego

Včasih smo resnično sužnji lastnega ponosa. Zato tu in tam lahko v slabih razmerjih vztrajamo le zato, ker nam ideja, da bi odšli, predstavlja neuspeh in posledično sramoto v svojih očeh in očeh tistih, katerih mnenje jim je pomembno.

Ko zberete pogum in se odločite, da tako ne morete več živeti, pa sledite nekaterim napotkom, da boste konec zveze lažje prebrodli, čeprav bo kljub temu težko. 

Pustite si čutiti žalost in jezo: Ne zatirajte svojih čustev, saj se bodo v vas nabirala kot tempirana bomba in v določenem trenutku izbruhnila. 

Pomislite, kaj radi počnete in se tega resno lotite: Vas mika urejanje vrta in gojenje lastnih zelišč, ki jih boste lahko uporabili pri čaju in kuhanju? Odpravite se v trgovino in nakupite vse potrebno ter se lotite dela. Ni boljšega, kot energijo vložiti v želje, ki jih v zvezi niste imeli časa izpolniti. 

Potujte: Ne potrebujete oditi na konec sveta in tudi ne pobegniti od čustev, ki so vas preplavila ob koncu zveze. Potovanja nekaterim ljudem pomagajo, da se bolje spoznajo in ponovno ugotovijo, katere vrednote najbolj cenijo, česa si v življenju želijo, k čemu stremijo.

Naučite se reči “da”:  Ko ste samski, imate idealno priložnost, da sprejmete dobro ponudbo za službo, se odpravite na nenapovedane počitnice, spontano zavijete v gledališče ali se vpišete na jogo, ki jo želite obiskovati, a še niste zbrali poguma ali pa niste imeli časa.