Kaj je skrivnost prave ženstvenosti?

Kaj je skrivnost prave ženstvenosti? (foto: profimedia) profimedia
17. 8. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ko se ženska zaveda sebe, svoje lepote in lepote svojega ženskega telesa takšnega, kot je, ne pa nekakšnega ideala, ki ga oglašujejo mediji, se zaveda tudi svoje ženstvenosti in seksualnosti ter je pripravljena na ljubezen z moškim. Ženska energija privlači moško. Samo takšna ima možnost, da kot poseben magnet pritegne moškega na vrhuncu spolne moči in tako spojena preideta ukočenost in dušenje seksualne energije t. i. moderne dobe.

Velika prednost pri delu z ljudmi je, da lahko razmišljam o tem, kaj so oni storili zame in kaj sem se naučila od njih. Moje zanimanje za seksualno terapijo se je pojavilo, ko sem že nekaj let delala psihoterapijo in opazovala pare, predvsem pa ženske, kako na marajo svojih teles, svoje ženstvenosti in seksualnosti. Kako se prav zaradi tega zapletajo v odnosih in koliko gnusa ter prezira je povezanega s tem.

Obstajajo trenutki, ko sem zelo zadovoljna s seboj, ker sem stranki predlagala nekaj, kar ji bo pomagalo pri boljšem sprejemanju sebe, ali kako naj npr. partnerja kreativno napelje, da bo prekinil molk med seksom. Včasih se mi ideje zdijo genialne in sem prepričana, da jim bodo pomagale, potem pa slišim, da jim je pomagalo nekaj, kar sem samo mimogrede omenila.

Čeprav lahko to včasih postane frustrirajoče, pa bi lahko brez tega elementa nepredvidljivosti delo s strankami dokaj hitro postalo dolgočasna rutina in sejem nečimrnosti. Naučila sem se, kako hitro lahko pomembnost komunikacije precenimo ali podcenimo in da pomanjkanje seksualne želje ali celo odpor do seksa velikokrat dolgujemo rigidnemu definiranju, kaj seks je in kakšen mora biti, ter da obstajajo tudi pari, ki srečno živijo skupaj brez seksualne kemije. Razmišljam o telesu, o seksualnem telesu in o tem, kaj je tisto, kar nas privlači na drugih.

Obstajata dve dimenziji telesne privlačnosti, katerih prepletanja se velikokrat ne zavedamo. Prva dimenzija je tista osebna, v kateri nas oči, ušesa in nos vodijo k zaželenemu. Druga dimenzija je kulturna, ki je skrita v ozadju naše izbire.

To, kar prepoznamo kot nekaj seksapilnega, ni posledica neke mistične ali romantične notranje sile, ki nas potiska v naročje osebe, ki nam je 'usojena', ampak je posledica kulturnih norm. Tukaj mislim na to, kako se učimo želeti tisto, kar nam družba določa, kot tudi, kaj je seksualno zaželeno, še preden pridemo v puberteto.

Kaj pravzaprav še je danes 'naravno'?

Tehnologija, od estetske kirurgije do tablet za erekcijo, daje iluzijo, da lahko imamo vse pod nadzorom, tudi lastno telo, poželenje in seks. Sicer tisti, ki so to poskušali, vedo povedati, da nadzor pogosto ubija tako željo kot seks. Ranljivost in golota sta cena, ki jo moramo plačati za prepuščanje užitku – cena, ki je danes, v dobi neobstoječe ali redke intimnosti, večja kot kdaj prej.

Morda pa so današnja telesa, ki so tako pazljivo dizajnirana, depilirana in zapakirana v tesna in po možnosti dizajnerska oblačila, samo poskus, da se zaščitimo pred razočaranjem? Poskus, da si navlečemo oklep, ki nas pretvarja v poliran seksualni stroj, da bi se izognili ranljivosti seksualnega odpiranja?

Ali ste opazili, kako mediji gledajo na žensko z moškimi očmi, ko jo prikazujejo kot erotizirano bitje? V takšnem svetu malih in velikih ekranov, izložb in naslovnic ženske odraščajo ter poistovetijo senzualnost in erotičnost z ženskim telesom, videzom in obnašanjem. In tako postaja žensko telo privlačno moškim in ženskam. Ženski biseksualni potencial, če sploh obstaja, dolgujemo medijski senzaciji.

Paradoksalnost se kaže v tem, da so še pred sto leti naše prababice in pradedki verjeli, da je moški nosilec civilizacije, ženska pa dedič narave. Celo zakon, ki je samo moškim dajal pravico do glasovanja, je slonel na ideji, ki trdi, da je moški razum proizvod kulture, ženska neracionalnost pa je dediščina 'divje' narave. Vendar pa se danes vloge zdijo obrnjene, vsaj kar se seksualnosti tiče. Različne raziskave nakazujejo, da je moška seksualnost bistveno močneje biološko določena kot pa ženska. To, kar je za moškega nujnost, bi lahko bilo za žensko mamljiva, nikakor pa ne edina možnost.

Preberite še:

Vesna Jarc je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani in študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. Svetovanje, na tel. št.: 040 712 027.