Kaj ljudje najbolj sovražijo pri svojih prijateljih?

22. 11. 2023
Deli
Kaj je tisto, kar nam gre pri naših prijateljih na živce? (foto: Profimedia)
Profimedia

Terapevti menijo, da teh 6 stvari ljudje na skrivaj sovražimo pri svojih prijateljih. Se strinjate z napisanim?

Politična stališča

Politika je pogosto pereča tema, ki lahko ogrozi še najbolj trdna prijateljstva. "Politika in aktualni dogodki lahko razdvajajo nas in naše odnose, še posebej v času, ko imamo na voljo veliko različnih informacij. To sicer ne pomeni, da se moramo političnim debatam izogibati, a je pomembno, da pri tem ohranjamo odprt um in smo pripravljeni slišati mnenje prijatelja," je za portal metro.co.uk povedala terapevtka Jenny Warwick.

Enostranski odnos

"Prijateljstvo, pri katerem se ena oseba nenehno počuti kot, da v odnos vloži več (bodisi čustveno, bodisi v smislu truda), je lahko precej boleče in osamljeno," pravi svetovalka Donna Morgan. Zato je pomembno, da se obkrožimo z ljudmi, ki so pripravljeni vlagati v odnos in da smo to pripravljeni početi tudi sami.

Nezanesljivost

Zagotovo veste, kako neprijetno je imeti ob sebi nezanesljivo osebo. Ravno nezanesljivost lahko močno skrha odnose, meni Donna Morgan. "Prijatelji, ki se ne držijo obljub ali so nepredvidljivi, rušijo zaupanje, ki je temelj vsakega odnosa," pojasnjuje.

Slog komunikacije

Terapevtka Jenny Warwick je mnenja, da lahko do velikih zapletov pride tudi takrat, ko imamo s prijatelji različne komunikacijske sloge. "Morda ste sami bolj neposredni, medtem ko ima vaš prijatelj raje bolj subtilen pristop. Vsak ima edinstven način izražanja in te razlike so lahko težava, lahko pa tudi obogatijo prijateljstvo, v kolikor smo pripravljeni sprejeti dejstvo, da smo drugačni," še dodaja.

Ignoriranje nasvetov

Svetovalka Abigail Holman pravi, da je pogosto jabolko spora v prijateljstvih tudi to, da nas bližnji povprašajo za nasvet, nato pa ga ne upoštevati. "Takšna dinamika lahko povzroči frustracije in jezo, kar negativno vpliva v odnos. Prijatelj, ki je nasvet dal, se lahko počuti neupoštevanega, prijatelj, ki je nasvet prejel, pa morda nima takšne čustvene podpore, kot bi si jo želel," pojasnjuje.

Različne vrednote

Ljudje se spreminjamo in sploh v dolgoletnih prijateljstvih se dogaja, da dve osebi čisto spremenita svoje vrednote, kar lahko vpliva na prijateljstvo. "Ko se kot posamezniki razvijamo, se spreminjajo tudi naše vrednote. Ko se prijatelji znajdejo na različnih bregovih v smislu temeljnih vrednot ali etičnih stališč, lahko to povzroči trenja in včasih tudi nepremostljivo oviro," pravi Donna Morgan.

Vir: metro.co.uk

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger