Kaj moške resnično zanima na prvem zmenku

Kaj moške resnično zanima na prvem zmenku (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2016

O prvih zmenkih bi lahko posneli vsaj toliko grozljivk kot komedij. Gre za najbolj unikatno medčloveško interakcijo, kjer je obema udeleženima popolnoma jasno, kakšen je namen tega druženja, a se obenem oba pretvarjata, da je v bistvu prvi zmenek vse kaj drugega kot uvertura v potencialni seks.

Zakaj si se v resnici odločila, da greš z menoj za zmenek?

Seveda bi bilo čudovito vedeti, kaj je njen iskreni razlog, da je sprejela povabilo na zmenek, če bi pred tem z vsemi zagotovili vedeli, da je ta razlog naša fenomenalna postava, filmski nasmeh, strašljiva podobnost z Bradom Pittom v mladih letih ali pa, da je od vseh naših bivših deklet slišala, da smo najboljši ljubimec, kar so ga kdaj imele.

A zagotovila, da so to pravi razlogi, ni. In ker obstajajo določeni odstotki možnosti, da je vabilo na zmenek sprejela zato, ker smo se ji smilili, ker je izgubila stavo, ker nima denarja in upa, da bo iz zmenka dobila vsaj brezplačno večerjo, ali pa iz čistega obupa, tega vprašanja raje ne postavimo.

Dovolj tvegano je tudi razmišljanje, če to vprašanje obrnemo na glavo in se vprašamo, kot se je v famoznem citatu nekoč duhovito vprašal Groucho Marx – menite, da se je pametno zaljubiti v osebo, ki je pripravljena sprejeti zmenek z vami?

Mogoče je resnično bolje, da ne vemo, kaj so tisti najbolj iskreni razlogi, zaradi katerih se vsake toliko kakšno dekle le pusti prepričati v kavo in pogovor.

Ali se bova na koncu poljubila?

Imeti odgovor na to vprašanje na začetku prvega zmenka bi popolnoma spremenilo dinamiko celotnega druženja. Pogovor bi bil bolj sproščen, manj bi bilo neprijetnih trenutkov, ko se poskuša v pogovor vsiliti še kakšen dotik, verjetno bi bile tudi tematike bolj zanimive.

Zaključek prvega zmenka je v bistvu najbolj pomemben del tega celotnega druženja – zato tudi vsa ta nestrpnost, pričakovanje in, seveda, strah. Še bolje pa bi bilo, če bi že takoj vedeli, ali se bo zmenek morda končal z več kot le poljubom.

Vedenje, da obstajajo resne možnosti, da se ta klepet in dva kozarca vina zaključijo kar v postelji pri njem doma, bi nedvomno nadgradili to uverturo v veliko bolj sočno izkušnjo. A tega pač ne moremo vprašati, tudi ne namigniti. Pravijo, da se ne spodobi. Da ni po kodeksu džentelmenov. Zato se raje pogovarjamo o njenih nečakih, ki nas ne zanimajo, in ji govorimo o naši službi, medtem ko ona na vse pretege poskuša omiliti napade zehanja.

Kakšne so možnosti, da se po pol leta v razmerju spremeniš v psihopata?

Včasih se na zmenku znajdemo s popolnoma nepreverjeno osebo, ki smo jo naključno spoznali v samopostrežni trgovini, medtem ko smo se borili s trdovratno odločitvijo, če naj izberemo navadne ali bio banane.

Tega dekleta nihče od naših prijateljev ali sorodnikov ne pozna, o njej ne vemo nič, vse do prvega zmenka poznamo le njeno ime in telefonsko številko (in mogoče to, da so ji ljubše bio banane).

Pri takšnem čisto novem dekletu bi bilo naravnost fantastično že takoj izvedeti, ali se iz luštne in prijazne lepotice po nekaj mesecih v razmerju, ko mine akutna ljubezen, spremeni v emocionalni cunami, ker je vsak prepir obogaten z metanjem krožnikov, vsak ultimat pogojen s samouničujočimi napovedmi in vsak telefonski klic, ki ga prejmemo, prestreljen z ljubosumnim pogledom, ker ona živi v neki coni somraka, kjer so vsi moški kronični lažnivci, prevaranti in ženskarji.

Koliko bivših je v tvoji zgodovini?

Čeprav je to nevaren teritorij dvojnih meril, ta informacija vseeno pove zelo veliko. Visoka številka bi lahko pomenila, da ima ona izredno slab okus za moške, in če se je ničkolikokrat narobe odločila v preteklosti, smo morda ena teh napačnih odločitev tudi mi. Lahko pa pomeni tudi, da se hitro naveliča svojih izbrancev.

Saj ne, da bi ta številka kateregakoli moškega odvrnila od druženja z všečnim dekletom, tudi če bi ga ona pravzaprav le izkoristila kot igračko za preganjanje dolgčasa v času dopusta, a bilo bi zelo prijetno vedeti, kakšne možnosti imamo na dolgi rok, preden se vržemo v nekaj, kar si vsak od partnerjev predstavlja na čisto svoj način. In s popolnoma različnimi pričakovanji.

Kakšna je v resnici tvoja družina?

Ko začneš novo razmerje, se to lahko hitro razvije v stanje, kjer nisi v odnosu le z njo, ampak z njeno celotno družino. Saj je lepo, če so tesno povezani in v rednih stikih, a običajno v odnosu njena družina svoj pravi obraz pokaže šele po nekaj mesecih. Ravno takrat, ko se oba dobro zasidrata v neko normalno obliko razmerja in se počasi začne razkrivati, s kakšnimi ljudmi se lahko čez nekaj let morebiti znajdemo v sorodu.

Lepo bi bilo vedeti, zakaj se večina družinskega debla izogiba tistega strica iz Rakitne in kolikokrat na dan jo v resnici pokliče – ali celo obišče – njena mama, ker je prepričana, da ona še vedno ni popolnoma sposobna skrbeti sama zase (sčasoma pa prične glasno dvomiti tudi o naših preživitvenih sposobnostih).

Ali si še vedno zaljubljena v bivšega fanta?

Saj s tem ni popolnoma nič narobe (preprosto zato, ker na to nimamo vpliva), a preden se pohvalimo na Facebooku, da smo končno le našli osebo, zaradi katere se nam zjutraj ljubi skobacati iz postelje, bi bilo lepo vedeti, ali smo v resnici le čustveno mašilo za naslednjih šest mesecev, ko se bo ona vrnila nazaj v objem nekdanjega partnerja.

Tekst: Darjo Hrib