Kaj narediti, če vas otrok zaloti med spolnim odnosom?

Kaj narediti, če vas otrok zaloti med spolnim odnosom? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 10. 2022

Kočljiva situacija in verjetno ni staršev, ki se ne bi vprašali, kaj narediti ali odgovoriti, če bi jih otrok zalotil med rjuhami. 

Največja napaka, ki jo lahko naredite, je, da to neugodno situacijo ignorirate. Ne glede na to, kako neprijetno je z otrokom govoriti o svoji intimnosti. 

Naj vas ne bo sram izkazovati ljubezni in naklonjenosti pred otroki. Zdravo je, da se mama in oče dotikata, objemata in poljubljata, saj morajo otroci vedeti, da se imajo starši radi. Otrok pa bo hkrati tudi razumel, da želja po dotikih in intimi ni nič slabega – v tem primeru za otroka ne bo takšen šok, če vas zaloti. 

Če se to zgodi, je torej pomembno, da o tem spregovorite. Kaj boste rekli in kako odgovorili na vprašanja, pa je odvisno od starosti otroka. 

Naslednji nasveti so primerni za otroke, mlajše od sedmih let:
  • Ne kaznujte otroka, ker vas je zalotil med spolnim odnosom. 
  • Pomirite ga. Povejte otroku, da niste jezni zaradi tega, kar se je pravkar zgodilo, ampak da sta imela mama in očka čas zase in naj naslednjič potrka. 
  • Seks je strasten, zato se lahko otroku zdi, da oče mami povzroča bolečino ali obratno. Pojasnite mu, da sta se mama in očka ljubila in si s tem izkazovala, kako zelo rada se imata in da ni bil niče poškodovan. 
  • Medtem ko se bo petletnik spraševal, kaj počneta mama in oče, se bo desetletniku prizor morda zdel odbijajoč in o tem ne bo želel govoriti. V tem primeru ne vztrajajte, ampak ga pustit pri miru. Če otrok postavlja vprašanja, se potrudite kar najbolj jasno in najbolje odgovoriti nanje, nikar pa vprašanj ne zavračajte. 

Prvi korak pri premagovanju te neprijetne situacije je ustrezen odziv na otrokova čustva. Otrok bo nanjo hitro pozabil, piše zadovoljna.hr. 

Situacijo lahko tudi preprečite. Tu je nekaj namigov: 

Zaklenite vrata spalnice. Otrok ne bo mogel nenapovedano vstopiti in ne bo videl, kaj se dogaja, če pa bo postavljal vprašanja, mu lahko vodno razložite, da sta imela mama in oče čas zase. 

Starši si težko vzamejo čas za intimo, a ko si, se potrudite, da bo to vsaj pol ure po tem, ko otrok zaspi.