Kaj se skriva za prepiri o denarju in kako se jim izogniti?

Kaj se skriva za prepiri o denarju in kako se jim izogniti? (foto: profimedia) profimedia
22. 10. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Prepiri o denarju so končali že marsikatero zvezo: le kdo ne pozna teh neskončnih pogovorov o težavah z denarjem, ki so tudi zelo obremenjujoči za zvezo. Zato je še toliko pomembneje, da mirno razčistita stvari.

Študije dokazujejo, da se 80 % vseh konfliktov v partnerski zvezi vrti okoli finančnih tem.

Najpogostejši vzrok so različni pogledi na varčevanje, osnovni problem pa, da se pari ne pogovarjajo dovolj odkrito o denarju.

Ko še prhutajo metuljčki v trebuhu, denar ne igra prav posebne vloge. Takrat gre za temo, ki se ji je najbolje kar izogniti. Vendar pri tem pozabljamo, da je vsak partnerski odnos tudi gospodarski odnos. In če se dva izogibata 'finančnemu sektorju', lahko kaj hitro zaideta na pravo minsko polje. Prepir o denarju potem postane še ventil za potlačena čustva in potrebe.

Finančni načrt

Vsekakor je dobro, da si par že na začetku zveze sestavi skupen finančni načrt. Za kaj bosta porabljala denar? Koliko bosta privarčevala vsak mesec?

Strokovnjaki menijo, da je treba za dober pregled nad denarjem približno dva do tri mesece voditi knjigo prihodkov in izdatkov. Sliši se sicer zamudno in preveč natančno, toda videli boste, da je lahko tudi zelo poučno. Morda boste šele tako videli, koliko denarja se zapravi za nepotrebne stvari. Če se vam zdi dolgočasno zapisovanje na staromoden način, v zvezek, imate na voljo tudi veliko računalniških programov in aplikacij, da bo bolj zabavno.

Za domače računovodstvo vam ni treba porabiti več kot nekaj minut dnevno. Izdatke razdelite na maksimalno sedem do osem kategorij (na primer: varčevanje, stanovanje, položnice, oblačila, zavarovanje, avto, hrana). Tako boste imeli dober pregled in kaj hitro boste tudi videli, koliko vsak mesec namenita za določeno kategorijo.

Finančna neodvisnost

Študije tudi dokazujejo, da moške in ženske enako moti, da morajo svojemu partnerju opravičevati svoje izdatke. Rešitev: skupen družinski račun in dva samostojna.

Z družinskega naj se plačujejo položnice, zavarovanja, posojilo za stanovanje, hrana itd.

Ženske, ki ostanejo zaradi otrok doma ali pa se za to odločijo iz drugih razlogov, se morajo vsekakor s partnerjem tudi dogovoriti, koliko je vredno njihovo delo doma. Dobro je, da jim partner to vrednost mesečno nakazuje, ker drugače dobijo občutek, da njihovo delo ni nič vredno in da morajo partnerja stalno prositi za denar.

Kompromisi

Da bi se izognili prepirom, je dobro, da se partnerja pred večjimi nakupi, denimo pohištva, pogovorita. Že v začetku leta je dobro načrtovati večje nakupe in se odločiti, kateri so nujni in kateri lahko še počakajo.

Ne poskušajte partnerja pregovarjati v nakupe, s katerimi se ne strinja. Za enega je mogoče prioriteta nova kuhinja, za drugega pa potovanje. Najbolje bo, da vsak malo popusti, da ne bosta imela občutka, da morata žrtvovati svoj denar za nekaj, kar vama ni všeč. Dražja destinacija se lahko zamenja tudi s cenejšo in morda potem ostane še dovolj denarja za kuhinjo!

Značke: denar prepiri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri