Kaj se zgodi, ko prekinete odnos z narcisom?

Kaj se zgodi, ko prekinete odnos z narcisom? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2022

Ste se že kdaj znašli v odnosu z narcisom? Odnos z narcisom utrudi in zmede. Ko to spoznate in odnos prekinete, pa se lahko zgodi naslednje ...

1. Obsesivno razmišljanje

Odnos z manipulativno in narcisoidno osebo je izredno težaven. Veliko svojega časa namenite razmišljanju in analiziranju njihovega obnašanja in osebnosti ter poskušate najti smisel v tem, kar počnejo.

Tudi po tem, ko prekinete odnos s takšno osebo, se lahko zgodi, da še naprej namenjate misli tej osebi in razmišljate o tem, kaj vse je narobe z njo.

A to ni več potrebno. Namenite svoje misli lepšim stvarem, ki vas osrečujejo.

2. Racionaliziranje

Da lažje preživite odnos z narcisom, opravičujete njegovo obnašanje z vsemi možnimi izgovori, minimalizirate njegovo izkoriščanje, iščete druge interpretacije njegovih laži, da bi obdržali navidezni mir ali ga zadovoljili. Vedno znova si rečete: "Pa saj ni tako slabo."

Sedaj je čas, da prenehate iskati izgovore in vidite stvari takšne, kot so.

3. Anksioznost

Tudi občutek anksioznosti se rad pojavi, saj smo v takšnem odnosu mesce ali leta nervozni ter v stresu. Ko se spopadamo s prekinitvijo odnosa, je dobro nameniti nekaj časa sproščanju – globokemu dihanju, da izdihamo nakopičene strese, meditaciji, jogi, plesu, plavanju, gibanju v naravi...

Naredite vsaj eno dejavnost, ki vas sprošča, na dan. Prav tako ne boste imeli toliko časa za obsesivno razmišljanje, ali ste naredili prav ali ne, če se boste okupirali z novimi aktivnostmi, ki vas veselijo.

Preverite: 15 znakov, da trpite za anksioznostjo in kako si pomagati

4. Občutek sramu in obžalovanja

Sedaj, ko vidite jasno sliko svojega bivšega partnerja (ali partnerice), uvidite, kako nezdravo je bilo to razmerje in koliko časa ste zapravili za to (sicer potrebno lekcijo), zato vas morda preplavi občutek sramu in obžalovanja, da ste dovolili nekomu, da vas vleče za nos in izkorišča. Sprašujete se, kako ste bili lahko tako slepi in naivni?

Ne dovolite si obžalovanja, dovolite si biti človek, ki se uči. Raje bodite hvaležni za to izkušnjo, katera vas je zagotovo veliko naučila. Odpustite sebi in tudi drugemu, saj imate odprto srce – nekaj, kar narcisi žal nimajo.

5. Dvomi vase

Še ena izmed strategij narcisov je ta, da radi druge 'potlačijo', da povzdvignejo sebe. Redko od njih prejmete podporo, komplimente ali zahvalo. Morda ste trpeli tudi za verbalnim naslijem. Narcisi si želijo, da se počutite nesigurni vase, zato se morda še vedno počutite nesigurno in nimate samozavesti.

Pomembno je torej, da delate na zaupanju vase, da okrepite svojo moč in ljubezen do sebe. Ko boste zares ljubili sebe, ne boste nikoli več dovolili manipulativnega odnosa oz. takšnih ljudi ne boste niti priklicali v svoje življenje!

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

6. Spolne frustracije

Raziskave so pokazale, da veliko disfunkcinoalnih odnosov temelji na spolnosti, kjer pa v resnici ni čustvenega zadovoljstva ali resnične povezave ter intime. Narcisi namreč radi izkoristijo seks kot orodje moči. Dobro se je zavedati, da po takšnem odnosu morda nosite v sebi določene frustracije povezane s spolnostjo.

7. Ljubosumje

Večina narcisov hitro zamenja svoje bivše partnerje, saj potrebujejo nekoga, da zopet "hrani" njihove manke. Pazite, da ne zapadete v občutke ljubosumja. Opomnite se, da ste močni, da hodite po svoji poti, ki ni odvisna od drugih ter spreobrnite ljubosumje v sočutje.

8. Potlačena čustva

Včasih je potreben čas, da lahko zares z mirom in hvaležnostjo sprejmete določene težke preizkušnje in odpustite ljudem, ki so vas prizadeli. Nikar pa ne gojite sovraštva. Prav tako ne tlačite svojih negativnih čustev, ki se jih je v odnosu z narcisoidno osebo zagotovo nabralo kar nekaj.

Če se pod jezo morda skriva žalost, si dovolite, da jo izjočete ali kako drugače spravite iz sebe. Nato pa povabite v življenje novo energijo, najdite sebe in odprite vrata ljudem, ki vas bodo sprejemali in cenili takšne, kot ste!

Popolna prekinitev stikov

Včasih je edina rešitev, da povsem prekinete stike, čeprav si želite odbdržati prijateljsko razmerje. Odvisno od odnosa, a kaj hitro boste ugotovili, ali prijateljstvo sploh lahko deluje.

Težava namreč nastane, ko tudi v prijateljevanju hitro zapademo v stare zgodbe in rutine, ki so nas izčrpavale in iz katerih smo želeli oditi. Spet se lahko pojavijo dvomi, stresi in nervoze. Če se obe strani ne spremenita, je težko nadaljevati iskreno prijateljsko razmerje. Precenite sami in bodite odprti za povsem novo.

Po navdihu: mindbodygreen.com, Annice Star

Preberite še: