Kako do zares dobrega seksa?

Kako do zares dobrega seksa? (foto: profimedia) profimedia
12. 7. 2016 Vir: liza.aktivni.si

V sodobnem svetu smo razpeti: ločili smo spolne organe od preostalega telesa, telo od duha. Prav tako smo v sodobnem svetu izgubili svojo spolno modrost. Živimo v času velike seksualne svobode pa tudi spolne zmede.

Spolnost se pojavlja na vsakem koraku in nas vznemirja, hkrati pa povzroča tudi ogromno sramu. To je razumljivo, saj večina naših cerkva, sinagog, mošej in templjev na spolnost gleda skozi ozke leče strahu in moralizma. Večina izmed nas zaradi spolnih potreb in želja čuti globoko tesnobo, če ne že kar sramu.

Celo ljudje z 'zdravim' pogledom na spolnost se o svojih seksualnih težavah le s težavo pogovorijo s partnerjem. Partnerju znamo povedati, kje naj nas popraska po hrbtu, veliko bolj zadržani pa smo, ko mu želimo povedati, kje naj se nas dotika 'tam'. Zadrege, ki ovirajo našo spolnost, bomo laže premagali, če se bomo zavedali, da je spolnost naravna, in si dovolili celovitejši in bolj zdrav pogled nanjo.

Kaj je narobe seks in kaj je dober seks?

Zelo pogosto vprašanje, ki mi ga zastavijo klienti na terapiji in udeleženci na delavnicah, je, ali je nekaj normalno in ali je nekaj narobe.

Na to vprašanje ne morem dati pravega odgovora, ker ga ni.

Edine norme ali pravila so tista, ki smo si jih sami postavili. Biti 'narobe' v seksu pomeni sprejeti in v praksi potrditi, da se seks ne more vedno začeti in končati enako. Ni nujno, da ima seks vedno standardni scenarij in enako zaporedje dogajanja. Pri tem ne mis­lim na različne poze, tehnike in neobičajna mesta same izvedbe (javna mesta). Ali ni ravno seksualna izvedba, ki vedno vžge na enak način, hkrati tudi omejenost – prehod v slepo ulico avtomatiziranega dotika in užitka.

Se vam zdi to utopično narobe? Kot nekaj, o čemer lahko pišemo, ne moremo pa tega živeti. "Nemogoče je pozabiti večino stvari, ki smo se jih naučili o seksu," pravijo nekateri, vendar ali ne bi bilo absurdno se odpovedati stvarem, sebi ali partnerju, ki nam najbolj odgovarjajo. Da si dopustimo na primer, da je včasih oralni seks lahko samo čista igra, namesto kirurško natančen in na precizno efikasten načina izzvan orgazem.

To, kar daje seksu svežino, pravzaprav ni užitek, ampak presenečenje in seksualna prisotnost. Kar v tem primeru pomeni, da prvo sloni na mehkobi mej med erotičnim in vsakodnevnim, seksualnim in neseksualnim, drugo pa je vezano na stik (kontakt) oziroma na komuniciranje želje in vzburjenja.

Seks je vse, kar nas vznemirja, ne glede na to, ali so in v kolikšni meri v to vključeni naši spolni organi. Fluidnost in fleksibilnost poželenja ali seksualne izvedbe je tisto, kar nas ščiti pred prezaščitenostjo.

Biti 'seksualno narobe' in srečen par morda ne zahteva tako zelo veliko: Malo zaigranosti in pozabljivosti, nekaj bližine in zaupanja ter sprejemanje nepopolnosti. Seks ne mora niti ne more biti vedno super.

Za to, kaj je dober seks, so razlage različne.

Recept za dober seks

Pomembna je erotična senzibilnost, način, s katerim ena oseba doseže 'klik' pri drugi osebi. Ključno je prepuščanje in možnost izključiti vse drugo. Se pravi biti popolnoma prisoten in se zavedati, da v nekih trenutkih ne obstaja nič drugega kot pa združenje, užitek, povezanost, vzburjenje ...

Dober seks predvideva, da imata partnerja nos drug za drugega, da lahko občutita vzburjenje in užitek drug drugega, kar pa samo povečuje njun užitek. Pomaga še določena količina presenečenja in kreativna negotovost.

Enostavno povedano, povezanost med partnerjema je najbogatejši in pogosto neizčrpen vir spolnih impulzov. V nasprot­ju s čisto nagonsko potrebo po dotiku in fizičnim užitkom potrebe, ki se pojavljajo od časa do časa, je intimnost mnogo bolj stalen in usmerjen izvor spolne motivacije. Intimnost je, kot vedo ženske bolje od moških, trajna seksualna inspiracija.

Vesna Jarc je diplomirala specialne pedagogike na PF v Ljubljani in pozneje še psihoterapijo na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Zadnja leta se fokusira in dela predvsem seksualne terapije, delavnice seksformacije (erotične transformacije) za ženske, moške in pare, delavnice za mamice po porodu ter uči starše, kako se z otroki pogovarjati o seksu. Več informacij lahko najdete na spletni strani: www.seksualna-terapija.si in www.sexovnik.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. svetovanje na tel.: 040/712-027.

Značke: seks spolnost

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri