Kako doseči mir v srcu?

Kako doseči mir v srcu? (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 2. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Zagotovo ste tudi sami kdaj pomislili na to, kako bi bilo lepo, če vas ne bi nič skrbelo, če bi bilo vse urejeno in bi vam življenje gladko teklo. Če bi živeli z mirom v srcu, kot pravi priljubljena fraza. Ki pove ogromno.

Mir je nekaj, kar pomeni odsotnost bolečine, neprestanega 'bojevanja', in tisto nekaj, kar nam omogoča razvoj, notranji, v sebi. Srček pa je poleg tega, da je organ v našem telesu, tudi simbol naših čustev, občutenj. Ko nas nekaj skrbi ali spravlja v slabo voljo, nas tišči pri srčku, kot rečejo iskreno nekateri.

Kako doseči mir v srcu?

Sama to doživljam kot spravljenost s seboj. Ko se počutim fino v svoji koži z vsem, kar sem skozi teh skoraj pet dekad doživela in preživela, predvsem pa se vedno znova zavedam lekcij, ki sem jih morala osvojiti in kako se čez srčno bolečino in posvečanje svoji osebnosti dokopati do tega stanja, ko vem, da je vse prav točno tako, kot je v danem trenutku. Nekateri bi nergali, da bi lahko bilo bolje, drugi bi se pridušali, da je vse to brez zveze, pa ta nakladanja o osebnostni rasti in premagovanju lastnih vzorcev. Da je to kar en velik 'bla bla'. Tretji se rajši vkopljejo na okope, da so večne žrtve in so za njihovo gorje krivi vedno drugi, če to ni oče ali mama, žlahta ali žleht sosed, je pa šefica v službi ali pa kar država na počez. No, vse to pač ne vodi k miru v našem srčku.

Mnogo parov v bolečini spoznanj, da se njihova iluzija skupnega staranja razpada, in ki so izpostavljeni močnim čustvenim pretresom, si v nekem trenutku najbolj želi doživeti mir. Da bi se vse emocionalno trpljenje in žalovanje enkrat končalo ter bi vse te pretrese in erupcije nadomestil mir. Pogosto me vprašajo, ali je to sploh možno? Ja, seveda je, a bližnjic žal ni.

Opažam, da smo se že pomehkužili in da vse želimo čim bolj poenostaviti. Tako kot kreiramo ikone na namizje naših računalnikov, ki so seveda bližnjice do programov, ki bi jih sicer vsak dan znova iskali s pomočjo iskalnikov, tako želimo tudi pot do miru znotraj sebe najti prek bližnjic ali enostavnih zamahov s čarobno palčko. No, novica dneva je, da tako ni mogoče priti do vzdržnega in kvalitetnega notranjega ravnovesja, ki je tudi sinonim za mir v srčku. Na žalost se je treba malce 'pomatrati' in, kot bi rekli, nekaj žgancev pojesti, da doumemo in začutimo, da smo dozoreli in da smo preživeli določene neugodne in boleče lekcije odnosov, ter da nato za nagrado dobimo notranji mir in srečo.

Ko začutimo z vsakim vlaknom in v kosteh, da je vse v redu. No, to je nagrada za posvečanje sebi in za vse, kar k temu spada.

Nemirne noči, strahovi, kako preživeti osamljenost in kje najti nekoga novega, ki nas bo sprejel točno take, kot smo, kako komunicirati in flirtati z nekom na drugi strani lokala ali pisalne mize, kako pojasnjevati otrokom ali staršem, kaj se nam dogaja, komu zaupati in kdaj se zapreti vase. To in še veliko drugih izzivov je, ko smo soočeni s seboj v čustveno nabitih situacijah, ko se nam morebiti pred očmi ruši svet, za katerega bi prisegli, da bo večno trajal. Točno tako mi je opisala ločitev stranka, ko še ni mogla sprejeti odločitve partnerice, da gre k drugemu moškemu in da zapušča vse tisto, kar sta skupaj gradila.

Kako torej doseči mir v srcu? Kako se spopasti s strahovi, ki z ledeno roko ovijejo srce in mu ne pustijo biti? Moj recept je na prvi pogled enostaven: dopustiti si, da začutiš v celoti ves register bolečine, da žaluješ in se nekaj dni smiliš sam sebi, da si dovoliš čutiti čustveno bolečino v vseh kosteh. Preživeli boste, verjemite! Nato počasi vstanete in poiščete pomoč, ki vas bo vodila k bolj mirni verziji sebe. Tako boste v procesu gradnje oblikovali tudi prostor v srčku, v katerega se bo sčasoma naselil – mir.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na info@svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica in na www.svetovalnica.si.