Kako otroka naučiti empatije?

Kako otroka naučiti empatije? (foto: profimedia) profimedia
18. 10. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Otroci se morajo naučiti, da niso sami na svetu, da niso ves čas pomembni le oni. Vsi starši si želijo, da bi se otrok naučil deliti, se postaviti v kožo nekoga drugega, ceniti drugačno mnenje in pomagati šibkejšim.

Tukaj je 5 poti, s katerimi lahko otroka naučite empatije, pa če so malčki, vrtčevski otroci ali šolarji.

Poučite jih o čustvih

Otroci ne morejo sočustvovati z drugimi, če ne znajo izraziti svojih čustev. Otroka opozarjajte na čustva, njegova in svoja, povejte mu, da ste opazili, da je žalosten ali vesel, in povsem jasno mu povejte, kaj vi čutite.

  • Primer 1: "Vidim, da si razočaran, ker ti je ostal le en piškot."
  • Primer 2: "Mami je bila jezna, ker ji ni vžgal avto."

Noben otrok ni premajhen, da bi videl izražanje čustev in slišal besede za čustva. Vsi bodo razumeli, kaj pomeni biti vesel, žalosten, prestrašen, jezen ...

Skupno branje

Celo v najbolj preprostih slikanicah nastopajo junaki, s katerimi bo vaš otrok lahko sočustvoval. Razpravljajte z otrokom, pogovarjajta se, kaj junak doživlja v zgodbici in kako se počuti.

Po prepirih se pogovorite, kako se počutite

Takrat, ko vaš otrok tepe brate in sestre ali sovrstnike, ni najboljši čas, da se pogovorite o čustvih. A ko ločite male bojevnike in se stvari umirijo, je primeren trenutek, da se vrnete h konfliktu in se pogovorite o čustvih prav vseh pretepačev. Zelo majhne otroke lahko tudi vodite, da bodo na koncu povedali, zakaj so bili jezni oziroma ali so zares krivi za prepir ali pretep. Pomagajte vsem otrokom, da izrazijo svoja čustva.

  • Primer: "Zelo si bil jezen, ko ti je Jaka vzel avtomobilček. Zato si ga udaril. Udarci niso zaželeni, drugič mu raje povej, da ti ni všeč, ko ti brez vprašanja vzame avto, povej mu, kdaj mu ga lahko posodiš."

Naj vidijo, kako vi rešujete svoje težave

Prav vsi se žal prepiramo pred otroki, čeprav bi bilo pametno to čim bolj omejiti. Stvar lahko elegantno izpeljete tako, da se, če se že prepirate pred otroki, pred njimi tudi pobotate. Seveda je pametno, da pred otrokom nimate izbruhov, da ne vpijete in ne govorite grdo. Zelo pomembno je tudi, da otroci vidijo, kako z možem sprejemate kompromise v zvezi z gospodinjstvom in tudi denarjem. Videli bodo, da lahko prepir vodi tudi do pametne rešitve. In predvsem morajo otroci videti, da se imata starša rada, čeprav se občasno prepirata.

  • Primer: "Vem, da si utrujen po koncu službe. Jaz lahko otroke odpeljem na nogomet, ti operi perilo in nato ga lahko skupaj obesiva."

Govorite za ljudi/podobe, ki ne morejo govoriti

Otroci pogosto izkažejo veliko simpatij do dojenčkov, saj vidijo odrasle, kako so nežni in pozorni do najmanjših članov družbe. To čustvo, ki ga v otrocih prebudijo dojenčki, lahko izkoristite in se z njimi večkrat pogovarjate o čustvih do dojenčkov in tudi domačih živali.

  • Primer: "Mali Gašper je videti vznemirjen. Kaj meniš, da je narobe z njim? Misliš, da je morda lačen ali utrujen?" Ali pa: "Reksi ves čas ovohava babico, misliš, da se želi spoprijateljiti?"

To je le nekaj malih nasvetov, da otroku pomagate postati prijazna in sočutna oseba. Seveda pa ste vi sami vedno največji vzor, predvsem od vas se bo naučil empatije, čustvovanja in glasnega izražanja čustev.

Preberite še: