Kako prenehati biti (pre)občutljiv prijatelj in se postaviti zase?

Kako prenehati biti (pre)občutljiv prijatelj in se postaviti zase? (foto: profimedia) profimedia
3. 9. 2019

Vas prijatelji pogosto označijo za nekoga, ki si k srcu vzame vsako besedo in dejanje? Pravijo, da ste preresni in se ne znate sprostiti? Preverite, kako se v družbi postavite zase in hkrati odgovorite, ali je družba prava za vas. 

Če vam je zgornji opis znan in so vam večkrat rekli, da ste preobčutljivi, potem vedno skušate biti najboljši prijatelj v pravem pomenu besede in poskrbeti za svoje prijatelje, nase pa pozabite. Ukrepajte in ugotovite, ali ste v družbi, ki vam ustreza. 

Enkrat za spremembo osrečite sebe

Brez slabe vesti lahko rečete, da ste dober prijatelj, saj poznate vse želje in cilje vaših bližnjih. Radi jih podpirate in jim stojite ob strani. Zato vam pogosto zmanjka časa zase. Kdaj ste pravzaprav nazadnje počeli, kar si želite in so bili prijatelji v vlogi vaših podpornikov? Se ne spomnite? Potem je minilo preveč časa. 

Enkrat za spremembo počnite to, kar je všeč vam. Brez kompromisov in prilagajanja. Če imate dobre prijatelje, bodo srečni, da uživate in uresničujete svoje želje. Zagotovo vam bodo pri tem pomagali. 

Ne bojte se izraziti svojega mnenja

Povedati to, kar mislite, ni vedno enostavno, še posebej takrat, ko vam oseba veliko pomeni. Vendar je izražanje mnenj nujno potrebno za dobre odnose. Vi in vaši prijatelji si zaslužite iskrenosti. Zato se težavam ne izogibajte, ne prikrivajte vaših čustev in ne pogoltnite vsega, kar postavijo pred vas. Niste vedno vi tisti, ki more prevzeti krivdo in ostati tiho. Ne bojte si povedati, kaj vas moti in kako bi vi rešili težavo. Pravi prijatelji bodo to razumeli. 

Prenehajte skrbeti za prijatelje, ki ne skrbijo za vas

S tem boste verjetno imeli nekaj težav, saj ste vajeni pomagati in svetovati vsem, ki vas za to prosijo. Kako sploh prepoznati prijatelja, ki mu ni toliko do vas, kot je vam do njega? 

Pomislite, kdo vam rad ponudi pomoč in kdo izgine, kadar se znajdete v stiski. Kdo nikoli nima časa, kadar bi se radi pogovorili po slabem dnevu? In komu se ne ljubi poslušati vaših ljubezenskih težav. To je oseba, ki si ne zasluži toliko vašega časa in pozornosti, kot jo prejme. 

Če ne morete biti to, kar ste, imate napačne prijatelje

Na koncu naredite najtežji test: preverite, ali ste v družbi lahko pristni in nimate skrbi, da vas prijatelji ne bodo sprejeli. Kdor ne more sprejeti vaše osebnosti, vrednot in življenja, ni pravi prijatelj. Zaslužite si ljudi, na katere boste lahko računali in ob katerih se boste počutili sproščene. Z njimi boste gradili odnose obojestransko - ves trud in čas, ki ga vložite v to, bo poplačan. 

Preverite tudi: