Kako preživeti 9 nesrečnih zakonskih faz

25. 10. 2014

Ameriška strokovnjakinja za partnerske odnose Susan Shapiro v svoji knjigi govori, kako gredo poročene ženske, ki si ustvarijo družino, čez devet različnih, turbulentnih faz. Odkrivamo vam, katere so in kako jih preživeti.

Vsako dekle si pred poroko predstavlja, kako bo ljubezen dovolj močna, da bo njen zakon trajal večno. No, če bi ženske vprašali nekaj let po poroki, ali bi se še enkrat poročile z istim moški, bi vam zagotovo vsaj šest od desetih dogovorile, da najverjetneje ne. No, seveda, če verjamemo novi knjigi Američanke Susan Shapiro Barash. Kaj se torej zgodi med 'vzamem' in 'želim si, da ne bi'?

Ena od najbolj prodajanih avtoric in strokovnjakinj za partnerske odnose je intervjuvala kar 300 žensk, starih od 21 do 85 let, svoje rezultate pa je objavila v knjigi: The Nine Phases of marriage: How to make it, break it, keep It. Shapiro pravi, da ženske, ki se poročijo in imajo otroke, preživijo devet različnih faz.

Potem ko prepoznate, v kateri fazi ste, lahko veliko naredite, da utrdite svoj zakon. Poglejmo zdaj, katere so te faze in kako boste rešile svoj zakon.

1. Mladenka, polna upanja

Prva faza je najbolj podobna idili, pari uživajo v strasti, intimnostih in popolni predanosti. Probleme rešujeta skupaj in ženska verjame, da se vedno lahko zanese in obrne na svojega moža in da bo ta romantika trajala večno.

V tej fazi se ženske trudijo v zakonu obdržati strast in velika večina priznava, da si želijo, da bi njihov zakon uspel za vsako ceno. Ne želijo si, da bi se njihova ljubezen končala z ločitvijo, pravi Shapiro Barash. Seveda sta strast in intimnost zelo pomembna za dobro zvezo, a s partnerjem morata postati predvsem prijatelja, ki skupaj rešujeta težave.

2. Popolna žena

Že pred poroko sta se dogovorila, da si bosta delila gospodinjska dela, no, zdaj vi naredite vse. Moški menijo, da so svoj del opravil naredili že, ko so se poročili, a ženske težko zdržijo ta pritisk – delo v službi in doma.

Namesto prepiranja se s partnerjem pogovorite, kaj vas moti. Dajte mu vedeti, da ljubezen niso samo besede, ampak tudi dejanja, in če želi, da vajin zakon uspe, potem se mora potruditi tudi on.

3. V središču so otroci

Otrok v zakon prinese veliko sprememb. Nekatere ženske se popolnoma osredotočijo na otroke in pozabijo na partnerja, medtem ko ga druge poskušajo pripraviti za vlogo očeta. Veliko število žensk nase ne gleda več kot na žensko, ampak kot na mamo, kar jih običajno popolnoma oddalji od moža.

Če se znajdete v taki situaciji, se pogovorite s partnerjem, kam želite, da gre vaš zakon, in kako vzgajati otroka. Nikar se ne omejite le na vlogo mame, ampak negujte svojo zvezo in posvečajte pozornost tudi partnerju, svetuje Shapiro.

4. Ista postelja, različne sanje

Po desetih letih zakona večina žensk misli, da bi bilo nekaj dni brez moža najboljši dopust. Največ konfliktov izbruhne zaradi težav z denarjem in zaradi neusklajene vzgoje otrok, a pripadnice lepšega spola si sicer ne želijo ločitve, a so nad situacijo zgrožene. Takim situacijam se izognete tako, da nimate prevelikih pričakovanj, in da sprejmete dejstvo, da kompromisi krepijo vaš zakon.

5. Preveč sta se odtujila

Potem ko otroci odrastejo, se ženska posveti službi in sebi, kar 60 odstotkov pa jih je priznalo, da razmišljajo o skoku čez plot in zunajzakonski zvezi. Največji razlog za 'grešne misli' so prevelika odtujenost med partnerjema, zato ženske bližino iščejo pri kolegih v službi.

Če opazite, da sta se z možem preveč oddaljila, se pogovorite s partnerjem, poskušajte rešiti problem, nikar tolažbe ne iščite drugje, pravi strokovnjakinja.

6. Kriza in ločitev

Ženske, ki so v zakonu več kot 20 let, so v fazi, ko je največ zahtev po ločitvi. Ženske so v letih, ko imajo svoj denar, niso odvisne od moža in jih ni več strah, da je šel njihov zakon po zlo. Menijo, da je njihovo nezadovoljstvo dovolj velik razlog za ločitev.

Če niste povsem prepričani o svoji odločitvi, poskusite najprej le ločeno živeti, čas vam bo povedal, ali je ločitev rešitev ali ne. Morda razmislite tudi o zakonskem svetovanju, svetuje zakonska strokovnjakinja.

7. Pogovori

V tej fazi razmišljate, da ločitev le ni najboljša rešitev, saj vidite svoje ločene, a nesrečne prijatelje. Zakon se vam zdi kot neka varna cona, prepiri pa vas niti ne ganejo več tako močno. Med svojimi prijatelji najdite srečne izjeme in jih prosite za nasvet. Morda boste v svoj zakon vrnili strast, razmišlja v knjigi avtorica.

8. Ravnotežje

Po skoraj 30 letih zakona ni več potrebe po sprenevedanju in manipulaciji, zdaj se poznata res do zadnje misli – poznate vse partnerjeve dobre in slabe strani. Navadila sta se drug na drugega, vnuki pa v zakon prinesejo povsem novo dimenzijo. Bodita drug drugemu podpora, skupaj se navadita na novi vlogi babice in dedka. Vse skupaj vas bo samo povezalo.

9. Ljubezen v zlatih letih

Bolj se približujete zlati obletnici zakona, bolj veste, kako pomembno je odpuščati. V tej fazi lahko skupaj uživata v pokoju in v stvareh, za katere prej niste imeli časa. Nikar ne 'pogrevajte' preteklosti, odpustita si grehe iz preteklosti. Enostavno – uživajte!