Kako rešiti zakon?

Kako rešiti zakon? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 12. 2013

"Pred nekaj meseci mi je mož povedal, da me že nekaj časa vara s svojo sodelavko. Takrat se mi je podrl svet. Naj vztrajam v zakonu? Je vredno ... "

Prevara, ena največjih bolečin

Prevara je ena od največjih bolečin, ki se lahko dogodijo v partnerskem odnosu. Takrat se vse spremeni: dojemanje partnerja, sebe, obeh v odnosu, odnos sam, družinske vrednote, vpliv prevare na otroke oziroma celotno družino.

Tisto, kar najbolj boli, je občutek nevrednosti, zavrženosti. Kot da bi prevaranega nekdo porabil, izrabil, nato pa zavrgel in si poiskal nekoga drugega.

V jezi, ki jo čutite, se odpirajo številna vprašanja, ki so kot dvorezni meč: ostati v zakonu, skupaj z možem, ki vas je varal, ali iti svojo pot, strah od njega.

Najverjetneje se vaša tuhtanja in tehtanja dnevno spreminjajo: enkrat bi radi ostali z njim, drugič takoj jutri odšli. Ni neke stalnice, vse trese, je na trhlih tleh ali se ruši. Kako zdaj, v takšnih okoliščinah in psihično nestabilnem stanju, sprejeti življenjsko odločitev?

Poiščite odgovore

Ker je čustveno predelovanje prevare proces, ki traja, je tudi odločitve treba sprejemati počasi in si dati čas, da začutite sebe v tem procesu. Prav tako si najverjetneje želite slišati moževa pojasnila; kaj ga je gnalo v prevaro, koliko časa je trajala, kaj mu je ljubica pomenila, ali je končana, ali jo pogreša, ali sta imela spolne odnose, se poljubljala, hodila skupaj na kavo, večerjo. Teh vprašanj je ogromno, kopičijo se, dnevno se pojavljajo vedno nova in nova.

Zato na drugi strani potrebujete moža, ki vam bo te odgovore dal. Več odgovorov boste dobili, bolj jasno sliko si boste lahko ustvarili, prebujali se bodo novi in novi občutki, tako do njega kot do sebe.

Če mož ne pokaže volje do sodelovanja, s tem izkazuje tudi nezainteresiranost do reševanja zakona.

Ko boste slišali moževe odgovore, boste potrebovali nekaj časa na samem, da povedane besede in zgodbe dobijo pomen. Takrat boste najverjetneje zelo dobro začutili občutke, ki vam jih je mož s prevaro prebudil, povečal pa se bo tudi strah pred neznanim – kaj vas čaka v prihodnosti v zakonu ali po ločitvi.

Svojim čustvom dajte čas

Ljudje mi povejo, da o prevari začnejo s trezno glavo razmišljati šele po mesecih, ko šok mine, ko odložijo velik del krivde s svojih ramen, jeza in bes do partnerja pa se malo pomirita.

Čustvena stiska, zmeda, izgubljenost, nestabilnost so del tega procesa. Dajte si čas, da najdete odgovore, s pogovori s partnerjem in premlevanjem na samem. Oboje potrebujete.

Hkrati pa tudi informiranost, ali se je mož pripravljen potruditi za zakon, zapreti vrata ljubici, sprejeti odgovornost za pretekla dejanja in se odločiti za drugačen odnos, ki vaju šele čaka.

Šele od tu, ko je podrto staro, se lahko začne graditi novo.

Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri