Kako se pravilno prepirati s partnerjem?

Kako se pravilno prepirati s partnerjem? (foto: profimedia) profimedia
5. 7. 2019

Svetovalka za odnose svetuje, kako se pravilno spopadati s konflikti. 

S partnerjem sta na sprehodu ali imata lepo večerjo. Vse je mirno in lepo. Nato pa se partner(ka) obrne proti vam: "Morava se pogovoriti o tistem, kar si mi rekel (rekla) pred nekaj dnevi in me zelo mori." Kot strela iz jasnega vidite samo še jezo v očeh in borba se prične... Ne stojita več eden ob drugemu, pač pa eden nasproti drugega. 

Kot svetovalka za odnose, ki že 35 let opazuje vse mogoče tipe parov in konfliktov, sem se naučila naslednjega glede prepirov: 

1. Opomnite se, da vaš partner NI vaš sovražnik

Namesto da se postavite nasproti njega in ga krivite za problem, se postavite ob njega in recite "Imava težavo, poskusiva jo rešiti", in ne "Imam težavo in to si ti!" 

2. Prakticiratje čustveno regulacijo 

Ko imamo konflikt, zlahka občutimo zelo intenzivna čustva. Čustvena regulacija pomeni, da nadziramo svoja čustva in ne dovolimo, da ta povsem prevzamejo vajeti naših dejanj. To pomeni, da čustva (jeze, žalosti, ljubosumnja ipd.) prepoznamo in se z njimi zavestno spopademo in se malce umirimo preden popolnoma izbruhnemo. Včasih je dobro nekajkrat globoko vdihniti. 

3. Držite se ene težave 

En argument zlahka privleče na plano še vse ostale. Niste na sodišču in ne potrebujete 100 dokazov, s katerimi želite dokazati, da je vaš partner neodgovoren, nezanesljiv ipd. Ostanite pri temi, ki ju rešujeta in ne napadajte vseh mogočih partnerjevih lastnosti.  

4. Upočasnite in umirite se

Ko se želite pogovoriti o nečem, kar vas teži, povejte to z ljubeznijo in ne z jezo. Poskušajte biti čim bolj nežni in čim manj dramatični. Ne uporabljajte grozilnih besed ali kretenj. 

5. Opazujte svoje telo 

Opazujte, kdaj se zaprete vase in kdaj prekrižate roke in s tem tudi zaprete svoje srce. Imejte odprte roke ob sebi, da bo srce ostalo odprto. Opomnite se znova, da to ni vojna, ampak pogovor. Nihče od vaju ni slab ali ima povsem napačno mnenje. 

6. Zamislite si most med seboj in partnerjem 

Čeprav je težko, si predstavljajte most med vami. Pojdite čez ta most in opazujte svet iz njegove perspektive. Ne le zato, da bi slišali drugo plat zgodbe, pač pa da bi parnterja zares začutili, četudi se morda ne strinjate z njim. 

In ostanite pripravljeni na učenja. Vsi se prepirajo, razlika je le v tem, kako se je kdo sposoben spopasti s konflikti. Tako, da želi nekdo vedno zmagati ali tako, da se skuša vsakdo nekaj naučiti? 

Linda Carroll, themindsjournal.com