Kako sprejeti kompromis, ne da bi žrtvovali svoje potrebe

Kako sprejeti kompromis, ne da bi žrtvovali svoje potrebe (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2017

Naučiti se umetnosti sprejemanja kompromisov lahko pomeni razliko med cvetenjem in propadanjem razmerja. Preverite, koliko tvegati in od česa ne smete odstopiti pri uspešnem dogovoru.

Osredotočite se nase

Z ugotavljanjem prioritet morate začeti pri sebi. Če ste že v razmerju, naredite korak nazaj in se poglobite vase. Vsi, ki nimate partnerja, pa se za trenutek odmaknite od dela in prijateljev, da lahko v miru razmislite.

Če meditirate, pišete dnevnik ali preživljate dolge večere v topli kopeli, je to idealna priložnost za razmislek. Sicer najdite čas in se vsaj za en dan odpravite na miren kraj, kjer vas nihče ne bo motil. Umirite in očistite svoje misli, da boste pozneje lahko videli, kakšne so vaše potrebe in pričakovanja od razmerja ter česa si želite.

Ločite potrebe in želje

Naslednji korak je, da ugotovite, kaj potrebujete. Kaj je v razmerju za vas nujno potrebno? Bodite pozorni, da jih ne prepletate z željami, saj med tema dvema pojmoma obstaja velika razlika. O prvih namreč niste pripravljeni sklepati kompromisov, saj si ne predstavljate zveze brez določenih temeljev. Resnica je, da razmerja temeljijo tudi na kompromisih, a brez osnovnih prepričanj se boste počutili izdano in se prej ali slej znašli v začaranem krogu zamer.

Razmislite torej, kaj bi vas nenehno spravljalo v slabo voljo in obup. To so vaše potrebe. Tu je nekaj primerov:

 • Odprta, odkrita in pogosta komunikacija.
 • Biti slišan oziroma imeti poslušalca.
 • Intimnost, kot je objemanje, držanje za roke, poljubljanje.
 • Sprejeti čustva drug drugega.
 • Čas, ki ga preživita vsak zase.
 • Brezpogojno zaupanje.

Potem premislite o svojih željah, ki bi jih zelo radi izpolnili v razmerju. Brez tega lahko živite in se ne boste na smrt skregali, če se ne uresniči. Morda so podobne tem:

 • Vsakoletne počitnice.
 • Želim živeti v tem mestu.
 • Pogosto hoditi na zmenke.
 • Deliti gospodinjska opravila.
 • Skupaj skrbeti za psa.
Premislite o partnerjevih potrebah in željah

Razmerje je dvosmerna ulica, zato morate misliti tudi na partnerja. Ključ je v komunikaciji. Prosite boljšo polovico, naj naredi enako kot vi in jasno zastavi potrebe ter želje. Ni treba, da jih zapiše, pomembno je, da oba poznata svoja prepričanja in temelje. Nato se o vsem skupaj pogovorita. Kje se vajine potrebe prepletajo in kje odstopajo? Primerjajta tudi želje in se skušajta uskladiti. Lahko se zgodi, da pogovor postane zelo čustven. Takrat se umaknite, zadihajte in predlagajte, da nadaljujeta, ko bosta oba spet mirna. Ne hitite.

Reagirajta in sklepajta kompromise skupaj

Učinkovito sklepanje kompromisov je mogoče, in ko ga dosežeta, čutita, da sta oba zmagovalca. Ne bosta žrtvovala svoje sreče, saj vesta, česa ne bosta spreminjala in brez česa bosta lahko nadaljevala zvezo. Lahko si bosta dala, kar potrebujeta, in prihranila nešteto sporov. Seveda se potrebe in želje spreminjajo, a s tem se bosta spopadla pozneje, ko bo treba. Takrat bosta vedela, kaj storiti.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri