Kako ukrepati, ko ni več poželenja po seksu?

Kako ukrepati, ko ni več poželenja po seksu? (foto: profimedia) profimedia
17. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Pomanjkanje poželenja, bolečine pri spolnih odnosih in podobno: kadar se pojavijo težave v postelji, zlasti ženske začnemo hitro iskati vzroke težav pri sebi. Preberite, kaj pomaga, če telo ali psiha delata težave pri seksu.

Jasno, da se v našem življenju ne vrti vse okoli erotike. Ni pa nam treba dopustiti, da zaradi določenih težav izgine čutnost iz naših odnosov!

Prevelik pritisk

Analni odnosi, sadomazohistične igrice, erotične igračke?! Iz tistega, kar preberemo v knjigah ali vidimo v filmih, lahko hitro dobimo občutek, da smo edini, ki nimamo rednih spolnih odnosov. V res­nici pa se povprečni pari ne ljubijo tudi po nekaj tednov skupaj. Kriva je preobremenjenost z vsakdanjim življenjem in posledična utrujenost ter pomanjkanje časa.

Telesni vzroki

Uživanje pri seksu pogosto pokvarijo bolečine. Če vas boli med prodiranjem uda, si pomagajte s posebnimi mazivi ali lubrikanti. Glavni vzrok za suho nožnico so hormonska nihanja – povzročajo jih kontracepcijske tabletke, nosečnost, zdravila ali mena. V zadnjem primeru ginekolog predpiše kremo z estrogenom. K suhosti nožnice prispevajo tudi stres, pretirana intimna higiena, nikotin in alkohol ter bolezni, kot sta na primer sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

Seks glavobol

Ob omembi kombinacije seksa in glavobola verjetno najprej pomislite na slab izgovor. Vendar želimo tu opozoriti na dejstvo, da lahko vzburjenje in kasnejši orgazem povzročita močan glavobol, ki pa po nekaj minutah izzveni. Težava običajno po nekaj tednih izgine sama od sebe. Posebne terapije za ublažitev ni, v pomoč pa so lahko vaje za sproščanje.

Ni orgazma

Če je zdravnik izključil organske vzroke (ti so sicer redki), je idealno ljubeče samoraziskovanje. Sami začutite, če doživite vrhunec z nežnim dotikanjem klitorisa ali prej z močnim drgnjenjem tega. Svoja spoznanja delite s partnerjem. Kdo pa pravi, da je seks dober le, če doživite orgazem?

Veliko žensk zelo dobro ve, da ljubijo svojega partnerja, vendar si več ne želijo spati z njim. In se sprašujejo, ali so normalne. Odgovor se glasi: ste! To ni nič nenavadnega! Številne študije dokazujejo, da ženske v dolgotrajnih zvezah seks zanima nekoliko manj – čeprav sicer med partnerjema ni nobenih težav. Povsem normalno je tudi, da partner tega ne sprejme dobro. Ta težava se lahko reši le z veliko razumevanja in podpore.

Preberite še: Seks se začne v glavi veliko prej kot med nogami

Zmenek za seks (ki to ni)

Sam od sebe se zgodi redko. Strokovnjaki svetujejo, da s partnerjem najdeta čas za trenutke v dvoje in se denimo dogovorita za zmenek v postelji. Toda ne, da bi seksala. Le dotikajta se drug drugega. Če naraste poželenje, položite dlan partnerja tja, kjer vam prija – tako se bosta počasi odprla drug drugemu. In potem ...

'On' noče

Tudi pri moških, predvsem v zrelejših letih, lahko pride do tega, da se začnejo izogibati intimnim odnosom – nemalokrat zaradi težav s potenco. Poleg obiska zdravnika pomagajo tudi partnerske terapije.

Preberite še: 7 stvari, ki jih niste vedele o moški erekciji

Ko seks boli

Pri ženskah v rodni dobi lahko močne bolečine med seksom povzročajo miomi, ciste in zarastline v trebuhu. Pregled pri zdravniku bo pokazal, kjer tiči težava. Neprijeten občutek povzroča tudi spuščena maternica (po porodu, zaradi težkih fizičnih naporov, kroničnega zaprtja ali pa prekomerne teže), v katero med spolnim odnosom udarja penis. Partnerja se lahko dogovorita za položaj, pri katerem moški ne prodira zelo globoko, na dolgi rok pa pomagajo vaje za krepitev medeničnega dna.