Kako v odnosu ponovno vzbuditi poželenje?

Kako v odnosu ponovno vzbuditi poželenje? (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 10. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Vsakdanja rutina, otrok ali skok čez plot – vse te preizkušnje lahko hitro poskrbijo za mrtvilo v postelji.

Na začetku zveze bi partnerja najraje prepletli vase s kožo in lasmi in se kar naprej igrali erotično začinjene igrice v postelji. Vendar se moramo vsi sprijazniti, da sta neskončni edinstveni seks in ekstaza tja do večnosti pri veliko parih tako redka kot zvezde brez botoksa v Hollywoodu. Povsem naravno je, da erotika in čutnost postopoma izgubita pomembnost. Na hamburški univerzi so z raziskavo ugotovili, da se pogostost spolnih odnosov prepolovi po 11. letu zveze – in to ne glede na starost para. Vendar pa to ne pomeni, da se mora par kar posloviti od seksa.

Partnerski odnos potrebuje bližino in čutnost. Seks je tisto dražljivo vezivo – najintimnejša oblika komunikacije.

... po 15 letih zakona

Pri mnogo parih se čez skupna leta poslovi vsakdanja čutnost. Morda še pride do jutranjega poljuba v slovo ali pa občasnega seksa – toda poželenje in erotika sta videti drugače. Želja biti občudovan in doživeti poželenje pa je večinoma dokaj močna. Prej je bil seks spontan, zdaj pa je treba prevzeti iniciativo in imeti pogum sporočiti svoje potrebe partnerju. Čeprav se sliši skrajno neromantično: treba se je dogovoriti za seks!

Seks je vse, kar ima opraviti s telesno bližino. Začnite s tem, da ležita drug ob drugem, se objemata, ljubkujeta in se poljubljata. Bodite nežni. Seks ni fitnes program za posteljo, poleg tega pa lahko pritisk sčasoma ubije še tisto malo želje po njem.

Erotična škatla želja

Vsak partner ima erotične fantazije – ki pa se jih pogosto ne upa izraziti. Čudovit način, da to premagate, je škatlica želja. Tja vložite listke z opisi želja. Vaše in partnerjeve želje morajo biti mišljene le kot vabilo, in ne kot nuja.

... po rojstvu otroka

Mrtvilo v postelji po rojstvu otroka je nekaj povsem naravnega in ne bi smelo vznemirjati prav nikogar. Šest mesecev brez seksa je nekaj povsem običajnega, pri nekaterih pa to traja še nekoliko dlje. Pri ženskah ima nezanimanje za seks predvsem telesne in hormonske vzroke. Predvsem pa se za oba zelo spremeni način življenja. Pred rojstvom sta oba igrala le določeni vlogi v službi in odnosu, kar naenkrat pa sta tudi mama in oče. Ženske se bojijo, da se part­nerju ne zdijo več privlačne, moški pa, da jim med seksom povzročajo bolečine.

Tek se poveča med jedjo

Pomagata odprtost in senzibilnost. Partnerja se morata pogovoriti o svojih potrebah, željah in strahovih. Ne smeta si deliti očitkov in vzbujati prevelikih pričakovanj. Božanje in ljubkovanje je po rojstvu otroka veliko pomembnejše od divjega seksa.

Lahko se zgodi, da se pari povsem navadijo na življenje brez seksa. Kaj takrat? Naj se sliši še tako banalno: tek se poveča med jedjo. In pa: priložnost dela tatu. Ni treba, da seksata samo v večernih urah ali pa zjutraj. Izkoristita otrokov popoldanski spanec ali pa tisto urico, ko mlajši otrok spi, starejši pa je na obisku pri sošolcu/sošolki.

.... po skoku čez plot

Kadar eden od partnerjev prevara drugega, to še ne pomeni konca zveze. Do njega pogosto pride zaradi ponujene priložnosti. Ne bodite neusmiljeni in mu dajte še eno priložnost – čeprav vemo, da prevara vedno boli.

Pustite si nekaj časa! Nikar ne popustite pritisku po seksu s partnerjem takoj po tem, ko izveste za njegov skok čez plot. Pogovorita se, kaj njegov skok čez plot pomeni za vajino zvezo. Poglejta dobre plati svoje zveze, v čem sta močna, kaj vaju povezuje, kaj imate radi na partnerju ... To lahko pomeni tudi nov začetek in tudi kriza je lahko priložnost za partnerski odnos.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri