Kakšni so znaki čustvene afere?

Kakšni so znaki čustvene afere? (foto: profimedia) profimedia
24. 9. 2020

Bi vedeli, da ima vaš partner čustveno afero?

Kakšen od znakov je pravzaprav zelo podoben ali čisto enak, kot če bi vas partner varal tudi fizično. Kadar sumite na čustveno prevaro, boste opazili: 

Ne vključuje vas več v načrtovanje dejavnosti

Včasih ste vedeli skoraj o vseh aktivnostih, ki čakajo partnerja v naslednjih nekaj tednih. Pa ne zato, ker bi vohunili za njim, ampak ker vas je redno vključeval v načrtovanje ali pa vam mimogrede omenil, da ima poslovno kosilo, trening, sestanek, druženje s prijatelji … 

Sedaj se zdi, da pravzaprav ne veste, kako bo preživel svoje popoldneve. Ko se odpravi od doma, zamomlja nekaj v pojasnilo in izgine za nekaj ur. Ne želite ga omejevati in hočete mu pustiti zasebnost, vendar takšnega vedenja niste vajeni. Bodite pozorni na takšne in podobne spremembe. 

Izpušča podrobnosti, ki se vam zdijo pomembne

Ko razlaga o svojem dnevu, vam veliko stvari ni jasnih. Včasih niti ne veste natanko, kaj je počel. Pomislite za nazaj: je prej lahkotno pripovedoval o tem, kar se mu je zgodilo in pri tem dodatno pojasnil vse, kar vas je zanimalo? Morda imate opravka s čustveno afero. Tudi če sprašujete, odgovori na pol, zato ne veste, pri čem ste. Prvi korak, ki ga lahko naredite, je, da sprašujete naprej. Soočite ga s tem, kar ne veste in omenite, da prej nikoli ni pozabil omeniti kakšnega sodelavca ali prigod s prijatelji. Zakaj se temu kar naenkrat izogiba?

Niste povabljeni

Vsega zagotovo ne počneta skupaj, a ko vas neha vabiti na torkovo telovadbo, ki sta jo obiskovala skupaj, naj se v vas prižge alarm. Zakaj kar naenkrat niste več zaželjeni pri stvari, ki je bila prej vajina? Verjetno je tam določena oseba, na katero se je partner pretirano navezal. Če vas ni zraven, se z njo lahko pogovarja popolnoma drugače, kot če ste v bližini. Ker si morda želi več časa na samem s tem posameznikom, vas ne vabi več. 

Torej, ko enkrat niste vabljeni v kino, to še nič ne pomeni, kadar partner začne redno opuščati druženje z vami pri skupnih hobijih, pa nekaj ni vredu. 

Ko sprašujete o prijateljih, postane zaščitniški

Pravzaprav je zaščitniški le kadar sprašujete o določeni osebi. O drugih še vedno deli vse, ne da bi ga morali kaj vprašati. Odgovori so kratki in jedrnati, o nadaljnih vprašanjih ne želi slišati, morda postane celo agresiven in vas obtoži, da vam njegovi prijatelji niso všeč. 

Običajno ni potrebe po ščitenju prijateljev, saj ljubljena oseba ne želi nič slabega. Ravno nasprotno, trudi se, da bi jim ustrezala. 

Nazadnje pa zaupajte tudi svojim občutkom. Če vam govorijo, da s partnerjem nekaj ni vredu, da je drugačen in je njegovo vedenje spremenjeno, se skušajte z njim čim prej pogovoriti.