Pri kateri starosti se je najbolje poročiti?

Pri kateri starosti se je najbolje poročiti? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 2. 2017

Študija ameriškega sociologa je razkrila, pri katerih letih se poročijo pari, katerih zakon zdrži najdlje. 

Z univerze v Utahu prihaja rezultat zelo zanimive raziskave o porokah in ločitvah, ki jo je opravil sociolog Nick Wolfinger. Preučeval je podatke ameriške državne študije o rasti družin med leti 2006 in 2010 in ugotovil, da se je najbolje poročiti med 28. in 32. letom. Če ste starejši kot 32 let in še niste poročeni, nam nikar ne zamerite, tako pravijo statistike.

Najbolj ogroženi so zakoni najstnikov

Wolfinger je ugotovil, da je med pari, ki se poročijo med 28. in 32. letom, najmanjša verjetnost, da se bodo ločili. Verjetnost za ločitev je največja pri najstnikih, nato verjetnost upada in je najnižja med 28. in 32. letom, proti koncu 30. in v 40. let pa znova naraste, a ne toliko, kot pri najstnikih. Oglejte si tabelo, študijo zajema le ljudi, stare do 45 let. 

verjetnost ločitve

Foto: Institute for Family Studies

Tudi, ko je Wolfinger upošteval spol, družinsko ozadje, raso, izvor družine, izobrazbo, versko pripadnost, seksualno zgodovino in podatek o tem, ali je imel par pred poroko otroka ali ne, je bil izid enak. Najbolje se je poročiti med 28. in 32. letom.

Tabela prikazuje verjetnost ločitve pri različnih starostih upoštevajoč ne le starost, temveč tudi zgoraj naštete dejavnike. 

Verjetnost ločitve, upoštevajoč še druge dejavnike

Preverite še:

Značke: poroka