Katerega prijatelja si upate vzeti s seboj na počitnice?

Katerega prijatelja si upate vzeti s seboj na počitnice? (foto: Shutterstock) Shutterstock
20. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Zbasali smo se v dva avtomobila in smo šli. Na lepše, kot radi pravijo.

Slovencem je velikokrat tako grozno doma, da imajo nekako pravilo, da dlje potujejo, lepše jim potem je. Mi smo takrat potovali pol dneva, da smo prišli do točke, kjer je bojda vse lepše kot doma. Pisana druščina prijateljev in pol-prijateljev, ki se je v takšnem naboru sicer dobivala le po barih in nočnih klubih. Nekega dne smo skupaj sedeli za mizo glasnega lokala, podkrepljeni s tremi in petimi decilitri vina in takrat so se nam skupne počitnice v najeti hiški ob morju zdele najboljša ideja po narezanem kruhu. Ah, kako naivni smo bili.

Skupne počitnice so nekako tako kot tisti velecenjeni resničnostni šovi, ki naključno nabrane ljudi izolirajo v eno skupno bivališče in potem upajo, da bo več seksa kot nasilja. Pa je običajno obratno. Počitnice s prijatelji, za katere si prepričan, da jih poznaš, so nekoliko bolj razredčena različica teh šovov – za teden ali dva se za 24 ur na dan obsodiš na družbo enih in istih ljudi, ki jih šele v tej situaciji resnično spoznaš do obisti. Za norenje po nočnih klubih ne potrebuješ kaj dosti osebnostne sinhronizacije, za to, da teden dni preživiš z osebo od jutra do večera, pa hitro ugotoviš, da potrebuješ veliko več kot le skupno ljubezen do elektronske glasbe in sušija.

Kaj kmalu – nekaj dni po prihodu – so se tako pričele razkrivati prve razpoke v našem čudovitem načrtu. Ugotovili smo namreč, da imamo precej razhajajoča razumevanja o tem, kaj komu pomeni koncept počitnic. Prvo neskladnost smo imeli že uvodni večer. Umirjeni uživač je imel s seboj pol knjižnice knjig, ker si predstavlja počitnice kot ležanje v senci in predajanje literarnim svetovom, a mu je šaljivec v skupini hitro pokvaril to sceno. Ker si počitnice predstavlja kot komično franšizo, od katere ne odstopa že od svojega osmega leta starosti, ga je začel obstreljevati z vodno pištolo. Konflikt je bil tako neizbežen, ker knjižnega molja nič bolj ne ujezi kot razmočene strani Knausgardove uspešnice Moj boj, šaljivca pa je potem bentenje tako prizadelo, da je pričel jokati, kar je na presenečenje vodilo do razkritja, da se pod fasado norčavega dečka v bistvu skriva nadvse ranljiva duša. Mini drama še pred prvim spanjem.

Tovrstna odstopanja so se potem samo še vrstila. Nekateri so vajeni dveh obrokov na dan, drugi jih brez težav pogoltnejo pet ali šest, tako da je bilo usklajevanje obrokov ogromna nočna mora. Eden je bil zaprisežen vegetarijanec, medtem ko je drugi s seboj prinesel za celo vojsko čevapčičev in bedrc. Nekdo je bil alergičen na gluten, drugi na arašide, tretji pa na sonce. Do polovice počitnic smo bili že tako utrujeni neprestanega prilagajanja v osem različnih smeri, da se nekateri razmišljali, kako bomo sploh preživeli pot nazaj v dveh avtomobilih. "Greva midva par dni prej z vlakom," me je nekega večera, nekje med invazijo tigrastih komarjev in uvodne opitosti, vprašala prijateljica, ki je medtem ugotovila, da sta si dva v skupini zadala misijo, da jo s svojim neprestanim pecanjem za vselej odvrneta od moških in počitnic.

Drži torej, da na počitnicah resnično spoznaš svoje prijatelje. Vse tisto, česar še nisi vedel, tu pride na plano. 24 ur na dan pač nihče ne more biti popolna socialna miška. Nihče ne more skrivati vsega tistega, kar je. In ko si primoran več sto kilometrov od doma, v mali, najeti hišici, nepričakovano ugotoviti, da tvoj dolgoletni prijatelj ponoči ne le vedno smrči kot utrujen traktor, ampak obenem še nemarno prdi, začneš resno razmišljati o ideji solo počitnikovanja. A vse karikiranje na stran – če se vseeno odpravljate na kakšne skupinske počitnice, vam na srce polagam le to, da se izogibajte počitnikovanja z naslednjimi sortami prijateljev:

"Škrti" prijatelj

Potovanja in počitnikovanja niso poceni pustolovščine, če ne boste ravno prebivali v šotoru sredi gozda in minimalne higienske nujnosti izvajali v bližnjem potočku. Zato zna biti še kako nadležno, če imate ob sebi škrtega prijatelja, ki se z vsemi molekulami v telesu upira vsemu, kar se njemu ne zdi absolutno nujen strošek. Če vam bo gledal pod prste pri vsakem litru bencina, se pustil častiti na vsaki večerji in se brez pomislekov hranil iz hladilnika, ki ga vsako jutro napolnite vi, boste počitnice zelo verjetno končali nasičeni s prezirom. Dopust si je zato pametno organizirati s prijatelji, ki so na podobnem finančnem nivoju in imajo do denarja podoben odnos kot vi. Previdno – tudi s preveč premožnimi prijatelji ni pametno potovati, ker se bodo potem finančno razdajali po vseh koncih letovišča, vi pa jih s svojim skromnejšim budžetom ne boste mogli dohajati.

Prijatelj z visokimi zahtevami

Saj dobre veste, kateri je to. Tisti, ki ga vedno nekaj moti. Tisti, ki nikoli ne more naročiti jedi, kot je napisana na jedilniku, ampak vedno nekaj dodaja ali odvzema. Tisti, ki ne more spati, če nekje sveti kakšna lučka, kot tudi ne, če je 'preveč temno'. Tisti, ki dobi izpuščaje na koži, če se ne umije s točno specifičnim milom, ki je na voljo samo v eni specializirani trgovini na planetu. Zdaj pa pomislite, da ste s tem prijateljem ujeti nekje na drugi strani planeta. V trenutku, ko zmanjka tistega vražjega mila.

Prijatelj, ki ne zna popivati v mejah normale

Čeprav so dopustovanja čas, ko se lahko umirjeno prepustimo zastrupljanju s sočnimi koktajli, ni prav nič prijetno, če je takrat z vami prijatelj, ki mu uspe biti že ob devetih zvečer tako nemarno pijan, da potem preostanek noči preživite kot njegova varuška, v skrbeh, da ne bo omahnil v kakšen prepad, se zapletel v pretep z varnostnikom kampa ali zaspal z glavo v morju. Doma to ni problem – posadite ga v taksi in vozniku preberete naslov z njegove ovratnice (nesramno?), na počitnicah pa je to le neprijetno in največkrat sramotno breme.

Prijatelj z otroki

Obstajata dve varianti – vi nimate otrok in končate na počitnicah s prijateljem, ki ima otroke in potem se celotne počitnice prilagajate otrokom, kar vam bo nadvse nadležno, a si ne boste upali ničesar reči, ker nihče noče biti tisti tečnež, ki otrokom ni privoščil vožnje s toboganom, ker ste želeli ležati na bolj odročnem delu plaže. Druga opcija je, da imate otroke tudi vi in potem na počitnicah ugotovite, da so prijateljevi otroci, ki ste jih doslej sicer poznali kot čisto uvidevna bitja, kadar so prišli na obiske, v bistvu pobesnele pošasti, ki so v času spanja zaradi slabega nadzora staršev našopani s sladkimi pijačami in divjajo po apartmaju, motijo rutino vašega otroka in vam kisajo možgane. Za nameček se že naslednji dan pet minut pred kosilom oblečeni vržejo v bazen, starša pa se le nasmehneta, češ, da jih ne omejujeta v izražanju, ker to lahko uniči njihovo ustvarjalnost.

A da ne bo pomote – počitnice s prijatelji gredo lahko tudi v tisto popolnoma nasprotno smer. Zgodi se lahko namreč tudi to, da prijatelja, ki ste ga dobro poznali, na počitnicah spoznate še bolje in ugotovita, da sta v bistvu kot dva dela ene duše. Prijateljstvo se na počitnicah lahko še bolj utrdi, postane še bolj smiselno. A kot pri vseh stvareh, kjer se mešajo osebnosti, je pametno tudi pri počitnicah s prijatelji pristopati previdno. Naslednje bodo namreč šele prihodnje leto.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri