Kdo je seksualno najbolj zadovoljen?

Kdo je seksualno najbolj zadovoljen? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 12. 2016

Na to, kako pogosto se ljubimo in kako zadovolj(e)ni smo, vplivajo mnogi dejavniki.
Kaj, poleg vzajemne privolitve in privlačnosti, še naredi seks ... tako izjemen?

V začetku leta so v ZDA opravili raziskavo, v katero so vključili več kot 38.000 heteroseksualnih moških in žensk, ki živijo skupaj vsaj tri leta. Spraševali so jih o tem, ali imajo zadovoljujoče spolno življenje in preučevali njihovo s spolnostjo povezano vedenje.

Večina parov je potrdila, da je bilo njihovo seksualno življenje najbolj zadovoljujoče v prvih šestih mesecih skupnega bivanja, torej pred najmanj dvema letoma in pol. V času poteka raziskave pa je bilo le 43% žensk in 55% moških zadovoljnih. Kar 27% in 41% žensk je potožilo o nezadovoljstvu s spolnostjo, medtem ko se je 18% žensk in 16% moških izreklo za nevtralne (odgovor 'niti-niti').

Udeleženci so med drugim izpolnili vprašalnik, ki je vseboval ocenjevalno lestvico. Na tej lestvici so lahko označili, kolikšna je strast med partnerjema zdaj in kolikšna je bila na začetku njunega razmerja. Odgovarjali so na vprašanja o tem, kako pogosto seksata, ali redno doživljata orgazme, ali si vzameta čas za oralni seks.

Zanimalo pa jih je tudi, s čim si dogajanje v spalnici še popestrita – ali gre za uporabo vibratorjev in drugih igračk, erotično perilo, analno stimulacijo, občasen seks v troje, seks na javnem mestu, blage S&M prijeme ipd.

Pri katerih parih strast in zadovoljstvo nista ugasnila?

Pri tistih, ki so

  • seksali in doživljali orgazme najpogosteje,
  • ki niso preskočili oralne zadovoljitve,
  • ki niso pozabili na raznolikost, domišljijo in občasne popestritve, katerekoli že pač so tiste, ki jim najbolj ustrezajo.

Tudi ustvarjanje pravega vzdušja pred spolnim aktom, čutenje in komunikacija med dvema so se znašli visoko na lestvici dejavnikov, ki partnerja zadovoljijo.

Še ena študija, ki so jo prav tako opravili pri Journal of Sex and Marital Therapy, je pod drobnogled vzela spolno življenje parov med 50. in 80. letom starosti. Rezultati so bili podobni - ne le, da imajo mnogi starejši pari aktivno spolno življenje, tisti, ki seksajo, so običajno fizično in psihično bolj zdravi (ne glede na pogostost ali stopnjo zadovoljstva). In tudi v tej skupini so ugotovili, da so najbolj zadovolj(e)ni in da najpogosteje seksajo tisti, ki se znajo sporazumeti o svojih potrebah in znajo presenetiti svojega partnerja, da spolno življenje ne postane pusto. Zgolj reden seks še ni zagotovilo za veliko zadovoljstvo: seks mora biti dober.

Iskrenost, odprtost, domišljija

Če povzamemo izsledke obeh raziskav:

  • Dobra in iskrena komunikacija med partnerjema je ključna. Priporočljivi so spodbudni pogovori o tem, kaj nam je všeč in kaj ne, kaj nam najbolj prija, kaj novega nas še zanima, o čem fantaziramo. Namigov ne razumite kot obvezo ali kritiko, če slednjo vendarle želite izreči, pa to storite posredno in na kar se da prijazen način, saj gre za najbolj intimne in zato občutljive pogovore.
  • Zelo pomembna je skrb za ambient (primerna osvetlitev, izbira perila in posteljnine, aroma ali glasba v prostoru) in vzdušje: ne izgubite smisla za humor, ostanite igrivi, čeprav se že dolgo in dobro poznata (pogosto se na primer dober seks začne z dobrim pogovorom – lahko tudi o seksu).
  • Ne prepustite se rutini. Razvajajte svojo domišljijo, za začetek s preizkušanjem različnih položajev ...

Vir: Psychology Today

Preberite še: