Ko moški potisne zaljubljeno žensko proč od sebe

24. 9. 2016 | Vir: Lisa
Deli
Ko moški potisne zaljubljeno žensko proč od sebe (foto: Profimedia)
Profimedia

Čudna so pota ljubezni. Vedno znova se učim, kako nepredvidljivo ljudje reagiramo, ko pride do naših notranjih bolečin, bojev, dilem, ljubezenskih izzivov in iskanja pravega partnerja.

Partner nima več časa za zvezo

Danes opisujem nekaj primerov, ki imajo skupni imenovalec ta, da moški po nekaj mesecih zveze pove ženski, da je zdaj ne more osrečiti, da se mora osredotočiti na druge zadeve in da bo izginil za nekaj časa z njenih radarjev. Debelo gledam to zgodbo in si mislim, kaj za vraga se dogaja v glavah in srcih nekaterih moških.

Pravzaprav se takšne in podobne zgodbe dogajajo pri komaj doraslih moških, ki vstopajo v odraslost, pa do zrelih moških, ki imajo pred seboj na primer pomembne poslovne izzive in menijo, da bi jih nova in sveža zaljubljenost pri tem poslovnem prodoru ovirala. Zato potisnejo zaljubljeno žensko proč od sebe.

Preberite: Ko emocionalna bolečina povzroči fizično

Sicer ji je dajal že od začetka signale, da ni čisto popolnoma nor in zaljubljen vanjo, po nekaj dni ni bil dosegljiv in se je zgolj zvečer tečno javil, pa še to zato, ker je imel vrh glave njenih 15 sporočil in klicev. Kajti ženska ne odneha kar tako, če se zaljubi in v svojem novem princu ugleda tistega moškega, s katerim bi si želela oblikovati družino, predvsem pa si zdaj želi, da bi imel ta moški več časa zanjo. Sploh pa je zelo zmedena in jo vse boli od stresa, ker še nikoli do zdaj ni čutila tiste prave močne zaljubljenosti.

Ker pa je moški polno zaposlen, meni, da je pošteno od njega, da ji sporoči, da zdaj nima časa za ljubezen in zvezo, da pa ga lahko čaka nekaj časa in ji bo že javil, ko se bodo zadeve v poslovnem svetu malce sprostile in si bo morebiti vzel čas tudi zanjo, a obljubiti ne more ničesar.

Kako naj torej reagira naša ženska ...

Ko je soočena, da njena zaljubljenost in iluzija o pravem moškem polzi in da morebiti ne bo nič od tega, saj si je gospod postavil druge prioritete, ki pa nje v tej fazi ne vključujejo. In ja, lahko ga čaka, če želi, sicer pa pač ne, pravi, da ne bo jezen nanjo, če gre v življenju naprej. Preložil je odločitev za morebitno zvezo povsem na njena pleča.

Pa študiram, kam sta šli moška samozavest in odločnost, da vseeno svoj delež odločitve nosi tudi moški sam?

Zaljubljena ženska se je odločila, da ga bo čakala nekaj mesecev, in je prevzela nase tudi možnost, da se ji nikoli več ne bo javil oziroma ji morebiti sporočil, da se je odločil za njo.

Po veliko letih dela s pari dvomim, da se bo ta moški čez nekaj mesecev spomnil na neko žensko, ki ga morda čaka, in to preveril. Dvomim zelo, četudi se kdaj čudeži zgodijo. Kot pravim, ljudje smo nepredvidljivi.

Predobra zanj

Ali podoben primer, ko moški pove svoji punci, da ne more biti z njo, ker je predobra za njega. Skupaj sta bila eno leto, načrtovala skupno vselitev v majhno stanovanje, končevala študij, ko kot strela z jasnega udarijo mlado žensko njegove besede, da je ona preveč lepa, dobra, pametna in bogata, da bi on bil pravi za njo, in da ji ne more v tem trenutku dati tistega, kar ona od njega želi in pričakuje.

Njej se svet podre, saj ga ljubi in je bila še pred minut prepričana, da sta si usojena za skupno in dolgo srečno življenje, kot to spremlja pri starših. Ne, on izgine in se ne javi več. Ne oglaša se na klice in ne odgovarja nikomur.

Ja, ljubezenske nitke so čudna reč, ko se trgajo, zelo bolijo. Pa ne zgolj v srčku, temveč nas boli celotno telo, saj vse v nas vibrira v bolečini, žalosti, v morju neodgovorjenih vprašanj in tudi jeze.

K sreči smo narejeni tako, da čas res celi vse rane in da se skozi proces žalovanja, ki sicer lahko traja kar nekaj časa, sprijaznimo z izgubo in zaživimo naprej. Bolečina sčasoma izzveni, jeza splahni, ostane nekaj spoznanj in življenjskih naukov in kakšno zrno soli več znanja o sebi in svojih čustvih in reakcijah.

Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok; iz revije Lisa

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličine na tel. št. 031/666-168. Več pa si preberite še na www.svetovalnica.si in www.facebook.com/Svetovalnica.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ