Ko moški preneha dajati pobudo za seks

Ko moški preneha dajati pobudo za seks (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2016 Vir: Lisa

Namesto da bi ženska sprožila pobudo za ljubljenje, naj moškemu raje pokaže, da lahko brez strahu to stori on.

Zadnje čase prihaja na posvet in terapijo čedalje več klientk, katerih partnerji niso več zainteresirani za spolnost. In ne samo to, ko govorim z moškimi klienti, pri nekaterih začutim pravo grozo, ki se skriva za besedami, da bodo morali spet seksati.

Opažam, da je eden glavnih razlogov, zakaj pari nimajo več spolnih odnosov ta, da moški ne daje več pobude za spolnost ali pa da so pobude ženske preveč vsiljive.

Če je ženska tista, ki venomer daje spodbudo za spolnost, počasi postane razočarana, moškemu pa posledično ni več do spolnosti z njo. Tega, česar se ženske ne zavedajo, je, da lahko v moškem vzbudijo spolno poželenje s posrednim pristopom.

Ko moški reče, da si ne želi spolnosti, ga je mnogo težje pripraviti do tega, da si bo premislil. Kajti ko enkrat pove, da si tega ne želi, je zanj to do neke mere črno na belem, in če ona še vedno vztraja, se mu zdi, da ga hoče nadzorovati in ga prisiliti k seksu.

Pri ženskah pa je ravno nasprotno! Če ona zavrne pobudo, potem pa spregovori o svojih občutjih, se bo morda vzburila in odkrila, da si je premislila in da si želi spolnosti.

Najbolje se obnese, kadar ženska sproži pobudo za spolnost posredno in parterju omogoči, da tiho premaga odpor in se vzburi. Za to lahko uporabi različne seksualne znake, ki pa so zelo osebni in odvisni od vsake ženske posebej. Seveda pa so najbolj univerzalni znaki za večino žensk erotična oblačila, ki moškemu ugajajo in mu bodo olajšali pobudo.

Ženske pogosto tudi ne vedo, da s pretirano zagnanostjo ženejo moškega v pasivnost.

Malo vneme ne škodi, saj moški tako ve, kdaj ji je do ljubljenja. Ko pa je njena vnema prevelika, ga neha zanimati, ne da bi sam vedel, zakaj. Če je pri sprožanju pobud preveč zagnana, se bo moški postopoma nehal zanimati zanjo, kajti ko ona premočno izrazi svojo moško, zasledovalno plat, se bo on pretirano nagnil k svoji ženski, sprejemajoči plati. To neravnovesje pa počasi spodkoplje strast v zakonu.

Običajno moški sploh ne ve, kaj se je zgodilo z njegovimi čustvi, in napačno domneva, da ga je nehala privlačiti. Če pa mu daje spodbude posredno, se lahko zave, da si jo njegova moška stran želi in jo želi dobiti. Prav tako se moški večinoma ne zavedajo, da jih partneričina prevelika gotovost in seksualna agresivnost lahko odvrneta od spolnosti.

Nekaterim moškim sprva njena samozavest zelo ugaja, nato pa sami ne vedo, zakaj, se jim ne zdi več privlačna in jih privlačijo druge. Hočem povedati, da se mu na začetku zdi ženska, ki je v spolnosti samozavestna, zelo privlačna, saj se mu ni treba bati, da bi ga zavrnila, a sčasoma bo njegova strast uplahnila in bo počasi izgubil zanimanje.

Spet na drugi strani pa se ženske pritožujejo, da nočejo vedno one dajati pobude za ljubljenje. Predlagam jim, naj namesto pobude moškemu pokažejo, da lahko brez strahu pobudo sproži on. Seveda ni nič narobe, če ženska občasno sproži pobudo, težave nastopijo, ko je pobuda pretežno v njenih rokah!

Napisala Vesna Jarc. Članek je bil objavljen v reviji Liza

Vesna Jarc je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani in študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si in www.seksualna-terapija.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. svetovanje, na tel. št.: 040 712 027.

Preberite še: Kako do zares dobrega seksa