Koliko prepirov je v razmerju normalno imeti?

10. 11. 2023
Deli
Koliko prepirov je v razmerju normalno imeti? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako pogosti prepiri so sprejemljivi in kdaj je slednjih preveč?

Nesporazumi in konflikti so običajen del razmerja. Vseeno pa je včasih lahko prepirov preveč, kar vodi v nezadovoljstvo, morda celo razhod.

Ker pa se prepiri pogosto odvijajo za štirimi stenami, se težko primerjamo z drugimi pari in ocenimo, ali se mi s partnerjem prepiramo več, kot bi bilo običajno. 

Če se tudi vi sprašujete, koliko prepirov v razmerju je normalno, imamo odgovor za vas.

So prepiri razlog za skrb?

Prepiri veljajo za normalen del vsakega odnosa. V romantičnem razmerju se običajno pojavijo takrat, ko mine začetna faza zaljubljenosti. Občasen konflikt je preprosto znak tega, da imata s partnerjem drugačne poglede ali mnenja glede določene teme. 

Ne samo, da so prepiri normalni; mnogi strokovnjaki celo trdijo, da so nujni za razvoj odnosa. Če se jih lotimo pravilno, lahko pripomorejo, da se partnerja nečesa naučita drug od drugega, se še bolj povežeta in tako poglobita odnos.

Kako pogosti konflikti so sprejemljivi?

Če se prepirate vsak dan, neprestano, in če je prepir v resnici edina oblika komunikacije, je to zaskrbljujoče. Sicer pa je težko določiti, kako pogosti prepiri so normalni.

Bolj kot pogostost je pomembno to, kako se prepirata. Če so vajini nesporazumi konstruktivni, s tem ni nič narobe, tudi, če so bolj pogosti. Včasih ravno pogosto izražanje nestrinjanja pomeni, da sta oba s partnerjem odprta ter pripravljena izražati svoje misli in občutke.

Če se vam zdi, da se s partnerjem prepirata preveč, si postavite naslednja vprašanja:

  • Kako poteka vajin prepir? Si prisluhneta zato, da bi drug drugega razumela, ali samo zato, da najdeta argumente in dokazujeta svoj prav?
  • Ali je v vajinem razmerju več prepirov, kakor "mirnih" trenutkov?
  • Imate občutek, da morate nenehno paziti, kaj boste povedali, saj se vaš partner lahko hitro razburi?
  • Se vama zdi, da sta si kljub nesporazumom vseeno blizu?

Ko si odgovorite na ta vprašanja, boste dobili odličen vpogled v svoje razmerje in tako boste tudi lažje razumeli, ali so vaši prepiri normalni.

Kako izgleda zdravo prepiranje?

Zdravo prepiranje, ki pripomore k rasti odnosa, je takšno, v katerem oba partnerja ostajata spoštljiva in odprta. Idealno je, da sta pripravljena prisluhniti svojemu partnerju in ga tudi razumeti. Obenem je dobro, da sta oba pripravljena sprejeti odgovornost za svoja dejanja in da krivde ne prelagata na drugega.

Zaskrbljujoče je, če vajino prepiranje vključuje burne odzive, zmerjanje, laganje, ignoriranje ali celo nasilje. Tudi, če se taki prepiri ne dogajajo vsak dan, je to lahko velika rdeča zastavica.

Kaj pa, če se s partnerjem nikoli ne prepirata?

Malo je parov, ki nima konfliktov. Sploh, če se partnerja že bolje poznata, je praktično nemogoče, da bi se vedno strinjala. Če v dolgotrajni zvezi nikoli ni prepirov, je to lahko rdeča zastavica; morda partnerja ne znata izraziti svojih občutkov ali pa pretirano ugajata drug drugemu.

V kolikor v zvezi oba partnerja ostajata odprta in spoštljiva, so lahko prepiri odlična priložnost, da se še bolj povežeta in poglobita vajin odnos.

Vir: yourtango.com

Bonus video: Prisluhnite pogovoru z Ano Praznik v podkastu Ob skodelici kave z Živo Avžner