Kramljanje ima v družbi pomembno vlogo

Kramljanje ima v družbi pomembno vlogo (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Razlikujemo več oblik pogovora: resne pogovore o denimo poklicnih in zasebnih skrbeh, pogovore z bolj družbeno komponento (to so lahko tudi trači) in pa kramljanje.

Številnim se to zadnje zdi naravnost grozno. Res je sicer, da bo tisti, ki nikoli ne pove ničesar resnega in stalno nekaj kramlja, v resnici obveljal za površinsko osebo. Vendar pa je hkrati tudi pomembno, da se znamo pogovarjati tako. Ljudje to potrebujemo! Ker smo socialna bitja. Stik (tudi čisto lahkoten) je pomemben za naše zdravje – duševno in telesno.

Poleg tega je lahko kramljanje resnično zabavno. Edino oviro mu predstavlja naša sramežljivost in mišljenje, da nimamo za povedati ničesar zanimivega in zabavnega. Ali pa nič tako grozno pomembnega. Da vam bo lažje, smo vam pripravili nekaj pravil kramljanja.

Štiri osnovna pravila kramljanja

1 Ne dolgočasite drugih

Na Facebooku in podobnih omrežjih je tako, da ljudje pripovedujejo le o sebi. Delijo fotografije (pogosto seveda !selfije!), doživetja, pregovore. Običajno zabavne pripetljaje. Vendar ima pogosto vse skupaj le en sam namen: drugim pokazati, kako sijajni so.

Vseeno jim je, če se drugi dolgočasijo ob prebiranju njihovih dosežkov. To si lahko na spletu sicer dovolimo, ne pa tudi v resničnem življenju. Skrajno nespoštljivo je, če druge utrujamo s svojimi neskončnimi monologi ali skrajno pustimi temami. Nespoštljivo in na dolgi rok nepriljubljeno. Kramljanje ni oder za igralce, temveč pomeni, da kramljata obe ali več stvari.

2 Zaprite usta

Poslušanje je skrivno orožje kramljanja. Če boste pokazali zanimanje za druge, boste videti simpatični, suvereni, modri in celo zapeljivi. Od časa do časa zastavite kakšno vprašanje in pokomentirajte izrečeno!

3 Ne bodite preveč pametni

Lepo je, če kdo veliko ve. Lahko pa tudi nekoliko nervira. Predvsem če nekdo stalno podučuje druge in jih popravlja. Lahko da je nekdo zelo izobražen, vendar pa mu zato ni treba mučiti drugih.

4 Ne bodite moralni apostol

Kdor natančno ve, kaj je prav in kaj narobe, kaj je dobro in kaj slabo, lahko to med kramljanjem kar zadrži zase. Ni vam treba ničesar presojati, vrednotiti ali pa za vsako šalo iskati nekaj zlobnega. Med kramljanjem je dovoljeno tudi prijateljsko zbadanje!

Dobre teme za kramljanje

Govorjenje je zlato!

  • Živahen začetek: mučno tišino prekinite čim hitreje. Vadite lahko denimo na tržnici: "So pa lepa, tale jabolka!"
  • Nič strahu pred nepomembnostmi: ni vam treba zbijati šal, govorite pa o soncu, kraju, kjer ste, o dobrem vinu, hrani ...
  • Kratke (!) anekdote: sogovorniku lahko poveste kakšno zabavno opažanje ali pa v nekaj stavkih opišete pripetljaj.
  • Vedno dobro sprejeto: vprašanja o delu sogovornika, opažanja glede oblačil, o ajurvedi, smutijih, oljčnem olju – in Borutu Pahorju.

Slabe teme za kramljanje

Preveč resno je pusto!

  • Ubijalci vzdušja: nerganje in pritoževanje! Kar si mislite o šefu, partnerju ali sosedih, zadržite zase!
  • Bolezni in težave: ja, ločitve, slaba prebava ali bolezni, ne spadajo med teme za kramljanje.
  • Intimne posebnosti: menjavanje ljubčkov ali ljubic, britje predelov telesa in erotični položaji – zadržite vse to raje zase.
  • Posebna znanja: mejno področje. Zabavno je denimo poslušati nekoga, kako zna iz besed s premetavanjem črk skovati zabavne besede, dolgočasno pa je poslušati nekoga o ISO standardih.