Seksformacija = vaša erotična transformacija

19. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Seksualna energija je najmočnejša energija. Ustvarila nas je in hkrati je to najbolj občutljiva in krhka energija in tukaj smo si vsi ljudje enaki, ne glede na spol in kulturološke razlike.

Verjetno vas zanima, zakaj sem se odločila pisati kolumno o seksu in zakaj sem jo poimenovala seksformacija in kaj je tista dodana vrednost, zaradi česar bi jo brali. Seksformacija za ženske je mišljena kot erotična transformacija, pri moških pa se nanaša seksformacija na erotično edukacijo.

Vsi, tako moški kot ženske, se moramo naučiti in sprejeti, da smo različni in da tudi samo seksualnost sprejemamo in vidimo iz različnih zornih kotov. Razumeti je treba, da je naše telo kot zemljevid in da ga naš partner po vsej verjetnosti še ne zna brati. Da bi nas lažje razumel, ga je treba voditi skozi to popotovanje. Ali bo to potovanje čudovito in nepozabno, pa je odvisno od nas, od tega, kako sprejemamo sebe, svoje telo, ga sami dovolj poznamo in koliko se znamo prepustiti ...

Kot seksualni terapevt se pri delu s klienti vsakodnevno soočam z njihovimi strahovi, predsodki, občutki krivde, greha, gnusa in prezira na tem področju in vedno znova me stisne pri srcu, ko vidim, kako zelo globoko v sebi trpijo in nimajo nikogar, s komer bi se o tem lahko pogovorili.

Namesto da bi nam seksualnost, najmočnejša energija, ki nas je ustvarila, povzročala občutke radosti, ugodja, zadovoljstva, svobode, sposobnosti prepuščanja in predanosti, veselja do življenja, ustvarjalnosti ter sprejemanje sebe, nas ta frustrira in zatira, kar posledično vpliva na vsa preostala področja v našem življenju. Brez obzira na to, koliko znanja imamo, se je treba zavedati, da tako moški kot ženske postanemo zelo negotovi, kadar gre za področje seksualnosti.

Globoko tlačenje seksualnosti pri posamezniku se bo odražalo na vseh področjih njegovega življenja. Težko se bo počutil svobodnega, srečnega ali pa bo s težavo odkril, kaj si pravzaprav sploh želi od življenja. Prav tako se posledice ne bodo kazale samo v njegovem življenju, temveč se bodo odražale še na naslednjih generacijah ...

Zakaj? Pretežno zaradi neznanja, nepoznavanja in nerazumevanja tega področja.

Ta kolumna vam bo dala kratko informacijo o zgodovini in evolucijskem kontekstu naše seksualnosti.

Nekaj o genih, hormonih in o tem, ali je ženski orgazem morda zaslužen za razvoj človeške vrste. Dala vam bo tudi neke praktične nasvete, vendar ne, kako krožiti z jezikom in s kakšno brzino navijati bradavice, temveč nasvete, ki se tičejo psihoanatomskega funkcioniranja nekaterih delov (lukenj) v telesu. Nekaj malega še o naši družbi, ki je precej nenaklonjena kvalitetnemu seksualnemu izobraževanju mladih, zlasti če je v ozadju verska dogma. In še nekaj o naši zahodni družbi, v kateri je dostopnost do pornografije preoblikovala odnos do telesa in koreografije seksualnega akta.

Če se ozremo v zgodovino, lahko vidimo, da ljudje spolno občujejo že od pamtiveka in stoletja se ni nič spremenilo na tem področju. Leta 1960 je bila odkrita prva tabletka in trdi se, da je bil to začetek seksualne revolucije. Šele v zadnjih letih je prišlo do največjega napredka na tem področju. Mnoge ženske, ki niso mogle doživljati orgazma, ga zdaj doživljajo. Številni starejši ljudje, še posebej moški, lahko zdaj spolno občujejo do 90 let. Ljudje zdaj že celo govorijo o svojih seksualnih potrebah in kot rezultat tega je posledično tudi večje zadovoljstvo s svojim seksualnim življenjem. Čeprav smo napredovali, je treba še veliko narediti na tem področju:

  • Kot prvo je veliko ljudi, ki šele začenjajo spolno občevati in jih je treba naučiti, kako to delati.
  • Kot drugo jih je ogromno (milijone), ki še vedno seksajo tako, kot so to počeli jamski moški in ženske v kameni dobi.
  • In na koncu – večina še vedno verjame v številne destruktivne seksualne mite, ne glede na številne izdane knjige s tovrstno tematiko. Kako se ljudje učijo o seksu, je tesno povezano s tem, kako dobivajo informacije o seksu.
Pa vas zdaj vprašam: "Kje vas je večina dobila informacije o seksu?"

Nekaj ste se naučili od staršev, nekaj v šoli. Ravno zaradi tega je večina informacij dospela do vas prej, preden ste jih bili pripravljeni uporabiti, in niso imele za vas nekega velikega pomena takrat. Pozneje, ko ste okušali čare seksa, ste zagotovo čutili potrebo po pretvarjanju. Kot da že vse veste in verjetno oboje niste prej dovolj dobro spremljali, da bi vedeli, kaj narediti v danem trenutku. Ravno zaradi te zanke (kavelj22) se zdi, da je težko imeti dober seks – dobite informacije, preden jih potrebujete, in pozabite, kaj ste se naučili, ko jih resnično potrebujete. Ali pa toliko pomešate dejstva, da vam nič ne pomaga.

Ta kolumna je narejena predvsem zaradi naše (vaše) dobrobiti in širjenje tega, kar nam vedno primanjkuje – razumevanja in podpore. In spodbujala vas bo, da brez obzira na leta, okoliščine in pogoje še naprej raziskujete ...

Predvsem pa upam, da vam bo pomagala, da se osvobodite uteži predsodkov in nesigurnosti, da vprašate, ali vas nekaj zanima in da ne obsojate, če drugi vprašajo.

Vesna Jarc je diplomirala specialno pedagogiko na PF v Ljubljani in kasneje še psihoterapijo na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Opravila je še specializacije iz različnih smeri/pristopov v psihoterapiji (Sistemska družinska terapija, Transakcijska analiza, EMDR, Seksualna terapija, Mediacija, NLP ipd.)

Zadnja leta se fokusira in dela predvsem seksualne terapije, delavnice seksformacije (erotične transformacije) za ženske, moške in pare, delavnice za mamice po porodu ter uči starše, kako se z otroki pogovarjati o seksu.

Prav tako je ustanoviteljica projekta Seksovnik, v sklopu katerega pripravlja radijske in TV-rubrike ter tridnevne bootcampe za pare. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.seksualna-terapija.si in www.sexovnik.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. svetovanje na tel.: 040/712-027.

Značke: seks