Obstaja 7 vrst ljubezni In eno le redki izkusijo!

Obstaja 7 vrst ljubezni In eno le redki izkusijo! (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 11. 2021

Kaj je ljubezen? Predstavljamo vam nekatera razmišljanja in odgovore na to vprašanje ameriškega psihologa Roberta Sternberga. Po njegovem je ljubezen najlepši občutek na svetu, ki daje moč in voljo za življenje. Toda – obstaja več vrst ljubezni!

V osemdesetih letih je Robert Sternberg razvil ljubezensko teorijo, ki jo sestavljajo tri komponente – čustvena intimnost, strast in predanost.

Po njegovem mnenju gre za tri točke, ki skupaj ustvarijo občutek ljubezni, o katerem je napisanih na tisoče pesmi in knjig oziroma ustvarjenih mnogo umetnin.

Pozneje je, zahvaljujoč svoji teoriji, predstavil sedem vrst ljubezni, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.
Shutterstock

1. Obnorelost

Ta se pojavlja na začetku razmerja, ko se par šele spoznava, pa vendar občuti močno vzajemno privlačnost.

V takšnih odnosih osebi pogosto nimata pojma, ali imata kaj skupnega ali nimata, a vseeno ostaneta skupaj. Obnorelost se sčasoma lahko spremeni v nekoliko bolj zapleten odnos, vendar se to ne zgodi vedno.

Mnogo parov nikoli ne doživi prehoda iz te ljubezni v nekaj močnejšega.

2. Všeč mi je

V takšnih odnosih ste vedno lahko natančno tisto, kar ste, ker se v tej vrsti ljubezni par znajde zaradi skupnih interesov, pogledov na življenje in občutka bližine.

Psihologi verjamejo, da bi takšna intimnost brez strasti in predanosti verjetno pripeljala do pravega prijateljstva.

3. Prazna ljubezen

Pari, ki doživljajo takšno ljubezen, imajo samo dolžnosti brez intimnosti in strasti. Včasih se taka vrsta odnosa pojavi po veliki, svetli ljubezni, včasih pa tudi nasprotno, se pravi po neprijetnem ljubezenskem razmerju.

4. Strastna ljubezen

Ta vrsta ljubezni vključuje predanost in strast, znana je številnim parom. To je vrsta ljubezni, ki obstaja, ko se dve osebi zares privlačita in sta pripravljeni slediti določenim tradicionalnim zapovedim, kot so razkošna poroka, izmenjava zaveze in delitev gospodinjskih dolžnosti, vendar par med sabo nima resnične intimnosti.

Psihologi menijo, da ti pari lahko dolgo živijo skupaj, vendar je njihova sreča relativna. Pravzaprav svojega partnerja ne vidijo kot prijatelja.

5. Romantična ljubezen

Ta vrsta ljubezni vključuje strast in intimnost. Ljudje v takšnih odnosih drug drugega privlačijo in se počutijo udobno drug z drugim, a niso pripravljeni na resne obveznosti. 

Takšni odnosi pogosto ne dosežejo ravni skupnega življenja ali zakonske zveze. 

6. Partnerska ljubezen

Sestavljena je iz predanosti in intimnosti. Takšni odnosi so veliko močnejši od običajnega prijateljstva, saj med partnerjema obstaja tesna povezanost. Vendar pa gre običajno za dogovorjen tip ljubezni, ker ji primanjkuje strasti.

Psihologi pravijo, da se partnerska vrsta ljubezni lahko pojavi šele po številnih letih poznanstva ali zakona.

7. In tista najbolj redka – popolna ljubezen

Ta ljubezen je sestavljena iz vseh treh komponent: strasti, čustvene intime in predanosti. Seveda njihova raven ni vedno enaka, vendar je pomembno opozoriti, da so vse tri komponente prisotne. 

Ta vrsta ljubezni je najbolj redka. Tisti, ki jim uspe zajeti vse te tri komponente, se imajo resnično brezkompromisno radi. Takšni pari pogosto preživijo življenje skupaj in uživajo v zakonu.

Shutterstock

Verjetno ste že sami ugotovili, da se vsega skupaj ne da tako zlahka popredalčkati, sploh ko gre za čustva, saj nas znajo ta presenetiti, pa tudi spremeniti.

Po drugi strani pa je tudi od nas odvisno, za kakšno ljubezensko življenje se bomo odločili in mu poskušali slediti.

Preberite še:

Ali pa: