Ljubezenska zgodba: Carole Lombard in Clarka Gableja

Ljubezenska zgodba: Carole Lombard in Clarka Gableja (foto: profimedia) profimedia
15. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Visoka in svetlolasa Carole Lombard je v tridesetih letih prejšnjega stoletja poosebljala glamur, njena ljubezenska zgodba z Clarkom Garblejom pa se je končala nad oblaki.

Clark Gable je s širokimi rameni in z očarljivim nasmeškom branil naziv kralja Hollywooda. Vendar nista predstavljala še enega para iz izložbe. Ljubezen, ki ju je povezovala šest let, je bila namreč prava hollywoodska redkost – bila je resnična.

Želela mu je ugajati

Ko je Gable prvič videl takrat 28-letno Lombardovo, je bila ona najbolje plačana igralka v ZDA, ki je za tiste čase v enem letu zaslužila skoraj neverjetnih pol milijona dolarjev. Gable je bil 35-letni lomilec ženskih src, tako cenjen, da so po njem celo skovali frazo: "Kdo pa misliš, da si? Clark Gable?" Kljub njuni zaželenosti pa Lombardova po prvemu propadlem zakonu kar ni in ni našla nove ljubezni, Gable pa se je tudi počasi naveličal svoje druge žene, ki je nista zanimal ne njemu tako ljubi ribolov ne lov na race.

Ko je njegovim čarom podlegla Lombardova, mu je zato skušala ugajati prav v vsem. Streljala je na race in se oblačila v ponošene obleke, čeprav so bile svilene bolj po njenem okusu. Prijateljica, ki je njuno romanco spremljala od vsega začetka, je dejala, da jo je Gable popolnoma obnorel: "Ko se Carole v nekaj zapiči, mora to postati njeno. In te zveze si je res želela."

Golobice za premirje

Zato se je trudila, da jo na vsak način tudi ohrani. Po nekem prepiru na primer je Gablu v znak premirja poslala par živih golobic. Gesto je potem skozi leta vedno znova ponavljala. Ko sta postala tako nerazdružljiva, da so ju v neki reviji razglasili za enega izmed hollywoodskih neporočenih zakoncev, je imela njegova žena Ria dovolj in je zahtevala ločitev. Odnesla jo je z lepim kupčkom denarja, on pa je končno dobil svobodo, po kateri je hrepenel. Vendar ne za dolgo. Že čez nekaj mesecev, 29. marca 1939, sta se na prvi prosti dan, ki ga je Gable dobil med snemanjem legendarnega filma V vrtincu, poročila ...

Manjkali so le otroci

Nikoli nista bila bolj slavna in nikoli več nista imela toliko dela kot takrat. Vendar pa je Gable sovražil zabave in skoraj vse, kar je bilo povezano s slavo, zato se je par preselil na povsem obnovljeno kmetijo na podeželju. Med konji, psi, perutnino in neprestano rastočo Gablovo zbirko pušk ter lovskih trofej sta zakonca živela preprosto življenje. Imela sta vse, le otroci so jima manjkali.

16. januarja 1942 pa se je idila končala. Letalo Lombardove, ki je bila na turneji v podporo ameriškim vojakom, je treščilo v goro v bližini Las Vegasa. Ko je Gable prejel novico o strmoglavljenju, je nemudoma odletel na kraj dogodka, kjer so ga morali ustaviti, da v želji, da bi rešil svojo ženo, ni zlezel na zasneženo goro. Ko so našli ostanke Lombardove, njene mame in še 19 drugih potnikov, je zlomljen igralec dejal: "Ljubi Bog! Ne želim iti nazaj v prazno hišo ..."

Nikoli ni več tako ljubil

Poskušal je storiti samomor, pa mu je spodletelo. Potem se je v njen spomin pridružil vojaškemu letalstvu in smrt izzival v nevarnih podvigih nad Nemčijo. Smrt se sicer ni tako lahko vdala, je bil pa odlikovan za svoje dosežke.

Vrnil se je na ranč, se še dvakrat poročil in se trudil živeti življenje, ki Lombardovi ni bilo usojeno. Vendar nikoli ni bil isti kot prej, je dejala prijateljica slavnega para, igralka Esther Williams: "Njegovo srce je nekako potonilo." Ko je leta 1961 umrl, je njegova peta žena natanko vedela, kje si je želel počivati – poleg svoje edine in največje ljubezni.

Carole Lombard in Clark Gable

Poskušal je storiti samomor, pa mu je spodletelo. Potem se je v njen spomin pridružil vojaškemu letalstvu in smrt izzival v nevarnih podvigih nad Nemčijo. Smrt se sicer ni tako lahko vdala, je bil pa odlikovan za svoje dosežke.