Ljubezenska zgodba: Ika in Tine Turner

Ljubezenska zgodba: Ika in Tine Turner (foto: profimedia) profimedia
25. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Nekaj dni po smrti 76-letnega Ika Turnerja, ameriške legende soula in enega izmed pionirjev rokenrola, so prijatelji njegove nekdanje žene sporočili: "Tine ne bo na njegov pogreb. Z Ikom se nista videla več kot 30 let in tudi ob zadnjem srečanju se je do nje obnašal grozno." Kraljica okenrola Tina Turner ni želela dajati izjav.

Ike in 16-letna Tina sta se spoznala sredi petdesetih let, ko se je njegovi zasedbi Kings of Rhythm pridružila kot spremljevalna kolalistka. Takrat ji je bilo ime Annie Mae Bullock, bila je zaljubljena v saksofonista, in ko je z njim tudi zanosila, ji je Ike ponudil streho nad glavo.

Tina je privolila in v nekaj letih dobila vse: romantično ljubezen, še enega sina, tokrat Ikovega, mesto vodilne pevke in novo ime.

Postala je Tina Turner, seksi superzvezda, ki je na odrih slovela po svojih supermini krilih in čevljih z visokimi petami, ki so še posebej poudarili njene dolge noge. Leta 1962 sta svojo zvezo potrdila še pred matičarjem, a se je pozneje izkazalo, da je bil skromni poročni obred v Mehiki neveljaven, saj se Iku ni zdelo, da bi se prej tudi uradno ločil od svoje prve žene.

V šestdesetih je bil The Ike & Tina Turner Revue največji šov na svetu, nastopala sta tudi z Rolling Stonesi in jih celo zasenčila, medtem ko je njuno življenje, predvsem zaradi njegovega nasilništva, doživljalo vzpone in padce.

Ike je bil znan po svojih nasilnih izpadih, o čemer je pevka spregovorila tudi v biografiji I, Tina (Jaz, Tina). V njej je med drugim zapisala, da jo je 16 let redno pretepal, poniževal in varal z drugimi ženskami, kar jo je nazadnje privedlo do tega, da je leta 1968 pogoltnila 80 uspavalnih tablet, a se je poskus samomora končal tako, da jo je naslednje jutro Ike prebudil z brutalnim zmerjanjem.

Njene trditve je Ike sicer vztrajno zanikal, vendar so o njegovem nasilju pričali tudi drugi glasbeniki, med njimi kitarist skupine Rolling Stones Keith Richards. Njuno burno življenje so leta 1993 prenesli tudi na filmsko platno. V filmu Kaj ima ljubezen opraviti s tem (What's Love Got To Do With It) je Ika zaigral Laurence Fishburne (mimogrede, Fishburne je vlogo zavrnil kar štirikrat, vse dokler niso scenarija popravili tako, da je bil njegov lik 'vsaj malo bolj človeški'), Angela Bassett v vlogi Tine pa si je za odlično igro prislužila nominacijo za oskarja.

Tina je iz peklenskega zakona pobegnila leta 1976. Po burnem prepiru tik pred začetkom pomembne turneje je v Las Vegasu izstopila iz avta in se nikoli več ni vrnila. Vzela ni niti svoje prtljage, le 36 centov in kreditno kartico za bencin, ki jih je imela v žepu. Tudi po uradni ločitvi, čeprav je bila brez vsega, ni od njega zahtevala ničesar, razen imena, ki ji ga je nekoč dal.

In medtem ko je Ike, kitarist, pianist in producent, zapadel v zasvojenost s kokainom in ljubezenska tonil v pozabo, je njej še zgodba dveh enkrat uspelo - v sredini glasbenikov, ki jo je na osemdesetih se je v velikem žalost zaznamovalo slogu vrnila na glasbeno prizorišče, predvsem z uspešnicami What's Love Got To Do With It, Better Be Good to Me in Private Dancer.

Tina, ki že skoraj 30 let živi v Švici in Franciji z Nemcem Erwinom Bachom, se je z leti nekoliko omehčala in dala vedeti, da so mediji morda pretiravali s prikazovanjem Ika kot družinskega nasilneža. V pogovorni oddaji Oprah Winfrey je leta 1997 na primer izjavila: "Iku sem bila zelo vdana, ker je bil v prvih letih z menoj tako dober ... Razumem njegovo bolečino, ker si je tako zelo želel biti slaven. Nisem maščevalna. Bilo bi čudovito, če bi izdal res uspešen cede in sam uresničil svoje sanje."

Ike je v dolgih letih vdajanja alkoholu in mamilom nenehno stal nad prepadom in leta 1990 so ga zaradi posedovanja kokaina celo zaprli za 17 mesecev. Čeprav se ga ljudje spominjajo kot tipičnega nasilneža, je kljub vsemu še vedno nastopal in pel.

Z albumom Here And Now si je leta 2001 prislužil nominacijo za nagrado grammy, za album Risin' With The Blues pa je to prestižno nagrado dobil v kategoriji za najboljši tradicionalni blues album. Naposled je v intervjuju za revijo Jet priznal tudi svoje napake: "Če sem že komu kaj dolžan, potem je to Tina. Zaradi mojih afer z ženskami sem iz njenega življenja naredil pekel." Vse obžaluje, je dejal, ne more pa več ničesar spremeniti.

Ikova vdova Jeanette je Tino Turner prosila, naj mu oprosti za vse, kar ji je hudega prizadejal: "Vem, da je Tina trpela. Vendar obstaja odpuščanje in vem, da si je Ike odpustil, kar je težko narediti. Ne zagovarjam tega, kar je naredil, prav tako ne trdim, da tega ni storil, ko je bil s Tino ali z mano. Vendar je bil le človek. Dober človek, ki je bil vedno pripravljen pomagati ljudem. Pomagal je Tini, pomagal je drugim ljudem." Kaj je na njeno prošnjo odgovorila Tina, ni znano.