Ljubezenska zgodba: Johna Lennona in Yoko Ono

Ljubezenska zgodba: Johna Lennona in Yoko Ono (foto: profimedia) profimedia
8. 9. 2014 Vir: liza.aktivni.si

"John in Yoko ne obstajata. Je le ena oseba, John'n'Yoko," je nekoč dejal John Lennon in tako najbolje opisal njuno nepozabno brezčasno romanco.

Balada Johna in Yoko se je začela 9. novembra 1966, ko se je on udeležil predpremiere njene avantgardne razstave v neki londonski galeriji.

Povzpel se je po lestvi, pogledal skozi povečevalno steklo in na platnu, ki je viselo s stropa, prebral besedo YES. "Ta besedica je bila kriva, da sem ostal in spoznal umetnico," je pravil John. Navdušila ga je tudi bela tabla z žeblji in napisom, ki je obiskovalce spodbujal, naj zabijejo žebelj v tablo.

Ker pa se je razstava uradno odprla šele naslednji dan, je Yoko Johnovo prošnjo, da bi zabil žebelj, zavrnila. "Kaj ne veš, kdo je to?" jo je upravnik galerije jezno potegnil na stran in dodal: "On je milijonar." Danes Yoko priznava, da o Beatlih ni vedela prav veliko. "Saj sem že slišala o skupini, o teh kuštravcih ali kako so jim že takrat pravili. Nikoli pa si nisem vzela časa, da bi se seznanila z njihovo glasbo."

Pravzaprav je bil edini član skupine, ki ga je poznala po imenu, Ringo, pa še njega si je zapomnila samo zato, ker njegovo ime v japonščini pomeni jabolko. Takrat pa je Johnu naposled le dovolila, da žebelj zabije za pet šilingov. "Dal ti bom pet namišljenih šilingov, če mi ti dovoliš, da v tablo zabijem namišljen žebelj." Yoko je bil njegov odgovor očitno všeč – čez dve leti sta začela razmerje in potem precej hitro zaplavala tudi v zakonske vode.

Ločitev od partnerjev in poroka

Seveda sta se morala oba prej tudi uradno ločiti od partnerjev. John pri tem ni imel večjih težav. Cynthia Powell je leta 1968 zahtevala razvezo in kot razlog zanjo navedla prešuštvo. Bilo je jasno, da bi bil vsak ugovor nesmiseln – dokaz za to je bila Yokina nosečnost, ki se je končala s splavom. Tudi sicer je imela Yoko pri ločitvi več težav. Potem ko je zapustila svojega Anthonyja Coxa in že dobila bitko za skrbništvo nad njuno hčerko Kyoko, je Cox leta 1971 s takrat osemletno deklico pobegnil. Yoko je hčerko naslednjič videla šele čez 27 let.

Tudi lokacija poroke jima je povzročila kar nekaj preglavic. Yoko, katere ime sicer pomeni 'otrok oceana', se je želela poročiti na morju, pa so jima povedali, da to ni mogoče.

Potem je John predlagal Pariz, pa se tudi tam ni dalo poročiti tako hitro, kot bi si želela. Ostal jima je Gibraltar in po desetminutnem obredu na britanskem veleposlaništvu sta bila že na poti v Amsterdam, kjer sta v tamkajšnjem hotelu Hilton najela predsedniški apartma. Toda namesto da bi kot večina novopečenih zakoncev uživala že v tako težko pridobljeni zasebnosti, sta v svojo spalnico povabila novinarje z vsega sveta.

Na voljo sta jim bila od desetih zjutraj pa vse do desetih zvečer. Predstavniki sedme sile so se v trumah nagnetli pred apartma številka 902. Obetali so si namreč, da jim bosta pripravila vsaj nekaj podobnega kot takrat, ko sta se na naslovnici njunega albuma Two Virgins pojavila gola. Res so ju našli v postelji, a sta bila oblečena v pižami, pogovarjati pa sta se bila pripravljena le o miru.

Javnost Johnove izbranke ni sprejela

Večina Johnovih privržencev ni bila zadovoljna z njegovo izbiro – ne samo, da je imela Yoko neverjetno močno voljo, bila je še Azijka, pravzaprav dvakrat ločena Azijka. Tudi kot glasbenica in umetnica si ni pridobila naklonjenosti javnosti. Povprečnemu Američanu ali Angležu se je zdela njena avantgardna umetnost bizarna, celo smešna. Eksperimentalna glasba, ki je nemalokrat vsebovala zvoke, ki so še najbolj spominjali na živalske krike, pa tudi ni osvajala vrhov glasbenih lestvic.

Po razpadu Beatlov, za katerega so mnogi krivili prav Yoko oziroma njeno neprestano prisotnosti na snemanjih in koncertih, sta kariero nadaljevala skupaj.

Vse bolj sta se posvečala boju za mir, človekovim pravicam in boljši prihodnosti. Posnela sta vrsto političnih pesmi, med drugim Imagine, Give Peace A Chance, War is Over in svojo kampanjo z geslom 'Vojna je končana, če to hočemo' oglaševala na plakatih. Šla sta celo tako daleč, da sta v boju proti vojni v Vietnamu več dni preživela v postelji in prepevala Give Peace A Chance. V začetku sedemdesetih sta se za nekaj mesecev razšla, vendar je rojstvo njunega sina Seana leta 1975 zanju prineslo nov začetek. Par se je umaknil iz javnega življenja in v senci ostal vse do decembra 1980, ko je John umrl pod streli Marka Chapmana.

John Lennon & Yoko Ono

Lennon si je vse življenje očital, da prvega sina Juliana ni videl odraščati. Ko se je leta 1975 rodil Sean, se je odločil, da bo on tisti, ki bo ostal doma. "Pečem kruh in skrbim za malčka," je govoril. "Neprestano mi pravijo: 'Ja, razumem, ampak kaj drugega še počneš?' Vprašam jih, ali se šalijo. Vsaka gospodinja ve, da je peka kruha in skrb za otroke polna služba. Ko spečem kruh, se počutim, kot da sem nekaj dosegel. Toda potem, ko gledam, kako uživajo v mojem kruhu, si mislim 'Jezus, zakaj hudiča za to ne dobim zlate plošče ali viteškega naslova ali kaj podobnega'?"