Ljubezenska zgodba: Lucille Ball in Desi Arnaz

Ljubezenska zgodba: Lucille Ball in Desi Arnaz (foto: profimedia) profimedia
8. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Več kot 50 let sta bila najbolj priljubljen par pred kamerami in za njimi, za kar sta se lahko zahvalila predvsem tisti lastnosti, ki jo toliko ljubimcev mrzlično išče pri svojem partnerju – smislu za humor. Tega jima pred kamerami nikoli ni zmanjkalo, v njunem zasebnem življenju pa bi jima ga kanček prišel še kako prav.

Leta 1940 je bila takrat 29-letna Lucille Desiree Ball že precej cenjena hollywoodska igralka, pa vendar še ni bila pretkana komedijantka ali rdečelaska, kot se je danes spominja svet. Šest let mlajši Desidario Alberto Arnaz ye de Acha III je bil kubanski emigrant, ki je takrat ravno doživljal svoje prve glasbene in igralske uspehe v broadwayski predstavi Too Many Girls. V Hollywood se je odpravil, da bi posnel filmsko priredbo predstave, v kateri so glavno vlogo dodelili tudi Lucy.

Ni bila ljubezen na prvi pogled

Srečala sta se na parkirišču studia, kjer pa mlada igralka s strgano obleko na sebi in naličena, kot da je žrtev pretepa, na Desija ni naredila posebnega vtisa. Dokler se ni preoblekla ... "Ni bila ljubezen na prvi pogled. Potrebovala sva celih pet minut," se je pozneje pošalila igralka, ki pa se nikoli ni mogla sprijazniti z njuno razliko v letih. Dolgo je skrivala, da je on v resnici šest let mlajši od nje, tako da sta razliko prepolovila. Lucy, sicer rojena leta 1911, je trdila, da se je rodila leta 1914, prav tako pa naj bi istega leta na svet prišel Desi, ki je bil dejansko rojen leta 1917.

Bila sta si popolnoma različna, a sta si dejala, da se nasprotja pač privlačijo, in jo mahnila v Connecticut na poroko. Po vrnitvi v Kalifornijo sta si gnezdece uredila na ranču z imenom Desliu, ki sta ga kupila od Douglasa Fairbanksa in Mary Pickford.

Dvakrat poročena

A njun zakon še zdaleč ni bil filmski – Desi je bil nepoboljšljiv ženskar, kar je Lucy leta 1944 pripeljalo tako daleč, da ni manjkalo dosti, da bi se od razuzdanega moža ločila. Vendar sta dala zakonu še eno možnost – leta 1946 sta se ponovno poročila, tokrat v cerkvi. Desijeva mama je bila namreč prepričana, da je to, da se nista poročila v cerkvi, krivo, da še vedno nimata otrok.

Na prvega otroka pa sta morala kljub temu čakati še nekaj let. Po več zaporednih splavih se jima je julija 1951 končno rodila hčerka Lucie ter leto in pol pozneje še sinček Desi mlajši. In to prav na dan, ko je takrat rekordnih 44 milijonov gledalcev spremljalo rojstvo malega Rickyja v njuni seriji Rad imam Lucy.

Rad imam Lucy

Da bi le nekako rešil njun zakon, je Desi leta 1950 prepričal Lucy, da svojo radijsko oddajo My Favorite Wife prenese na televizijo. Lucy je sprva omahovala, dokončno jo je prepričala šele njena velika vzornica Carole Lombard. V eni od noči, ko je igralka mrzlično premišljevala, kaj naj stori, naj bi jo v sanjah namreč obiskala Carole in ji prišepnila, da naj poskusi.

Vendar pa legendarna serija Rad imam Lucy vseeno kmalu sploh ne bi ugledala luči sveta. Producenti so sicer verjeli v igralske sposobnosti Lucy in Desija, so se pa vseeno bali, da kot zakonca ne bi bila dovolj prepričljiva, češ kdo bo pa verjel, da je Lucy poročena s kubanskim pevcem. "Pa saj sem res!" se ni vdala Lucy, ki je po dolgem prepričevanju, da je Desi pravi za vlogo, končno dobila zeleno luč za začetek snemanja.

Otroci niso rešili zakona

Ne serija ne rojstvo tako želenih otrok zakona nista rešila. Desijeve težave z alkoholom, drogami in ljubicami, vrh vsega pa še vsakodnevno odpovedovanje družinskemu življenju so načenjali temelje njunega zakona. Razšla naj bi se že dve leti pred ločitvijo, končni udarec zakonu pa je bilo Desijevo javno poljubljanje z drugo žensko v Paramountovih studiih.

Oba sta se znova poročila, vendar je nekaj iskric, pa čeprav morda le prijateljskih, med njima ostalo. Ko je Lucy nekoč na primer doživela nesrečo pri snemanju filma in je Desi z ranča na konju prigalopiral naravnost pred bolnišnico. Vsak večer sta pred spanjem govorila po telefonu in ni minilo leto, da ji za obletnico poroke ne bi poslal rož. "Desi je bil velika ljubezen mojega življenja in pogrešala ga bom, dokler ne umrem. Ne obžalujem pa najine ločitve. Preprosto nisem več prenesla," je ob njegovi smrti leta 1986 povedala Lucille, ki je umrla tri leta za njim.

Lucille Ball & Desi Arnaz

Še preden je postala Lucy slavna, se je na željo svojega deda registrirala kot volivka komunistov. Leta 1953 se je morala zato zagovarjati pred komisijo v Washingtonu. Desi jo je takrat branil z besedami: "Edino, kar je rdeče na njej, so njeni lasje, pa še ti niso naravni."