Ljubezenska zgodba: Mary Pickford in Douglas Fairbanks – kako je ljubezen znova podrla vse prepreke

Ljubezenska zgodba: Mary Pickford in Douglas Fairbanks – kako je ljubezen znova podrla vse prepreke (foto: Profimedia) Profimedia
13. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Skoraj tri leta sta živela strastno romanco, o kateri ni javnost vedela skoraj ničesar. Oba sta bila namreč poročena, prešuštvo pa je v začetku 20. stoletja javnost sprejela veliko težje kot danes. A izmikanje in skrivanje sta k medsebojni privlačnosti samo še doprinesla, dokler zaljubljenca nista začutila, da s poroko ne moreta več odlašati ...

Iz gledališča v film

Leta 1892 rojeno Gladys Smith je mama Charlotte že pri rosnih petih letih prvič postavila na odrske deske. Pri 17 letih je imela dovolj, da so jo vsi poznali le kot malo Gladys. Nadela si je malce bolj odraslo ime Mary Pickford in zaigrala v svoji prvi vlogi na Broadwayu.

Ko je gledaliških vlog zanjo zmanjkalo, se je podala v filmske vode. Upala je, da bo preskok le začasen – filmske vloge so bile takrat veliko manj cenjene od gledaliških in veljale celo za poniževalne – pa se je kmalu izkazalo, da je bila to najboljša odločitev, ki jo je kdajkoli sprejela.

Slabo desetletje starejši Douglas Fairbanks je v gledališke vode zaplaval po končani osnovni šoli in – še preden je dopolnil 30 let – postal najsvetlejša zvezda na Broadwayu, kajpak po zaslugi vlog mladega lomilca src. Potem je spoznal, da lahko poleg uma izkoristi tudi svojo atletsko postavo. Presedlal je v svet nemega filma, kjer je blestel v komedijah, polnih kaskaderskih vložkov in postal tako priljubljen, da so po njemu poimenovali goro v Yosemitskem narodnem parku.

Igra usode

Ko je Amerika leta 1917 vstopila v vojno, so mnoge hollywoodske zvezde dvigale vojni duh s promoviranjem prodaje vojnih delnic. Med njimi sta se znašla tudi Mary Pickford in Douglas Fairbanks.

"Vedno sem trdila, da je bilo srečanje z Douglasom igra usode. Družabnega življenja nisem imela, vsi moji prijatelji pa so bili tisti, ki so z mano sodelovali pri filmih. In Owen ... Ni mi treba posebej poudarjati, da nisva bila ravno ustvarjena drug za drugega," je nekoč povedala.

Najprej se je zdelo tudi njuno razmerje predvsem poslovne narave. Nenazadnje sta skupaj s Charliem Chaplinom ustanovila znameniti filmski studio United Artists. Njuna romanca je javna skrivnost ostala več let – tako Mary kot Doug sta bila namreč poročena.

Skrivna poroka z Owenom Moorom

Mary je takoj po prihodu v svet filma obnorel nekaj let starejši igralec Owen Moore. Ker je vedela, da mama zveze z Moorom ne odobrava, sta se poročila skrivaj in poroko prikrivala tudi javnosti. Ko je njena zvezda vzhajala, je Moore v ženini senci postajal čedalje bolj zagrenjen in se ji za svoj neuspeh maščeval z udarci.

Dougov zakon z Anno Beth Sully, hčerko nekega premožnega poslovneža, je bil srečnejši, vendar mu je precej manjkalo do popolnosti.

Ljubezen na prvi pogled

Mary in Doug sta pravila, da sta se zaljubila na prvi pogled. Kako tudi ne, Doug je bil popolno nasprotje Maryjinega prvega moža. Čudovit igralec, večni optimist, poln energije, ki mu povrh vsega pijača ni pomenila dosti. Ona je bila ameriška ljubljenka in tudi po zaslugi čudovitih zlatih kodrov najbolj zaželena igralka v Hollywoodu.

Kljub temu sta se bala, da njuna priljubljenost ne bo zadoščala, in bi razkritje romance na njunih karierah pustilo neizbrisen madež. Seveda je kot že tolikokrat ljubezen znova podrla vse prepreke in leta 1920 sta se poročila.

Ko se je novica o poroki razširila, se jima njuni oboževalci niso odrekli. V zlati dobi nemega filma sta za milijone postala zlati par, kralj in kraljica Hollywooda, in kot prava monarha sta svojemu kraljestvu na velikem platnu vladala s posestva, imenovanega Pickfair.

Že njuna prisotnost je povzročila kaos, kamorkoli sta prišla. Na poročnem potovanju po Evropi, na primer, jo je Mary v Londonu odnesla s podplutbami in strgano obleko, ko se je je množica oboževalcev na vsak način poskušala dotakniti. Spet drugič so ju morali iz neke pariške tržnice odpeljati v kletki za meso, da bi preprečili podoben incident.

Douglas je ostal ljubezen njenega življenja

Bila sta pomemben del nemega filma, in ko je ta začel zamirati, je na sijaju začela izgubljati tudi njuna romanca. Razočaran nad vedno slabšimi vlogami je Doug zanemaril svojo ženo in začel potovati po svetu. Na potovanjih ga je večkrat spremljala angleška aristokratka lady Sylvia Ashley.

Osramočena Mary je tako po 17 letih zakona zahtevala ločitev, upokojila pa se je tudi kot igralka. Leto pozneje se je poročila tretjič, in sicer s Charlesom Rogersom, s katerim sta posvojila dečka in deklico.

Doug se je leta 1936 poročil s Sylvio, a je tri leta zatem umrl. Mary, ki ga je preživela za skoraj natanko štiri desetletja, je kasneje dejala, da ji je tretji mož sicer nudil najvarnejše zavetje, da pa je Douglas ostal ljubezen njenega življenja.

Predstavljamo legendarne ljubezni

Mary Pickford in Douglas Fairbanks. Strastna romanca dveh gledaliških in filmskih zvezdnikov, ki je pozornost zbujala tudi zaradi dejstva, da sta bila oba poročena z drugima partnerjema.

Doug in Mary sta se tako zelo bala, da bi ju javnost obtožila prešuštva in nemara celo zasovražila, da sta odobravanje svoje romance iskala na vsakem koraku. Nekoč ji je on na primer med vožnjo pripovedoval o svoji mami. Ko je končal zgodbo, se je ustavila tudi ura v avtomobilu, zaljubljenca pa sta bila prepričana, da jima je mama s tem dala svoj blagoslov.