Ljubezenska zgodba: Wallis Simpson in Edwarda VIII

Ljubezenska zgodba: Wallis Simpson in Edwarda VIII (foto: profimedia) profimedia
13. 9. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Romanca Wallis Simpson in Edwarda VIII. še danes zveni kot mit, celo pravljica, pa čeprav je bila v zadnjih sedemdesetih letih ničkolikokrat prenesena na filmska platna in televizijske zaslone. Take zgodbe bi danes pač težko našli.

On je bil princ in eden najbolj zaželenih evropskih samcev, ona navadna smrtnica, Američanka in ločenka. Pravzaprav dvakratna ločenka. Toda ljubezen zabriše vse razlike, pravijo. Edwardu je dala moč, da se je uprl kraljevi družini, britanski vladi in narodu, ki so od njega pričakovali vse prej kot to.

Sramežljiv in nesamozavesten

Ko je leta 1931, takrat 37-letni Edward, spoznal dve leti mlajšo Wallis Simpson, je bil kot prvorojeni sin kralja Georgea V in kraljice Mary prestolonaslednik, vendar se je takrat lahko pohvalil 'le' z nazivom valižanski princ. Za kralja so ga vzgajali že od zgodnjega otroštva, pa vseeno ni premogel tistih kraljevskih lastnosti – bil je zadržan, sramežljiv in nesamozavesten, najraje se je zadrževal v ženski družbi, govorilo se je celo, da je veliko predolgo močil posteljo.

Ko se je začel bližati štiridesetim, sta ga starša začela nagovarjati k poroki in mu med evropsko smetano iskati primerno družico. Edward naj nad poroko ne bi bil pretirano navdušen. Šele ko so ga v začetku tridesetih večkrat opazili v družbi lady Thelme Furness, so Angleži dobili nekaj upanja, da bodo skupaj s kraljem dobili tudi kraljico.

Srečanje z Wallis

A naključje je hotelo, da je približno v istem času spoznal tudi premožni ameriški par, borznega posrednika Ernesta Simpsona in njegovo ženo Wallis.

Za oba je bil to že drugi zakon. Wallis, ki se je na vsak način želela rešiti revščine, se je pri 19 letih poročila z nekim bogatim pilotom Earlom Spencerjem in se potem še poročena zapletla s še enim premožnim Američanom Ernestom Simpsonom, ki je zaradi nje zapustil ženo in hčer.

Leta 1928, potem ko se je ločila od Spencerja, je prevzela priimek novega soproga, Simpson, s katerim se je nekaj let pozneje zapisala v zgodovino. Ali je bila zaljubljena vanj ali v njegove milijone, ni težko ugotoviti, saj so vsi pravili, da je poslovnež tako dolgočasen, da ni bilo nič posebnega, če je kdo od vsega hudega v njegov družbi celo zaspal.

Imel pa je pomemben atribut – ravno toliko pod palcem, da je bil dobrodošel na vseh mondenih prizoriščih po Evropi.

Vitka, elegantna Wallis je z zvenečim smehom in zanimivimi pogovori hitro očarala bodočega kralja. Vendar je njihovim druženjem vedno prisostvovala tudi lady Thelma, za katero so Britanci nestrpno pričakovali, da jo bo prestolonaslednik po treh letih končno zaprosil.

Igra usode

Potem se je zgodilo neizogibno. Lady Thelma je morala v Ameriko k sorodnici, zato je Wallis prosila, naj popazi na moža, češ da ne bo storil česa nespodobnega. Wallis je nalogo vzela tako zares, da je ... prevzela njeno mesto! Simpson ni sprva ničesar posumil, še ponosen je bil, da žena bodočega kralja vrti okoli malega prsta. Upal je na plemiški naslov, pa mu je namesto njega Wallis pod nos pomolila zahtevo po razvezi in se z Edwardom odpravila na križarjenje po Sredozemlju.

Britanci je niso sprejeli

Ko je kralj George V leta 1936 umrl, je Edward prevzel krono in postal Edvard VIII. Britanska javnost je pričakovala, da bo končno razdrl razmerje z 'vulgarno Američanko', kot so o Wallis pisali mediji. Tisk je bil preplavljen z novicami, da ima nad kraljem nevidno moč in da ga samo ona lahko osvobodi seksualnih frustracij, za katerimi je trpel do srečanja z njo. Pojavile so se priče, ki so trdile, da mora kralj prositi celo za dovoljenje, da ji prižge cigareto. Zato niso skoparili s pisanjem, da je 'suha kot prekla' in da niti pravih prsi nima.

Prava kriza pa je izbruhnila, ko je kralj naznanil poroko. Padali so predlogi, naj bo poroka le civilna in naj se Wallisova odreče nazivu 'kraljeva visokost'. Kralj je bil neomajen – ali bo postala njegova žena z vsemi častmi ali pa ne bo več kralj. "Vedela sem, da bom v vsakem primeru jaz glavna krivka," je zapisala v dnevnik in se pred viharjem umaknila v Francijo.

Tam je po radiu slišala izjavo svojega moža, da se odreka prestolu. "Z rokami sem si zakrila obraz, da se ne bi videlo, da jočem," je zapisala. Za novega kralja je bil okronan Edwardov brat Albert, končno svobodna Edward in Wallis pa sta za dan njune poroke določila 3. junij 1937 v gradu Cande, romantični stavbi iz 16. stoletja, postavljeni na visokem griču s čudovitim pogledom na dolino Loire. Maloštevilni povabljeni gosti so videli, kako ji je nadel prstan, v katerega je dal vgravirati napis 'končno tvoj, za vedno'.

Skupaj do smrti

"Sovražim Anglijo, vedno jo bom," je govorila Wallis, ki je zato ob začetku druge svetovne vojne z veseljem sprejela novico, da je nov naziv moža guverner Bahamov. Položaj ji je omogočal, da je trikrat na dan koristila usluge svojega frizerja, da je pse hranila iz srebrnih posod in zahtevala opran ter popolnoma zglajen denar. Po vojni sta se preselila v Pariz, kjer sta postala del evropskega jetseta, posebno vitka in vedno elegantna Wallis je veljala za pravo modno ikono 20. stoletja.

V redkih intervjujih sta trdila, da sta srečna in da se zabavata. Ločila ju je šele smrt. Najprej je leta 1972 po drugem boju z rakom umrl Edward. Strta Wallis se je umaknila iz javnosti. V začetku leta 1980 je izgubila dar govora, kmalu potem je obležala v postelji. Ko je leta 1986 umrla, so jo pokopali poleg ljubljenega Edwarda. Takrat so se ob njej prvič zbrali vsi člani kraljeve družine in ji izkazali spoštovanje, ki so ji ga prej odrekali toliko let.

Wallis Simpson & Edward VIII

Ko je njen prvi mož Earl Spencer nekoč hudo zbolel, je s prijateljico odpotovala v kitajski Šanghaj. Govorilo se je, da je tam postala vešča v raznih seksualnih tehnikah, njena posebnost naj bi bil znameniti trik s kitajskimi kroglicami. Od jezika ni odnesla kaj dosti, prijateljica je dejala, da je bil njen edini kitajski stavek: "Ljubček, natoči mi šampanjec."