Ljubezenska zgodba: Woody Allen in Soon-Yi Previn

Ljubezenska zgodba: Woody Allen in Soon-Yi Previn (foto: profimedia) profimedia
25. 8. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Svojo dolgoletno spremljevalko Mio Farrow bi Woody Allen danes lahko klical tašča. Seveda, če bi še vedno govorila. Njena posvojena hčerka Soon-Yi Previn, ki je sam sicer ni uradno posvojil, je pa igral pomembno vlogo v njenem otroštvu, je danes njegova žena. Tudi Soon-Yi se je znašla v nenavadni vlogi – njeni bratje in sestre, otroci Woodyja in Mie, so hkrati postali njeni pastorki. Še ena običajna hollywoodska družina?

Zakaj je Woody Allen za mnoge ženske eden najprivlačnejših moških na svetu, ostaja uganka. To težko pripišemo njegovemu videzu, saj s suhljato postavo, z očali z debelimi črnimi okvirji in razmršenimi, včasih rdečimi, zdaj pa že skoraj povsem sivimi lasmi, ne predstavlja ravno podobe idealnega moškega. Pa vendar mu je uspelo osvojiti nekaj najlepših žensk tega sveta, med drugimi Diane Keaton, Mio Farrow in Judy Davis.

Za najbolj seksi moškega ga ima – čeprav jih ima že skoraj 80 – celo sodobna fatalka Charlize Theron. Kaj je torej tisto, kar ga je naredilo in ga še vedno dela tako neustavljivo privlačnega? Mnogi se strinjajo, da ima ključno vlogo njegova sposobnost ustvarjanja presenetljivo življenjskih ženskih likov, s katerimi se gledalke lahko poistovetijo.

Zdi se, da Woody popolnoma razume ženske, saj kot zagrizen psihoanalitik svoje like vedno analizira do potankosti. Seveda pa je k njegovi priljubljenosti pri nežnejšem spolu malo pripomoglo tudi dejstvo, da je bogat ter slaven režiser, scenarist in igralec.

Woody, ki se ga je prijel sloves največjega poznavalca ženske duše, ima torej za sabo precej pestro ljubezensko življenje. Šestnajstletno Harlene Rosen je poročil, ko je tudi sam komaj prestopil mejo polnoletnosti, petletni zakon pa se je končal z milijon dolarjev težko tožbo, v kateri mu je očitala, da se je iz njenih 'posteljnih sposobnosti' norčeval v nekem komičnem nastopu. Še krajši zakon z Louise Lasser v šestdesetih je že nakazoval začetek serije soigralk, s katerimi se je zapletel v naslednjih desetletjih.

Sledile so Diane Keaton, Stacey Nelkin in nato še Mia Farrow. Slednja je igrala v dobrem ducatu njegovih filmov in bila približno ducat let tudi njegova spremljevalka, vendar sta živela ločeno in se nista nikoli poročila, kot pretirano rad poudarja Woody. Sta pa posvojila dva otroka in dobila enega biološkega.

Poleg tega je Mia v razmerje pripeljala še šest otrok iz zakona s skladateljem Andrejem Previnom, tri biološke in tri posvojene.

Najstarejša med njimi je bila desetletna Soon-Yi, ki sta jo s Previnom posvojila dve leti prej v Južni Koreji. Prav ona je bila kriva, da je bilo dvanajst let pozneje mamine romance z Woodyjem nedvomno konec. Mia je namreč v njegovem stanovanju našla fotografije takrat 21-letne razgaljene Soon-Yi in na dan je prišla resnica o njuni zvezi.

Svoje posvojene hčerke se je odrekla in Woodyja obtožila, da je Soon-Yi posilil, da je bila na začetku razmerja še mladoletna in podobno. Potem ga je zvlekla na sodišče in dodala še, da je zlorabljal tudi takrat sedemletno Dylan. Trdila je, da je bil z njuno posvojeno hčerko obseden.

"Prebujal jo je s šepetanjem, jo ljubkoval in se ovijal okoli nje, ko je gledala televizijo, ko se je igrala, jedla ali spala. V posteljo si jo je prinesel, ko je imel na sebi le spodnjice, in dvakrat sem ga morala prisiliti, da je vzel palec iz njenih ust." Obtožbe niso bile nikoli dokazane, vendar je Woody v dolgem in odmevnem sodnem procesu izgubil pravico do skrbništva nad svojimi otroki. Dylan ni smel niti obiskovati, biološkega Satchela je lahko videl le pod nadzorstvom, 14-letni Moses pa se je sam odločil, da očeta ne želi več videti. "Bilo je strašno," je nekoč priznal Woody in dodal: "Zapravil sem več milijonov dolarjev, leta in leta sem se bojeval na sodiščih, pa se mi ni posrečilo ničesar spremeniti."

Woody je kljub temu prepričan, da je bilo Mijino odkritje fotografij 'eno tistih srečnih naključij, ki ga spremljajo vse življenje': "Življenje se mi je obrnilo na glavo – a na bolje!"

S Soon-Yi, ki je od njega mlajša kar 35 let, sta se poročila leta 1997 v Benetkah. Zdi se, da gre Soon-Yi po stopinjah Mie (ki ima mimogrede 14 otrok, štiri svoje in deset posvojenih), saj sta z Woodyjem že posvojila dve hčerki – leta 1998 Bechet in dve leti pozneje Manzie Tio. Poimenovala sta ju po džezovskih glasbenikih Sidneyju Bechetu in Manzieju Johnsonu.

Priznava pa, da je njun odnos bolj očetovske narave in da uživa v moči, ki mu jo v razmerju daje njegova uspešna kariera. "Rad počnem stvari, ki jo osrečujejo, in ona rada počne, kar osrečuje mene," zatrjuje slavni režiser in dodaja: "Soon-Yi se ne spremeni v mojo sovražnico, nikoli me ne izsiljuje. Skrbi za dom in najini hčerki." Tudi njuni prijatelji so presenečeni, da romanca še traja. Woody pravi, da je za vse zaslužna razlika v letih. "Vse ženske, s katerimi sem se zapletel, so bile približno mojih let. V razmerju s Soon-Yi pa gre vse kot po maslu. Ta neenakost, ko sem jaz veliko starejši in sem zato veliko več dosegel, prepreči vsakršen resnejši spor."

Woody Allen in Soon-Yi Previn

Ko je Woody Allen dolgoletno spremljevalko Mio Farrow prevaral kar z njeno posvojeno hčerko Soon-Yi, je bila nanj tako besna, da je njuna dva otroka preprosto preimenovala. Dylan je postala Eliza, Satchel pa Seamus, le Moses je ohranil svoje pravo ime. Tudi njihova nova imena jim očitno niso ustrezala in danes slišijo na Malone, Ronan in Misha.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri