Ljubosumje lahko utrdi razmerje

Ljubosumje lahko utrdi razmerje (foto: profimedia) profimedia
15. 9. 2019

Samo razumeti ga morata in obrniti v svoj prid. 

Ljubosumje je čustvo, ki se pogosto prikrade v razmerje in ga skuša spodkopati. A če se bosta trudila razumeti, da je včasih ljubosumnost čisto avtomatski odziv partnerja in bosta to uporabila sebi v prid, bosta zvezo utrdila in ji pomagala rasti. 

Za vsakim čustvom se skriva zgodba. Pri ljubosumju obstaja možnost, da bo ogrožen odnos ali povezava z osebo, ki vam je ljuba in je ne želite izgubiti. To se morda sploh ne bo zgodilo, a (pod)zavestno čutite, da obstaja najmanjša možnost za to. Odzovete se z negativnim pristopom do osebe, ki vam želi pokvariti razmerje, lahko pa ste sovražno nastrojeni tudi do partnerja. Za odziv niste popolnoma krivi sami, saj je del človekove narave - želite zaščititi, kar vam nekdo skuša vzeti in rešiti razmerje. To se lahko pokaže tudi v poskusih manipuliranja z drugo osebo, vendar ste verjetno že ugotovili, da vas takšno početje ne bo pripeljalo nikamor. Zato se ga v prihodnje ne poslužujte. 

Vsako čustvo ima namen

Ljubosumje je lahko koristno za vajino zvezo prav zaradi njegovega namena: spodbudi vas, da se vprašate nekatera ne ravno lahka vprašanja: 

  • Kako vsak dan skrbite, da razmerje raste in se razvija?

  • Koliko časa in energije vlagate v razmerje?

  • Kaj bi še lahko izboljšali?

  • Kako bi lahko sami več prispevali k utrjevanju razmerja?

Če ljubosumje uporabite za premišljevanje o vsem tem, ga izkoriščate sebi v prid in se izognete neprimernim in nepotrebnim reakcijam, ki bi stvari samo poslabšale. Opazili boste, da ljubosumje spodbudi tudi telesne odzive, kot so napet trebuh in ramena, povišan srčni utrip in pospešeno dihanje. Takrat vam bodo prav prišle kratke vaje za sproščanje, ki jih boste najlažje ustvarili sami, saj se najbolje poznate. Morda vam bo pomagalo že nekaj počasnih, dolgih vdihov. Mogoče pa boste morali zapustiti prostor in oditi na krajši sprehod. Izkoristite priložnost, da se naučite rokovati s takšnimi situacijami in boste nanje vedno pripravljeni. 

Preberite še Kako najti partnerja za tek, ki bo ustrezal vašim tekaškim sposobnostim? ali pa Je vajina zveza V KRIZI? Potem je nikar ne rešujta s TEM (zelo pogosta napaka!)

Prispevek pripravila: A. H.