Ljubosumje med prijatelji - kako se spopasti z njim

Ljubosumje med prijatelji - kako se spopasti z njim (foto: profimedia) profimedia
25. 9. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ljubosumje se ne pokaže le v partnerskem odnosu, temveč tudi med prijateljicami.

Včasih je videti skorajda otročje, ko se pojavi jeza na najboljšo prijateljico, za katero smo izvedeli, da se je vpisala na tečaj joge z neko novo znanko. Še huje pa je, če se dobite v družbi in morate gledati, kako vaša dolgoletna prijatel­jica uživa v družbi nove znanke. Kako se zabavata in kako načrtujeta skupni konec tedna v hribih. V takih primerih smo po navadi kar najraje tiho, ker se nam zdi, da bomo videti kot male deklice.

Razumite strah

Vendarle morate vedeti, da se za ljubosum­jem skriva povsem drugačno čustvo, in sicer strah pred izgubo. Ker v današnjih časih potrebujemo široko socialno mrežo bolj kot kdaj koli prej, je normalno, da nas je strah izgube ljudi, ki nam veliko pomenijo. Če to razumete, še ne pomeni, da se boste znebili ljubosumja – vendar pa se ne boste preveč krivili zanj.

Odkrit pogovor

Tudi če vam je še tako težko, se morate o ljubosumju pogovoriti s prijateljico – in to brez vsakršnih očitkov. Dobro je, da pojasnite svoje občutke, kako vidite nastalo težavo in kako vam lahko pomaga. Če pride do tega, da vam pojasni, da je 'nova' prijateljica pomembnejša od vas, potem si morate priznati, da vam je hudo in si dovoliti malce žalosti.

Lahko pa se znajdete tudi na drugi strani in postanete ujetnica prijateljice, ki kar naprej tarna, da nimate dovolj časa zanjo, da se ji ne oglašate na telefon in da se določenih stvari raje lotevate z drugimi kot z njo. Namesto da bi spregovorili, se počutite ujeti in si ves čas izmišljate razne izgovore, samo da vam ne bi bilo treba prostega časa preživljati z njo. Toda kaj narediti, da bi ubežali takšnim posesivnim osebam?

Jasne meje

Jasno, da vam je hudo, da ji ne morete dati tistega, kar si želi, toda to še ne pomeni, da se morate počutiti krive. Vsak je odgovoren za lastne občutke. Če boste začeli z izgovori, da bi ji prihranili resnico, boste nekega dne tako znervirani, da ne bo več prostora za pozitivna čustva. Zelo pomembno je, da upoštevate lastne potrebe in potegnete jasne meje.

Nakažite posledice

Kdor se preveč oklepa drugih ljudi, ima pogosto zelo slab občutek lastne vrednosti. Kot prijateljica lahko taki osebi pomagate, da okrepi svojo samozavest. Toda bolje je, da ste odkriti in spregovorite o svojih občutkih, ki jih v vas sproža takšno oklepanje.