Ljubosumje

Če je partnerski odnos že toliko načet, da se pojavljajo patološki izpadi ljubosumja, je na žalost velika verjetnost, da takšen odnos ne bo preživel. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 7. 2011

Saj vem, ljubosumje je že zelo 'znucana' tema, pa vseeno si drznem o ljubosumju napisati nekaj malce drugačnih tez in vam morebiti spodbuditi željo, da s partnerjem razčistita, kar se je nabralo tovrstnih očitkov.

Namreč, kdaj sta se nazadnje pogovarjala o tem, ali sta ljubosumna, bodisi na poslovne uspehe enega od vaju v partnerstvu, bodisi na to, da enega od vaju nasprotni spol rad pogleda?

To sprašujem, ker številni pari živijo skupaj mnogo let, pa se ob kakšnem družinskem incidentu izkaže, da je eden od partnerjev ljubosumen na drugega po deset let in več, a tega ni nikoli povedal! Pomislite, ali ni škoda časa za ljubosumne in težke črne misli o tem, kaj drugi partner dela, pa ta o tem nič ne ve in se čiste vesti druži z nasprotnim spolom, misleč, da je tako vse popolnoma v redu? Potem pa se po več letih izkaže, da partner ob misli na ta druženja zelo trpi, vendar tega ni nikoli povedal na glas.

Pa smo spet tam – ker se ne pogovarjamo odkrito in ne sporočamo iz srca, kaj si želimo, česa ne dovolimo in kaj nas moti pri naši polovici, nastajajo zavajajoča in dvoumna sporočila, očitki se nabirajo, pa se ne povejo. To je za odnos v partnerstvu zelo nevarno in prehitro vodi v odtujenost in zlom zveze.

Skrivati ljubosumnost in jo zatajevati pred partnerjem pomeni, da zanikamo sebe in svojo osebnost, pri tem pa ne spoštujemo partnerjeve. Zakaj glasno in jasno ne povemo, kaj nas moti, zakaj smo ljubosumni in kaj lahko oba partnerja naredita, vsak s svojega položaja, da se odpravijo vzroki ljubosumja?

V veliki meri imamo opraviti tudi z zaupanjem, ljubeznijo in zdravimi odnosi. Če je partnerski odnos že toliko načet, da se pojavljajo patološki izpadi ljubosumja, je na žalost velika verjetnost, da takšen odnos ne bo preživel. Tega se je treba zavedati.

Nalijmo si čistega vina: pravijo namreč, da to, ko je nekdo ljubosumen, pomeni, da drugega ljubi. Pa je to res? Kje pa je meja med ljubosumnostjo in posesivnostjo? Ali to pomeni, da imaš, če nekoga ljubiš, pravico, da ga s svojimi ljubosumnimi čustvi dušiš, si ga lastiš? Ali ljubezen pomeni to, da pustiš partnerju osebno integriteto in odnos gradiš na zaupanju in veri, da oba v največji meri prispevata k vajinemu odnosu, ki vaju bo oba osrečeval?

Odgovor verjetno poznate, naj pa ponovim: pogovarjajte se in odprto povejte drug drugemu, kaj vas moti, kaj si želite in kakšna je vaša vizija zdravega odnosa. Navsezadnje gre za vas same in vaš partnerski odnos!

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok v reviji Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri