'Ločitev' zunajzakonskih partnerjev

16. 1. 2013 Vir: liza.aktivni.si

V moderni dobi je veliko življenjskih partnerjev, ki se ne odločijo za poroko, ampak živijo 'na koruzi'. Čeprav je to seveda osebna odločitev (obeh) partnerjev, pa se tako v zakonski zvezi kot zunajzakonski skupnosti občasno 'stvari zapletejo' in se partnerja odločita iti vsak svojo pot.

Tedaj se lahko pojavijo težave, povezane z vzgojo in varstvom otrok, razdelitvijo premoženja, plačevan­jem posojil.

Vse omenjeno je sicer ob pomoči odvetnika lahko urediti, vendar se je glede svojih pravic treba pravočasno posvetovati in tako narediti svojo 'domačo nalogo'.

Kaj pomeni zunajzakonska razdružitev?

Sodna praksa je v zvezi z zunajzakonsko skupnostjo določila natančne kriterije, kdaj se šteje, da je ta skupnost nastala, kdaj razpadla, katere ne bi posebej izpostavljal.

Naj pa omenim le bistvene za nastanek – dejansko (in formalno) skupno prebivanje, skupni življenjski interesi, skupni ekonomski interesi. Rojen skupni otrok seveda dokazovanje obstoja bistveno olajša.

Tako kot pri ločitvi zakonskih partnerjih je treba tudi ob razdružitvi zunajzakonske skupnosti praviloma določiti enega starša, ki bo imel pravico do vzgoje in varstva otroka, ter pravice otroka do drugega starša in drugega starša do stikov s tem otrokom.

Določiti je torej treba starša, ki bo zakoniti zastopnik otroka do polnoletnosti, ki bo uveljavljal davčno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, uveljavljal socialne pravice (otroški dodatki, subvencije ipd).

Ob tem je pomembna tako vloga socialnih delavcev, šole, vrtca, družine (v širšem smislu) kot tudi samih staršev, ki naj se izogibajo stopnjevanja konfliktov na škodo (čustvenega razvoja) otroka, saj omenjeno ne le škodi otroku, ampak bo tudi v očeh družinskega sodišča kritično presojano.

Drugo vprašanje je vprašanje preživljanja otroka, ki mora biti določeno s sodno odločbo (ali sodno poravnavo), za primer neplačevanja preživnine (izvršba in/ali vloge za preživninski sklad).

Kaj pa delitev skupnega premoženja?

Tretje vprašanje, ki ga je treba urediti, je razdelitev skupnega premoženja, s čimer mislimo pozitivno in negativno. Tako se je treba dogovoriti tako o last­ništvu stanovanja, ki sta ga partnerja kupila s pomočjo osebnih dohodkov, kot tudi glede posojil za nakup tega stanovanja.

Ob zadnji študiji iz tujine se je izkazalo, da ločitev od partnerja ni samo hud čustven korak, ampak tudi hud finančni zalogaj, od katerega si parterja pogosto nikoli ne opomoreta v celoti. Smiselno je torej pred dokončnim korakom preveriti vse možnosti, da se postopek razdružitve zunajzakonske skupnosti izpelje primerno, dostojno in pravično do obeh partnerjev.

Posvet pri odvetniku je torej tisto, kar v primeru skupnega premoženja in/ali skupnega otroka partnerjema skorajda ne uide.

Priporočamo: Kako preživeti 9 nesrečnih zakonskih faz

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri